Spartips: smycken

Smyckestillverkning kan vara en ganska dyr hobby så här kommer två tips för att spara lite.
 
Nylontråd på hobbybutiken kostar som billigast femtio kronor för hundra meter. Köper du istället fiskelina på 0,3 mm så får du nästan alltid minst dubbla mängden för samma pris. Dessa två produkter är exakt samma sak, ibland är det till och med fiskar på den dyra rullen från hobbybutiken, absolut ingen anledning att betala överpris alltså. Jag rekommenderar ÖoB eller Biltema för inhandling av nylontråd.
 
Tänger det finns många tänger att använda till olika saker inom smycketillverkning. En tång kostar ungefär 60-100 kronor på en hobbybutik, en rätt saftig kostnad för en nybörjare. Speciellt när ett startset borde inkludera minst tre tänger; en avbitare, en flacktång och en spetstång/kombinationstång/rundtång. Och en smyckestång är bara en slät elektroniktång. Återigen kan du åka till Biltema och plocka upp ett startset för en hundralapp som inkluderar kombinationstång, sidavbitare, flacktång och böjd spetstång. Ett perfekt nybörjarset innan man vet om man vill hålla på med smycken t.ex. Jag köpte ett liknande och använder fortfarande det, har kompletterat med ett par rundtänger bara. Det man kan behöva tänka på angående elektroniktänger är att dom kan ha räfflor på insidan för bättre grepp som kan repa smyckedelarna (detta gäller mest när du använder flacktången till klämpärlor och liknande) men det löser du enkelt genom att sätta lite tejp av ett tjockare slag (typ silvertejp eller eltejp) på tången.

Pärlarmband/pärlhalsband

Här kommer äntligen guiden som jag lovade er för två månader sedan. Ibland kommer livet ivägen, det förstår ni säkert. I guiderna här så gör jag inte klart något armband, utan visar bara med några enkla bilder hur själva teknikerna går till, hade jag gjort hela armband hade ni nog fått vänta ännu fler månader. Vill ni se dom färdiga armbanden så kan ni se dom i det tidigare inlägget här. Ni kommer att få en guide på tre olika armband här. Dom blir även väldigt snygga som halsband av chokertyp, alltså tajta.
 
Material
Tunn nylontråd, t.ex. fiskelina
Knutgömmor
Seedbeads/små runda glaspärlor
Stavpärlor
Lås av valfritt slag samt springringar eller liknande att fästa det med
Verktyg (Sax/avbitare för att klippa nylontråden samt flacktång/rundtång för att montera knutgömmor och lås)
(Lim)
 
 
Start: Alla armband/halsband startas likadant, börja med att ta två bitar nylontråd som är ungefär en och enhalv gånger så långa som du vill att det färdiga armbandet ska bli. Knyt ihop dessa trådar och dölj knuten med en knutgömma. Ta en seedbead av din accentfärg och trä in en tråd från varje sida i den (så som bilden längst till höger visar) och se till så att den sitter så nära knutgömman som möjligt och så rakt som möjligt.
 
 
Sicksack-armbanden är mångas favorit, även min, så därför börjar vi med dom. Efter att du har gjort starten som jag har beskrivit ovanför så trär du en stavpärla, en seedbead och sedan ytterligare en stavpärla på varje tråd. Ta sedan en till seedbead och trä in en tråd från varje sida så som du gjorde med den första seedbeaden. Texten kanske är lite förvirrande men om ni tittar på bilderna så tror jag att det är ganska tydligt hur jag menar. Se till att spänna trådarna ordentligt innan du fortsätter göra nästa diamantform och att försöka hålla trådarna så spända som möjligt under arbetets gång, speciellt när du göra avslutet.
 
 
Nästa variant är steg-armbanden. Principen är samma som på sicksack-armbanden men istället för tre pärlor på varje tråd så trär du bara på en stavpärla och sedan trär du in en tråd från varje sida i en seedbead.
 
Bubbel-armbanden är även dom samma princip och väldigt enkla. Här använder du bara seedbeads, trä ett ojämnt antal på varje tråd och trä dom sedan igenom en seedbead från varje håll, använd gärna en avvikande färg på pärlan som du trär trådarna igenom. På armbanden på bilden har jag använd sju pärlor, man bör ha minst fem för att få ordentliga ringar i det här armbandet, man bör inte heller ha för många, elva tycker jag personligen är max annars blir ringarna för stora. Men prova gärna själv vad du tycker.
 
Avslut: För att avsluta armbanden snyggt så gör man en knut så nära den sista pärlan man kan och döljer den med en knutgömma. Tänk på att om du har såna knutgömmor som sitter ihop i botten så måste du trä på knutgömman innan du knyter knuten. Vill man vara extra säker kan man droppa på lite lim innan man nyper ihop knutgömman.
 
Här kan ni se bilder på dom färdiga armbanden.
 


Follow Pleu