Tvätta sidentyg

Som ni vet vid det här laget så är det en väldigt ojämn uppdateringsfrekvens på den här bloggen. Det beror mest på att jag bloggar för min egen skull och inte eran skull, vilket gör att jag bara bloggar när jag kan/vill/orkar och det känns kul/trevligt. Ber inte om ursäkt för detta utan bara lite allmän info eftersom jag brukar lyckas få nya läsare mellan inläggen oavsett hur lång tid det har gått. ;)

Jag har då köpt en del tyger som jag har varit osäker på hur jag ska tvätta, eftersom internet inte kunde erbjuda några vidare instruktioner så tänkte jag blogga lite om det för att underlätta i framtiden. Både för mig själv och för andra. Sidentyget jag har köpt och tvättat är detta: från Naturtuche

Tvätta sidentyg.

Förutom ditt tyg så behöver du:
Y3 (tvättmedel för känsliga textilier, finns på dom flesta mataffärer)
En stor balja eller ett badkar.

Y3 finns som flytande och i doseringsförpackningar, jag använde doseringsförpackningarna för det var dom jag kunde få tag på. Jag tvättade fyra meter siden, men det var supertunt. Till ett tjockare tyg (och därför större tygmängd) skulle jag nog använda mer tvättmedel.

Jag började med att spola ner så mycket vatten jag trodde behövdes i badkaret, vilket var drygt 10-15 cm djupt. Jag använde inte supervarmt vatten, kanske 30-35 grader ungefär. Strödde i en doseringspåse med tvättmedel och blandade runt med ena handen tills det vekade ha löst sig.

Därefter la jag ner tyget. Det är viktigt att inte vrida eller gnugga tyget. Att trycka och pressa går dock bra. Siden ska inte ligga i blöt för länge så jag lät det ligga 4-5 minuter och sedan pressade jag ur så mycket vatten jag kunde. Jag sköljde det genom att släppa ut tvålvattnet och hälla upp nytt vatten i badkaret och sedan långsamt blöta ner tyget, pressar ur vattnet, blöta ner igen osv. Bytte vatten en gång till och upprepade proceduren och sen hängde jag det på tork.

Såhär lite plats tar fyra meter supertunt silke:
 
Just det här tyget hade jag nog kunnat tvätta i handfatet också om jag hade velat. ;)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Follow Pleu