Rice Krispie Treats

Här kommer ett recept på en mycket mångsidig sötsak. Den fungerar både som kaka eller godis. Perfekt som en del av ett rejält gottebord till jul och dessutom kan man använda den som stomme i tårtdekorationer (ni som har sett programmet Cake Boss vet vad jag menar).

Rice Krispie Treats gör jag helst i micron, då går det på någon minut att röra ihop smeten, sen måste man bara hålla sig tills dom har stelnat innan man hugger in på godsakerna. För er som inte vet vad Rice Krispies är så är det en speciell flingsort som kommer från kellogs, det är puffat rostat ris. På internet kan man hitta recept på liknande kakor där man har bytt till andra flingsorter så våga experimentera lite! Man kan även smaksätta med till exempel choklad, nötter, torkad frukt eller jordnötssmör i själva smeten. Eller bara ringla lite smält choklad ovanpå. Någon gång ska jag prova att byta ut marshmallowsen mot något smaksatt skumgodis, kanske skumtomtar? Det är helt enkelt en sötsak som man kan variera på många olika sätt.

Rice Krispie Treats

2 msk smör eller margarin
150 gram Marshmallows
7½ dl Rice Krispies
Eventuell smaksättning


Ta en skål som tål micron, se till att den är tillräckligt stor, den bör vara minst dubbel så stor som mängden marshmallows. Ha i smör och marshmallows i skålen, kör i micron på full effekt i en minut. Kolla om marshmallowsen har smält ordentligt (dom fluffar upp sig och det ser ut lite som vispad grädde eller marängsmet), om dom fortfarande ser ut som marshmallows så kör en minut till.

Eftersom olika microvågsugnar har olika effekt så kan det ta upp till fem minuter innan marshmallowsen är tillräckligt smälta, var dock nogrann med att alltid micra dom i kortare intervaller på max sextio sekunder styck, det krävs inte många sekunder för länge för att marshmallowsen ska bli brända och äckliga.

När marshmallowsen har smält ordentligt så häller du i flingorna (mät gärna upp dom i förväg så att inte marshmallowsen hinner svalna för mycket), rör sedan samman alltihopa och häll upp smeten/röran i en bakplåtspappersklädd form. Om du fuktar händerna med lite kallt vatten kan du pressa till ovansidan så att den blir snygg. Låt stelna/svalna innan du skär upp i lagom stora bitar.

Tänker du modellera någon form av tårtdekoration så bör du inte vänta tills smeten stelnat utan börja på en gång.

Dessa kakor är godast när dom är så färska som möjligt, helst bör dom ätas inom 2-3 dagar. Det borde dock inte vara något problem då dom är försvinnande goda och går snabbt att göra. Vill man spara dom längre så skall dom gå att frysa, det är dock inget som jag har provat.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Follow Pleu