Pysselstafetten; Väva på sugrör/stoppnålar/pinnar

Hej och välkomna. Lite extra välkomna är eventuella nya läsare som kommer från Lopplisa (som jag delar dag med) eller någon av gårdagens bloggar; Pysselmani och Opellae.

Dagens inlägg kräver lite av er vill jag bara varna för. Den här guiden förklarar nämligen inte hur du gör ett speciellt föremål utan du lär dig en ny teknik! Vad du vill använda tekniken till måste du bestämma själv. :) Man kan till exempel enkelt tillverka egna armband och skärp med denna teknik, men barnen kanske hellre vill väva mattor och täcken till dockorna (något jag älskade att göra som liten). Banden passar även bra till att tillverka kläder och accessoarer till dockor och mjukisdjur (en annas sak som jag älskade att göra som liten). Helt enkelt en teknik som både barn och vuxna kan ha mycket roligt med. :)
 

Det här är ett relativt enkelt pyssel med saker som dom flesta har hemma. Har man inte koll på vävning så kan det hända att jag använder konstiga ord som ni inte förstår. Därför börjar jag redan nu med att förklara att varp är trådarna som "sitter fast" i vävstolen (eller i det här fallet sugrören/nålarna/pinnarna) och inslaget är dom trådar som man "väver in" alltså dom som går fram och tillbaka i väven. Utöver det så tror jag inte att jag kommer att använda så många konstiga ord. :)
 

 
Du behöver sugrör, garn och en sax. Vill du väva på nålar istället för sugrör så behöver du stoppnålar istället för sugrör såklart. :) Vill man väva något långt så rekommenderar jag någon form av tyngd, till exempel en duktyngd.

Som varp till dom flesta projekt rekommenderar jag virkgarn 16/2 av bomull, dvs "vanligt" bomullsgarn. Det är billigt och starkt och lätt att få tag på. Har man annat garn hemma så kan man såklart använda det, men det är viktigt att varpen är stark. Som inslag kan man använda vilket garn som helst nästan.
 

 
Börja med att klippa till varptrådarna. Varptrådarna skall vara dubbla här. Om du skall väva något speciellt och vill ha en speciell längd på projektet så måste du alltså räkna ut hur långa varptrådar du behöver. Om du skall väva ett projekt på 40 cm längd så behöver du dessutom lägga till lite extra på längden för att avsluta väven, jag brukar även lägga på lite extra "för säkerhets skull" (invävning behöver man inte direkt oroa sig för i den här tekniken). Till ett 40cm projekt skulle jag alltså rekommendera varptrådar på virka 120 cms längd som viks dubbel.
 
Trä sedan på ett sugrör utanpå varje varptråd, som ni ser på bilden så har jag klippt av dom rätt rejält, korta gärna ner dom men för barn kan det vara enklare att hålla i längre sugrör. För att enkelt trä på sugröret på snöret så rekommenderar jag att använda en nål som tyngd eller en tunn virknål eller en bit ståltråd som du böjer till. Knyt ihop varptrådarna med en dubbelknut.
 

 
Håll sugrören i vänster hand och ta fram ditt inslagsgarn. Väv helt enkelt fram och tillbaka med inslaget över varannat sugör och under varannat.


 
När väven inte får plats på sugrören längre så flyttar man helt enkelt ner den längs varpen. Fortsätt tills arbetet har nått önskad längd. Eftersom jag bara vävde ett prov så blev det inte många centimeter.
 

 
Avsluta med att knyta ihop varptrådarna på varje sida och fästa eventuella ändar som du lämnat när du bytt färg. (jag har inte fäst ändarna här då det bara är prover.) Här ser ni även storlekskillnaderna på sugrör vs nålar. Det helsvarta provet är fem sugrör brett, det grönsvarta provet är fem stoppnålar brett. :)

Vill man använda tekniken till större projekt så behöver man en såkallad pinnväv eller peg loom. Tyvärr har jag ingen egen sådan än, men instruktioner för hur den fungerar (samt bilder på hur den ser ut) finns bland annat i boken jag pratar om här samt på youtube och google om man söker på "peg loom".
 
 
Har ni inte redan tittat in hos Lopplisa (som jag delar dag med) så gör det. Imorgon kommer nya pyssel att dyka upp hos SannArt och Let's make it cute.

Pysselstafetten; Elsas Kaka.

Hej och välkomna. Lite extra välkomna är eventuella nya läsare som kommer från Fru Sohl pysslar (som jag delar dag med) eller någon av gårdagens bloggar; Let's make it cute och Stenbullar

Den här stafettens tema är lite svårt för mig egentligen. Jag pysslar sällan med barn och temat "Pyssel med & för barn & bebis" tvingade mig att tänka till lite extra. Jag väljer att börja med ett recept på en av mina favoritkakor som barn. Det här är fortfarande den godaste kaka jag vet i kategorin vanilj, är man sugen på choklad eller frukt så är den kanske ingen hitt, men vill man ha vanilj så är det här en av dom godast kakor som finns! Namnet får er kanske att undra vem denna Elsa är. Tyvärr har jag inget bra svar på det. Jag tror att det är min farmors faster eller något liknande, vem hon än är så är kakan fantastisk. Kanske inget bra pyssel att göra med barn men ett helt perfekt pyssel att göra för barn. Vilka barn gillar inte en mumsig kaka? :)

Elsas Kaka
 
3 ägg
3 dl vetemjöl
3 dl socker
2 tsk bakpulver
1 dl varmt vatten
 
"Fyllning"
125 gram margarin/smör
1 dl mjölk eller grädde
2 msk vaniljsocker
 
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt resten av ingredienserna. Grädda i en smord rund form i ca 35 minuter i 200 grader celsius. Låt svalna så att den blir lättare att skära, dela i två bottnar.
 
Smält smöret och koka ihop smör och mjölk med vaniljsockret. Lägg tillbaka en botten i formen, häll över fyllningen (Den blir som en sås.) och lägg på den andra bottnen. Låt hela kakan svalna, fyllningen stelnar då och kakan förvandlas till en fluffig sockerkaka med en fantastisk vaniljsmet i mitten. Underbart!
 

Imorgon får ni kolla in Ellas hus och Sött, Nött & Lagat, har ni inte besökt henne än så finns det mer pyssel idag hos Fru Sohl pysslar som jag delar dag med. Och om en vecka så är det dags för mitt nästa inlägg i pysselstafetten, hoppas att vi ses då! :)

Uppvaknande!

Här får man ju blåsa bort dammråttorna innan man börjar skriva. Blev ett oplanerat uppehåll på 4½ månad lite drygt. Det var inte alls tänkt så och det är inte för att jag inte har pysslat. Snarare för att jag inte har fotat det jag har pysslat. Men nu ska det bli lite ordning här! Jag anmälde mig till pysselstafetten igen för att få en "spark i rumpan" så att säga. :)
 
Vad har jag hållit på med under sommaren då? På pysselfronten har jag mest sytt, men även tagit upp nålbindningen igen samt lärt mig att brickbandsväva. Det ger kanske en liten ledtråd om vad ni kan förvänta er att se på bloggen under den nämsta tiden. :)


Follow Pleu