Pysselstafetten; Väva på sugrör/stoppnålar/pinnar

Hej och välkomna. Lite extra välkomna är eventuella nya läsare som kommer från Lopplisa (som jag delar dag med) eller någon av gårdagens bloggar; Pysselmani och Opellae.

Dagens inlägg kräver lite av er vill jag bara varna för. Den här guiden förklarar nämligen inte hur du gör ett speciellt föremål utan du lär dig en ny teknik! Vad du vill använda tekniken till måste du bestämma själv. :) Man kan till exempel enkelt tillverka egna armband och skärp med denna teknik, men barnen kanske hellre vill väva mattor och täcken till dockorna (något jag älskade att göra som liten). Banden passar även bra till att tillverka kläder och accessoarer till dockor och mjukisdjur (en annas sak som jag älskade att göra som liten). Helt enkelt en teknik som både barn och vuxna kan ha mycket roligt med. :)
 

Det här är ett relativt enkelt pyssel med saker som dom flesta har hemma. Har man inte koll på vävning så kan det hända att jag använder konstiga ord som ni inte förstår. Därför börjar jag redan nu med att förklara att varp är trådarna som "sitter fast" i vävstolen (eller i det här fallet sugrören/nålarna/pinnarna) och inslaget är dom trådar som man "väver in" alltså dom som går fram och tillbaka i väven. Utöver det så tror jag inte att jag kommer att använda så många konstiga ord. :)
 

 
Du behöver sugrör, garn och en sax. Vill du väva på nålar istället för sugrör så behöver du stoppnålar istället för sugrör såklart. :) Vill man väva något långt så rekommenderar jag någon form av tyngd, till exempel en duktyngd.

Som varp till dom flesta projekt rekommenderar jag virkgarn 16/2 av bomull, dvs "vanligt" bomullsgarn. Det är billigt och starkt och lätt att få tag på. Har man annat garn hemma så kan man såklart använda det, men det är viktigt att varpen är stark. Som inslag kan man använda vilket garn som helst nästan.
 

 
Börja med att klippa till varptrådarna. Varptrådarna skall vara dubbla här. Om du skall väva något speciellt och vill ha en speciell längd på projektet så måste du alltså räkna ut hur långa varptrådar du behöver. Om du skall väva ett projekt på 40 cm längd så behöver du dessutom lägga till lite extra på längden för att avsluta väven, jag brukar även lägga på lite extra "för säkerhets skull" (invävning behöver man inte direkt oroa sig för i den här tekniken). Till ett 40cm projekt skulle jag alltså rekommendera varptrådar på virka 120 cms längd som viks dubbel.
 
Trä sedan på ett sugrör utanpå varje varptråd, som ni ser på bilden så har jag klippt av dom rätt rejält, korta gärna ner dom men för barn kan det vara enklare att hålla i längre sugrör. För att enkelt trä på sugröret på snöret så rekommenderar jag att använda en nål som tyngd eller en tunn virknål eller en bit ståltråd som du böjer till. Knyt ihop varptrådarna med en dubbelknut.
 

 
Håll sugrören i vänster hand och ta fram ditt inslagsgarn. Väv helt enkelt fram och tillbaka med inslaget över varannat sugör och under varannat.


 
När väven inte får plats på sugrören längre så flyttar man helt enkelt ner den längs varpen. Fortsätt tills arbetet har nått önskad längd. Eftersom jag bara vävde ett prov så blev det inte många centimeter.
 

 
Avsluta med att knyta ihop varptrådarna på varje sida och fästa eventuella ändar som du lämnat när du bytt färg. (jag har inte fäst ändarna här då det bara är prover.) Här ser ni även storlekskillnaderna på sugrör vs nålar. Det helsvarta provet är fem sugrör brett, det grönsvarta provet är fem stoppnålar brett. :)

Vill man använda tekniken till större projekt så behöver man en såkallad pinnväv eller peg loom. Tyvärr har jag ingen egen sådan än, men instruktioner för hur den fungerar (samt bilder på hur den ser ut) finns bland annat i boken jag pratar om här samt på youtube och google om man söker på "peg loom".
 
 
Har ni inte redan tittat in hos Lopplisa (som jag delar dag med) så gör det. Imorgon kommer nya pyssel att dyka upp hos SannArt och Let's make it cute.

Kommentarer
Postat av: Emma Bly / Pysslamer.se

Kul med vävning som går att göra med pryttlar man har hemma!

Svar: Kolla gärna in mitt bidrag till en tidigare stafett som också är vävning man kan göra med saker man har hemma: http://pleu.blogg.se/2011/december/att-vava-pa-en-brada.html :)
Pleu

2013-10-17 @ 08:10:59
URL: http://pysslamer.se
Postat av: lopplisa

Spännande teknik! Perfekt också för barn!

2013-10-19 @ 14:42:56
URL: http://lopplisa.wordpress.com
Postat av: Kolossalt Pyssligt

Spännande, det ska jag och dottern nog försöka oss på. Kul att det är enkelt att börja med saker man har hemma.
Ha en trevlig helg!!
//Petra

Svar: Vad kul! Visa gärna vad ni åstadkommer för något spännande! :)
Pleu

2013-10-19 @ 16:09:56
URL: http://kolossaltpyssligt.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Follow Pleu