Hokey Pokey, Amerikansk karamell

Det här är ett amerikanskt godis som kallas "Hokey Pokey" eller "Honeycomb", det ser lite ut som bivax nämligen. Det är lite klurigt att få till det och man måste vara snabb i vändningarna och helst ha en sockertermometer. Jag har valt att kalla det för "Amerikansk karamell", ett namn på svenska behövs om jag ska kunna servera det till min farmor. ;) Det är viktigt att man låter det koka tills det klarar karamellprovet, annars får man ett godis som visserligen smakar gott men som är en stor risk för tänderna, riktigt "tandläkargodis".

Amerikansk karamell
4 dl socker
1 dl ljus sirap
1 dl vatten
1 tsk bikarbonat
(3 msk sesamfrön)

Börja med att lägga ett bakplåtspapper på en plåt. Blanda sedan socker, sirap och vatten i en kastrull och koka upp. Det ska koka tills det är gyllene och klarar karamellprovet, eller tills det är minst 150 grader varmt. Ta bort kastrullen från plattan, rör ned bikarbonatet och häll snabbt ut karamellen på bakplåtspapperet. Vill du så kan du smaksätta genom att strö sesamfrön över, det blir supergott. Låt karamellen stelna och bryt sedan i bitar.

Karamellprovet går till såhär: Ta ett metallbestick, doppa i smeten och kyl snabbt i kallt vatten. När du biter i smeten ska den krossas och allt ska lossna från skeden. Allternatvit droppa en liten mängd i en bunke med kallt vatten. Smeten ska stelna, bli spröd och lätt att bryta i bitar.

Experimentförslag; Kokosflingor vore nog också gott att strö över. Eller kanske hackade nötter. Har även sett dessa godsaker doppas i lite smält choklad.Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Follow Pleu