Dymo

När man får pengar i födelsedagspresent eller julklapp så tycker jag att man ska köpa något roligt för dom och inte slösa bort dom på räkningar. Den som ger dig pengarna skulle ju aldrig ha betalat en räkning åt dig, eller hur? Men den där roliga grejen som du har funderat på att köpa skulle dom ju kunna ha råka köpt. :) En del av mina julklappspengar gick alltså till en dymo. :)
 
 
Med dymon kan man göra många enkla och snabb piffningar. T.ex sätta upp ett roligt, smart och/eller ironiskt citat på sin spegel. Det här citatet hittade jag på internet för flera månader sedan och jag tyckte att det var så himla bra så det fick hamna på min spegel. Skulle jag tröttna på det är det ju lätt att ta bort det från blanka ytor som speglar. :) Kommer nog att göra mer dymopiffningar i framtiden, men försöker att ta det lite lugnt, annars skulle jag snart ha täckt hela lägenheten i smarta ordspråk och roliga citat. ;)

Sticka i skinn

När jag var på en second hand-affär häromveckan sprang jag på en tunika som kanske inte var den vackraste jag har sett, men strukturen av stickat skinn tyckte jag var fantastisk. På något mindre som t.ex. ett armband tror jag att det skulle vara fantastiskt snyggt dock. Då den var tillverkad i Turkiet så misstänker jag att denna tunika är tillverkad av restmaterial från någon industri då långa tunna skinnremsor inte är så lätt att få tag i om man inte skär till dom själv.
 
 
Jag tänkte att ni också skulle få inspireras lite av detta fantastiskt udda plagg. Kanske ger det er nya idéer på vad man kan sticka av för spännande material; ståltråd, VHS-band, skosnören, läderremmar, plastpåsar, mattrasor, kasserade elsladdar. Bara fantasin sätter gränser! Men kom ihåg att det alltid är smart att sticka ett mindre prov när man testar ett nytt material för första gången. Så man vet hur det beter sig i praktiken, kanske blir det alldeles för styvt eller för sladdrig för projektet du har tänkt dig, men i värsta fall kan säkert provlappen fungera som en kul brosch eller applikation på en väska. Åter igen; Bara fantasin sätter gränser!

Bloggfrågor

Det har kommit upp flera bokrecensioner på sista tiden och jag håller på att förbereda ännu fler. Men jag har funderat lite kring detta; Gillar ni bokrecensionerna eller tycker ni att dom är tråkiga? Borde jag nöja mig med att recensera böcker som man bara måste ha och kanske några som är skrattretande dåliga eller skulle ni tycka att det vore kul att i framtiden kunna se exakt vilka pysselböcker jag äger för att jag har recenserat mig igenom hela hyllan?

Vad skulle ni vilja se mer eller mindre av på bloggen överhuvudtaget? Vilken är er favoritkategori? Vad är roligast att läsa? Vad klickar ni förbi utan att läsa igenom? Saknar ni något på bloggen?
 
Självklart så är det i slutändan för min egen del jag bloggar och jag kommer ju inte att ändra allt så som ni säger, men det vore kul med lite nya åsikter och att få en ny syn på det hela, kanske kan det ge mig lite tips och inspiration.

Så vad vill du läsa om? Lämna en kommentar! :) Vill man så kan man även gilla min sida på facebook och kommentera där om det känns enklare. Sidan hittas enkelt genom att söka på Pleu eller bara klicka på namnet som är en länk. :)
 
 
 

Enkla pappersblommor (som även går att göra i filttyg.)

Här är en liten guide på hur man kan göra en superenkel blomma i papper eller filt. Jag valde att göra den i ett brunt papper som egentligen är en slaktad kompostpåse.
 
Allt som behövs är:
Papper (gärna ett kraftigare papper) eller filt
Sax
Lim
En tandpetare eller liknande
 
Börja med att klippa ut en cirkel ur ditt papper. Det är inte viktigt att den är jämn, en ögonmåttad cirkel duger bra. Sedan är det bara att klippa den i en spiralform.
 
Med hjälp av en tandpetare eller liknande så börjar man längst ut på spiralen och snurrar den hårt in mot mitten. När man rullat den hårt så släpper man den och låter den "lösas upp" till en blomma och fäster spiralens sista bit under blomman med en klick lim. Det är svårt att beskriva i text men om man provar själv så är det mycket lättare än man tror, och jag tror att det ger sig självt lite.

Experimentera gärna med olika saxar om du har såna, det finns många roliga saxar som är menade för scrapbooking som säkert skulle bli jättefina blommor. :)

Recension: Halsbandsboken

Här kommer en recension på den andra boken ni såg på bilden i förra inlägget. Lite tråkigt med samma bild på två inlägg i rad, men två inlägg är ju roligare än ett. :) Här kommer en recension på "Halsbandsboken" av Ann-Charlotte Hallberg-Johansson.
 
 
Den här boken var jag tvungen att köpa. Jag bläddrade igenom den lite snabbt och såg flera modeller på halsband som jag inte har tänkt på tidigare. Alla halsbandsmodeller i boken har tydliga instruktioner och dessutom får man se exempel på hur dom ser ut gjorda i olika material och varianter, vilket är väldigt hjälpsamt. Helt klart en bok värd att köpa om man är intresserad av pärlarbeten och/eller halsband.

Betyg: 4/5

Recension: Allt i Hemmets stora idébok

Pysselböcker kan man aldrig få för många av. Här är två av dom senaste som har fått följa med mig hem.
 
Allt i Hemmets stora idébok finns det många varianter av. Alla med samma upplägg men med olika tips i, denna förvånade mig med att vara så ny som 2000, dom flesta man springer på är betydligt äldre. Jag har nog fem stycken och kan inte låta bli att köpa flera varje gång jag springer på en jag inte har. Tipsen är alltid bra och ordentligt illustrerade i dessa. Det som är lite tråkigt är att vissa av tipsen kan vara lite för "enkla och tråkiga" eller lite för udda för min smak. :)

Betyg: 4/5

Tips för tårtbaket

Här kommer ett tips på hur man får en liten professionellare look på sin tårta.
 
Tricket för att få en tårta som håller ihop ordentligt är att efter att man har lagt ihop den med dom fyllningar man valt så skall man linda in den tajt i plastfolie och låta stå i kylen några timmar, gärna över natten. Sedan tar man ut tårtan och spacklar den med vad man nu vill ha på och lägger på eventuellt täcke. På det här sättet så blir tårtan både saftigare och stadigare. Betydligt enklare att spackla och klä.
 

Pigga upp köket

Som den uppmärksamme läsaren vet så renoverades mitt kök när jag flyttade in. Mitt nya fina kök är svartvitt med röda gardiner och röd bokhylla. Tills i början på detta året har jag haft ett furubord och stolar, jag gillar egentligen inte ens furu men som tillsvidare-bord funkade det bra. I början på året så tog jag tag i saken och köpte ett vitt fint bord och vita stolar. Ursnyggt! Jag har en Ikeapall modell "Bekväm" i mitt kök så att jag ska kunna nå dom övre hyllorna i mina köksskåp eftersom jag är en kortis. Den var i obehandlat ljust trä, inte så snyggt. Men några omgångar med en pensel och resterna efter mitt projekt "måla bokhylla" så har jag nu ens nygg röd färgklick i köket. Vad tycker ni? :)
 
    

Morotskaka

Morotskaka, en kaka som är en klassiker som jag av någon anledning inte åt under min barndom. Måste nog fråga lite släktingar vad dom har emot morotskaka, det är ju fantastiskt! Att jag han bli mer än 20 år gammal innan jag fick smaka detta underbara bakverk är ju inte helt okej! Låt inte barn i er närhet gå igenom samma trauma, bjud på morotskaka! :)
 


Morotskaka
3 ägg
3 dl socker
3 dl finrivna morötter
1 dl neutral rapsoljare
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
3 tsk kanel
1 tsk salt
smör till formen
2 dl hackade valnötter
 
200 g färskost av philadelphiatyp
2 dl florsocker
1 msk färskpressad citronjuice
valnötter till garnering
 
Sätt ugnen på 175ºC. Smörj en form­, cm 24 cm i diameter (för 10 bitar).
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt de rivna morötterna och rapsoljan. Blanda mjöl,­ bakpulver,­ bikarbonat, kanel hackade valnötter och salt i en bunke. Rör ner i äggvispet. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 60 minuter. Ta ut och låt svalna helt. Lägg kakan på ett fat. Glasyr: Vispa ihop alla ingredienser till en jämn smet. Bred glasyren över kakan. Garnera med valnötter.
 
På bilden har jag haft dubbelmängd glasyr. Morotskakan går även bra att frysa.


Follow Pleu