Tvätta ylletyg (med y3) i tvättmaskinen

Precis som med tvättandet av sidentyget så var det himla dålig information om hur det är tänkt att y3s doseringspåsar ska användas i maskin. Många rekommenderar y3 till tvätt av ylletyg, även i maskin, men ingen ger några vidare doseringsanvisningar och alla använder flytande y3. Så här kommer min instruktion på hur jag gjorde.

Tvätta ylletyg med y3 i tvättmaskinen

Förutom tyget du skall tvätta så behöver du:
y3 (tvättmedel för känsliga textilier, finns på dom flesta mataffärer)
Ättikssprit

Jag är rätt säker på att det står hur du ska dosera på förpackningen till den flytande y3, det gör det inte på doseringspåsarna (det står bara att en påse räcker till 3-5 liter vatten, en tvättmaskin tar genomsnittligen 60 liter vatten). Hur som helst så är 1-1½ doseringspåse rätt lagom om du ska tvätta en större bit tyg (eller en hög med yllekläder), 1½ påse gav ungefär samma mängd tvättmedel som jag brukar använda i mitt vanliga tvättande. Det räckte bra till 2 meter melton i den ena maskinen och 6 meter supertunn kypert i den andra maskinen, när du tvättar ylle så försök att hålla maskinen max halvfull. En fullare maskin gör det enklare för tyget att filta sig.

Istället för sköljmedel använder du ättikssprit. Det är lite olika hur mycket som får plats i sköljmedelsfacket men ½-1 dl ättika brukar vara lagom. Ättiksspriten hjälper starkt färgade tyger att inte torrfälla, tar bort dålig lukt om sådan finns och det är bra för yllet att avsluta med något surt. :)

En sak som lätt blir fel när man tvättar ull i tvättmaskin är att man luras att använda något som heter "finprogrammet", "fintvättprogrammet", "fintvätt" eller liknande. Undvik det om ditt mål inte är att tova ihop ditt tyg/plagg, benämningen fintvätt kommer nämligen från den tid då nylon och andra syntetmaterial blev populära, för att få syntetmaterial rena vid lägre temperaturer måste smutsen slås ut ur plagget. Fintvätt är alltså ett väldigt våldsamt program som misshandlar tyget/plagget, medan handtvätt/ylletvätt eller liknande är ett lugnare program där trumman i tvättmaskinen rör sig mindre och där det inte är några snabba temperaturväxlingar.

Och sen kan det ju vara bra att komma ihåg att ull är självrengörande, du behöver alltså inte tvätta dina plagg speciellt ofta utan häng ut dom på balkongen/uteplatsen över natten eller häng upp dom i badrummet medan du duschar så kommer dom att bli mycket fräschare och det sliter inte på plagget som tvättning gör. :) Den här guiden riktar sig mest till folk som har köpt ett ylletyg för att sy något tjusigt och som vill försäkra sig om att tyget är färdigkrympt och klart när dom börjar sy i det. :)Jag skulle kunna skriva om att tvätta linne också, men det verkar onödigt när det faktiskt finns bra och ordentlig info på internet om det redan. ;) Rekommenderar detta blogginlägg: Att tvätta linne för dom som känner sig osäkra på hur dom ska göra med sitt nyinköpta linnetyg. Och alla andra, dom flesta som inte har läst inlägget redan har nog råkat misshandla sitt linne några gånger redan. Kan ju nämna att det blir _extremt stor skillnad_ på linne om man gör rätt från början eller om man bara slänger in det i tvättmaskin och sedan vidare till torktumlaren som nog dom flesta av oss gjort tidigare.

Tvätta sidentyg

Som ni vet vid det här laget så är det en väldigt ojämn uppdateringsfrekvens på den här bloggen. Det beror mest på att jag bloggar för min egen skull och inte eran skull, vilket gör att jag bara bloggar när jag kan/vill/orkar och det känns kul/trevligt. Ber inte om ursäkt för detta utan bara lite allmän info eftersom jag brukar lyckas få nya läsare mellan inläggen oavsett hur lång tid det har gått. ;)

Jag har då köpt en del tyger som jag har varit osäker på hur jag ska tvätta, eftersom internet inte kunde erbjuda några vidare instruktioner så tänkte jag blogga lite om det för att underlätta i framtiden. Både för mig själv och för andra. Sidentyget jag har köpt och tvättat är detta: från Naturtuche

Tvätta sidentyg.

Förutom ditt tyg så behöver du:
Y3 (tvättmedel för känsliga textilier, finns på dom flesta mataffärer)
En stor balja eller ett badkar.

Y3 finns som flytande och i doseringsförpackningar, jag använde doseringsförpackningarna för det var dom jag kunde få tag på. Jag tvättade fyra meter siden, men det var supertunt. Till ett tjockare tyg (och därför större tygmängd) skulle jag nog använda mer tvättmedel.

Jag började med att spola ner så mycket vatten jag trodde behövdes i badkaret, vilket var drygt 10-15 cm djupt. Jag använde inte supervarmt vatten, kanske 30-35 grader ungefär. Strödde i en doseringspåse med tvättmedel och blandade runt med ena handen tills det vekade ha löst sig.

Därefter la jag ner tyget. Det är viktigt att inte vrida eller gnugga tyget. Att trycka och pressa går dock bra. Siden ska inte ligga i blöt för länge så jag lät det ligga 4-5 minuter och sedan pressade jag ur så mycket vatten jag kunde. Jag sköljde det genom att släppa ut tvålvattnet och hälla upp nytt vatten i badkaret och sedan långsamt blöta ner tyget, pressar ur vattnet, blöta ner igen osv. Bytte vatten en gång till och upprepade proceduren och sen hängde jag det på tork.

Såhär lite plats tar fyra meter supertunt silke:
 
Just det här tyget hade jag nog kunnat tvätta i handfatet också om jag hade velat. ;)


Follow Pleu