God jul

Ville bara önska er alla en god jul! :)
 

Snabbt julgodis

Ett sista-minuten-tips för att snabbt få lite variation i godisskålen.

Ta en pralinform eller isbitsform. Ha ner lite goda saker i dom olika facken. Här kan vi se flingsalt, bitar av kringlor, krossade polkagrisar och mandelspån. Smält choklad av valfri sort och häll över, låt stelna, klart!

 
Ett enkelt sätt att få flera olika sorter att njuta av utan att göra massor av olika sorters smet.

Jag använder samma princip när jag kokar knäck. Först häller jag upp knäcksmeten i ett antal tomma formar, sen i ett antal formar med hackade nötter i. Är jag på experiment humör kan det bli formar med polkagrisar i också eller så rör jag ner lite kakao i den sista smetskvätten och gör chokladknäck. :) Ett enkelt sätt att prova en ny knäcksmak utan att råka förstöra en hel sats knäck är att smaksätta sista skvätten och göra några provknäckar, kanske blir det så gott att det bara blir sån knäck nästa gång? :)

Nutellafudge

När jag hörde talas om den här fudgen så var jag säker på att det skulle vara den godaste fudgen någonsin. Tyvärr är den inte det. Jag tycker helt klart att ni ska göra den, för den är väldigt god, den är bara inte så god som jag hade hoppats.

Nutellafudge
1 burk (cirka 400 ml) sötad kondenserad mjölk
1 burk (350g) Nutella/hasselnötskräm
2.5 dl mörk choklad
3 msk smör/margarin
2 tsk vaniljsocker
Flingsalt att strö över

Lägg ett bakplåtspapper i en form på cirka 20 x 20 centimeter.

Blanda alla ingredienser utom saltet i en skål, sätt den över en kastrull med vatten. Ställ kastrullen på spisen och låt vattnet koka, fudgen tillverkas i vattenbad och när alla ingredienser är blandade och smeten är blank och jämn är den klar. Det tar runt fem minuter.

Häll upp smeten i den bakplåtspappersklädda formen och använd en slickepott för att se till så att ovandelen är jämn. Strö över flingsalt och låt stelna i kylen. Det tar cirka två timmar.

När fudgen har stelnat så skär du den i lagom stora bitar. Förvaras i kylskåp i en lufttät burk.

Lär dig slå in paket, del 6

Ibland behöver man inte slå in ett paket alls. Man kan till exempel fylla en korg med massor av god hemgjord sylt och marmelad eller andra godsaker.

Att ge bort en hel korg med presenter känns alltid lite lyxigt. Tänk dock på att det ser bäst ut om alla sakerna hör ihop på ett tydligt sätt. Till exempel bara delikatesser eller bara skönhetsprodukter. Att blanda ostar och hudkrämer och leksaksbilar blir väldigt rörigt och ger ett lite kaotiskt intryck. Försök som sagt att hålla dig till ett tema.

Ger man bort en burk egentillverkad sylt eller marmelad kan det vara kul att dekorera burken lite. Här valde jag att helt enkelt klippa ut en fyrkant av papper och knyta om med snöre och en pappetikett. Det är även fint med virkade spetsdukar från loppisar, ett fint tyg eller färgglatt silkespapper. Ett lyxigt sammetsband eller satinband kan vara pricken över i, eller som här, ett krusat presentband.
 
När man ger bort sylt eller liknande hemgjorda produkter så är det extra viktigt att märka upp med vad det är för något i dom tycker jag. Eftersom sylt bara innehåller frukt, vatten, socker och vinsyra så är det mest frukten som känns viktig att märka upp.
 
 
 För att fylla upp korgen lite så tog jag lite tunt papper (går bra med till exempel tidningspapper) som jag veckade på samma sätt som när man gör en smällkaramell, sedan klippte jag remsor att ha som utfyllnad i korgen. Snabbt och billigt. Har man tillgång till en dokumentförstörare som strimlar papper så är det förstås ett ännu snabbare och smidigare sätt.

Lär dig slå in paket, del 5

Ibland när man ska slå in något så är det konstigt format eller kanske för litet för att slå in på ett vettigt sätt. Då passar en presentpåse bra. Här lär jag er hur man gör en egen. Av ett A4 får man en påse som är lagom "godispåse"-storlek som passar bra att fylla med hemgjorda godsaker eller kanske små leksaker som är tråkiga att slå in var för sig. Använder man större papper (till exempel några lager tidningspapper eller ett kraftigt omslagspapper) så får man såklart en större påse.

Allt som behövs för att göra en påse är papper och tejp (eller lim). Vill man snygga till påsen lite extra så behöver man såklart saker att dekorera den med också.
 
 Börja med att lägga papperet med långsidan mot er, vik in båda kortsidorna mot mitten. Dom ska överlappa varandra en bit. Tejpa eller limma ihop dom.
 
Vik upp en bit av nederdelen på påsen, ungefär en fjärdedel var lagom på min påse, men man får prova sig fram lite. Bredden som uppvikningen får blir samma bredd som botten får.
 
 
Nästa steg är att vika till själva botten. Öppna den uppvikta delen och vik in högra och vänstra "hörnet" mot mitten, vik sedan ihop snibbarna som bildas. Det är lite klurigt att förklara i text, men jag tror att ni förstår om ni tittar på bilderna, annars får ni fråga. :) Avsluta med att tejpa ihop botten ordentligt, det är ju tråkigt om presenten faller ur.
 
 
Tada, en liten påse, redo att fylla med presenter eller godis!
 

Lär dig slå in paket, del 4

Ibland så vill man slå in något riktigt stort. Eller så har man köpt massa smågrejer och vill inte slå in alla separat. För såna tillfällen är det perfekt att fixa en snygg presentlåda att lägga presenten i. Dessutom så kan den återanvändas!

Självklart kan man dekorera mindre kartonger enligt samma princip, men här är det en banankartong jag har fixat till.

Eftersom en banankartong är full av massa opraktiska hål, så täckte jag först dom med hjälp av styvt papper och packtejp. Även om hålen inte syns när man har slagit in lådan så finns ju risken att man råkar ha sönder papperet och det är ju tråkigt.


Eftersom en banankartong är alldeles för stor för att det ska gå att slå in den som vanligt om man har inslagspapper av normal bredd så får man skarva. Här visar jag lite otydligt hur jag har gjort. Först så använde jag inslagspapperet för att täcka långsidorna och undersidan, jag vek in papperet på kortsidorna som vanligt. Sedan mätte jag ut en bit som var lite större än kortsidan, jag tejpade fast den på insidan av kartongen och vek in alla kanter ordentligt och fäste den sedan med dubbelhäftande tejp. Eftersom papperet tog slut mitt i så är underdelen av kartongen mörkblå och överdelen ljusare, men jag tycker att det blev snyggt. Jag gjorde överdelen och underdelen på samma sätt. Sedan klädde jag insidan med vitt kopieringspapper som jag fäste med dubbelhäftande tejp, tyvärr har jag ingen bild på det, men det blev snyggt och såg lite mer professionelt ut. :)

 

Här har vi en snörvariant som jag glömde nämna i inlägget om snören. Jag klippte lagom långa bitar och fäste med dubbelhäftande tejp, en i taget så att jag kunde väva ett mönster i mitten. Inte så avancerat igentligen, dessutom så slipper man ju krångla med knutar om man tycker att det är svårt. :)

 
 
 

Lär dig slå in paket, del 3.

Så, jag fick faktiskt en förfrågan angående snören och hur man får till det snyggt, så nu kommer ett helt inlägg om presentsnören! :) Är det något ni känner att jag inte har tagit upp än angående temat "slå in paket" så lämna en kommentar här på bloggen så ska vi se om jag kan lösa det åt er! :)
 
 Vi fortsätter väl på temat "saker som jag inte förstod hur min mamma hade lärt sig". ;) Det här sättet att snöra paket är jättesnyggt, dessutom så är det lite annorlunda. Det är samma sak här, det är lätt när man kan det, men det ser avancerat ut. Dock rekommenderar jag att ha en sax i närheten när man öppnar paketet, för det är svårare att få bort den här snörningen från paketet, så rekommenderas inte till paket som är till barn. :)
 
Den här snörningen går enklast att göra på till exempel böcker eller andra paket som är rektangulära och inte för tjocka. Börja med att hålla snöret mitt på ena sidan, här började jag mitt på ena kortsidan, sedan för du snöret över vartannat hörn och under vartannat tills du kommer tillbaka till utgångspunkten.


Om du vill så räcker det så, vill du så fortsätter du. Korsa snörändarna och gör sedan samma sak åt andra hållet. Peta till snöret så att det blir jämnt om du vill.
 
 
För att vara extra opedagogisk så vände jag såklart paketet upponer. ;P Knyt ihop snörändarna och krusa dom, snyggt och ser avancerat ut, men så svårt var det inte va?

 

Det viktigaste för att få till snöret snyggt när man slår in paket är att man tar i ordentligt när man knyter ihop det så att inte snöret blir sladdrigt och löst. Det tar ett tag innan man lär sig hur man ska göra det själv, för att underlätta kan man be en kompis om hjälp eller så kan man sätta en liten tejpbit på snöret för att hålla spänningen. :)
 
Här har vi ett enkelt paket som jag slog in när min vän Lesthi skulle gifta sig, temat var svart och rött så självklart ville jag göra ett paket som matchade.
Här har jag knutit snöret helt vanligt, så som dom flesta gör, med krusade band på toppen, men för att göra det lite intressantare så har jag tagit några kortare snörbitar som jag bara har delat med en så kalla bandsplittare (dom brukar finnas att få tag i för runt en tjuga, har man inte en så går det att klippa små jack i bandet och dra isär dom i smalare strimlor, lite mer jobb dock.) och sedan knutit fast under dom krusade banden. En enkel grej som ändå gör lite extra.

 
Här har vi en ännu lättare paketsnörning. Bandsplittaren på några bandbitar som sedan fästs under klisteretiketten. Enkelt och snyggt.
 
 
En annan lätt variant är att helt enkelt bara dra snöret runt paketet några gånger och sedan knyta ihop. Det här är även en bra variant på paket till barn eller andra som har svårt att få loss snöret från paketen, då det är en av dom enklare att få upp. :)
 
 
Ibland slår man in paket som bör hållas åt rätt håll och inte bör vändas uppochner. Genom att lämna ordentliga bandändar och krusa till en stor rosett på toppen och även sätta etiketten där så ökar det chansen för att paketet står åt rätt håll, även utan avslöjande "denna sida uppåt"-etiketter.

 
 Här är ännu en present till Lesthi som ni kanske ser. Man skulle kunna tro att det är en vinflaska trots att det inte är det, samma typ av inslagning är dock väldigt passande även för flaskor av olika slag. Här har jag krusat band och sedan användt bandsplittaren. Också enkelt och snyggt. :)
 
 
 
 

Rice Krispie Treats

Här kommer ett recept på en mycket mångsidig sötsak. Den fungerar både som kaka eller godis. Perfekt som en del av ett rejält gottebord till jul och dessutom kan man använda den som stomme i tårtdekorationer (ni som har sett programmet Cake Boss vet vad jag menar).

Rice Krispie Treats gör jag helst i micron, då går det på någon minut att röra ihop smeten, sen måste man bara hålla sig tills dom har stelnat innan man hugger in på godsakerna. För er som inte vet vad Rice Krispies är så är det en speciell flingsort som kommer från kellogs, det är puffat rostat ris. På internet kan man hitta recept på liknande kakor där man har bytt till andra flingsorter så våga experimentera lite! Man kan även smaksätta med till exempel choklad, nötter, torkad frukt eller jordnötssmör i själva smeten. Eller bara ringla lite smält choklad ovanpå. Någon gång ska jag prova att byta ut marshmallowsen mot något smaksatt skumgodis, kanske skumtomtar? Det är helt enkelt en sötsak som man kan variera på många olika sätt.

Rice Krispie Treats

2 msk smör eller margarin
150 gram Marshmallows
7½ dl Rice Krispies
Eventuell smaksättning


Ta en skål som tål micron, se till att den är tillräckligt stor, den bör vara minst dubbel så stor som mängden marshmallows. Ha i smör och marshmallows i skålen, kör i micron på full effekt i en minut. Kolla om marshmallowsen har smält ordentligt (dom fluffar upp sig och det ser ut lite som vispad grädde eller marängsmet), om dom fortfarande ser ut som marshmallows så kör en minut till.

Eftersom olika microvågsugnar har olika effekt så kan det ta upp till fem minuter innan marshmallowsen är tillräckligt smälta, var dock nogrann med att alltid micra dom i kortare intervaller på max sextio sekunder styck, det krävs inte många sekunder för länge för att marshmallowsen ska bli brända och äckliga.

När marshmallowsen har smält ordentligt så häller du i flingorna (mät gärna upp dom i förväg så att inte marshmallowsen hinner svalna för mycket), rör sedan samman alltihopa och häll upp smeten/röran i en bakplåtspappersklädd form. Om du fuktar händerna med lite kallt vatten kan du pressa till ovansidan så att den blir snygg. Låt stelna/svalna innan du skär upp i lagom stora bitar.

Tänker du modellera någon form av tårtdekoration så bör du inte vänta tills smeten stelnat utan börja på en gång.

Dessa kakor är godast när dom är så färska som möjligt, helst bör dom ätas inom 2-3 dagar. Det borde dock inte vara något problem då dom är försvinnande goda och går snabbt att göra. Vill man spara dom längre så skall dom gå att frysa, det är dock inget som jag har provat.

Lär dig slå in paket, del 2.

Det var ju inte riktigt tänkt att det skulle ta nästan två veckor innan del två kom upp. Men jag har varit förkyld och utan att gå in på massa tekniska detaljer så kan vi väl säga att min dator tyckte att det skulle vara kul att påminna mig om hur det var att använda en dator på nittiotalet, så den är rätt långsam just nu.
 
 
Men nu kör vi med lite mer tips för paketinslagningen i alla fall! :) Jag tänkte börja med att visa er en häftig presentinslagning som ser väldigt avancerad ut, men som är väldigt enkel när man väl har lärt sig hur den går till. När jag var liten och min mamma gjorde den här så frågade jag om hon hade jobbat i en affär, för det var bara i affärer man kunde lära sig slå in så avancerade paket trodde jag. :)
 
Till den här inslagningen så går det åt lite mer papper än vanligt, börja med att se till att papperet räcker runt hela paketet, ta sedan en bit till (cirka 15-30 cm extra beroende på paketets storlek). Vik tillbaka papperet en bit och dra med en bordskniv eller fingret (eller ett falsben om du skulle råka ha ett sådant) över vikningen så att det blir ett skarpt veck. 
 

Fortsätt sedan att vika papperet fram och tillbaka tills du är nöjd med antalet veck. Avsluta med att vika in överflödigt papper under vecken så att det inte syns. Fortsätt sedan att slå in paketet som vanligt genom att vika in och tejpa kortsidorna.
 
 
Det här papperet var egentligen inget bra val för den här vikningen, då mönstret gör att vikningen inte riktigt kommer till sin rätt, men jag tror att ni ändå förstår principen. :) Det här är en mycket snygg och effektfull vikning att göra om man slår in till exempel en bok. Vill man så kan man även välja att ha papperets insida uppåt på vecken, för att få en konstrast.

 
Lycka till!
 
 

Lär dig slå in paket, del 1.

Nu är jag tillbaka och jag tänkte inleda december med att börja en liten serie med inlägg. Jag vet att jag har läsare som tycker att det är jobbigt att slå in sina paket både till jul och födelsedagar. Jag är ingen expert, men jag har lite erfarenhet och några tips och trix som kanske kan hjälpa er att undvika några vanliga misstag och att bli bättre på att slå in fina paket. :) Det här kommer inte att vara en serie med inlägg som ger dig prestationsångest över alla piffiga paket, utan jag kommer att börja från grunden med lite enkla tips och trix som ändå kan göra stor skillnad. :)

  • Ta det lugnt! Paket tar tid att få snygga, slår man in paket dom sista minutrarna innan man ska åka så ökar risken för att du börjar slarva och dom blir fula.
  • Välj rätt papper. Paketinslagningen börjar redan när du köper paketpapper. Ett papper som är randigt eller har ett väldigt rakt mönster kan se snyggt ut på rullen men när du slår in ditt paket är det lätt att det blir snett! Enfärgade papper är enklare att använda om man vet att man tycker att det är svårt att slå in paket. Ett lite dyrare papper kan vara värt pengarna, ofta är dom starkare och tåligare och därför lättare att slå in med.
  • Välj rätt tejp! Allvarligt talat, silvertejp på paket är inte snyggt. Inte heller maskeringstejp eller brun packtejp. Allra snyggast blir det med dubbelhäftande tejp, men vanliga kontorstejp är också bra. Så länge du undviker silvertejp och liknande så klarar du dig.
  • Överdriv inte. Om du ska slå in ett paket till ett barn som fyller år så bryr sig sällan yngre barn om hur paketet ser ut. Lägg inte ner massor av din tid och energi på att slå in ett perfekt paket till någon som kommer att slakta det på några sekunder. Med några enkla knep så kommer alla dina paket att se tillräckligt bra ut så att du slipper skämmas och du kan istället lägga lite extra tid på paket till folk som uppskattar ett fint paket och energin du har lagt på det.
  • Spara kartonger! Det är enklare att slå in ett paket som är fyrkantigt, därför sparar jag ofta olika små kartonger till exempel från medicin, tepåsar och godis. Man behöver såklart inte överdriva, men inför julmånaderna kan man ju spara några extra, använder man dom inte så spelar det ju inte så stor roll om man släpar dom till återvinningen i november eller i januari kan jag tycka. :)
  • Presentkartonger och presentpåsar! Om du verkligen har bråttom eller verkligen inte kan slå in presenten du har tänkt ge bort så kan man alltid använda en presentkartong eller presentpåse. Dom är ofta löjligt dyra, men i gengäld så kan man återanvända dom. Man kan även göra egna, vilket jag kommer att visa i senare inlägg. Ett annat tips är att man kan be om en presentkartong på t.ex. klädaffärer när man handlar där, även om man inte har tänkt ge bort det man köper. Det skadar aldrig att ha ett par presentkartonger hemma utifall att, eventuella reklamtryck och loggor kan man täcka med ett fint klistermärke eller presentettiketten.
 
Är det något speciellt du vill att jag ska ta upp i den här serien så lämna gärna en kommentar. Jag hoppas att ni kommer att uppskatta den här serien. :)


Follow Pleu