Ännu mer plantering.

Ni kanske har märkt att jag har en tendens att fastna för ett ämne och sen vara helt besatt av det? Just nu är det plantering som är grejen, men jag har lite annat på gång också, inget som är "bloggbart" än dock, så nu kommer ännu ett inlägg om plantering. :)

Mina förgrodda små plantor hade börjat växa ur sina äggkartonger, bokstavligen, rötterna stack igenom och en hel del rosa pappersbitar fick följa med ner i dom nya krukorna. Eftersom jag har planterat massor av saker så finns det inte på kartan att jag skulle ha råd att köpa krukor till alla, här är lite tips på hur jag har gjort. :)Diskade konservburkar, slå hål i botten med en spik. Använd fina loppisfat (eller fat från Ikeas fyndhörna) för att samla upp vattnet som rinner ur. På bilden kan ni se zucchini och gurka. :)Vill du ha planteringar i rader? En samla-låda från Ikea funkar kalasbra! och finns i olika storlekar, kostar mellan 9 och 49 kronor beroende på vilken storlek du väljer. Slå hål i botten med en spik och använd en bricka eller dom matchande samlalocken som fat. :) Här är det mer zucchini. :)

På loppis hittade jag sockerkaksformar för tio kronor styck, några stycken fick följa med mig hem för att bli kryddodlingar. :) Här ser ni även hur nöjd min katt Kamo är över att han nu har en balkong att utforska, även om det mest innebär att han sitter på andra sidan av fönstret just nu. :P Mer bilder på balkongfixningen kommer att komma. :)
Pinterest

Jag har blivit helt besatt av Pinterest, så nu tänkte jag tipsa er om dennna underbara sida.

På Pinterest kan man samla alla inspirationsbilder på samma ställe. Många som håller på med hantverk har ofta gigantiska mappar på datorn med sparade bilder på projekt som dom vill göra i framtiden eller som helt enkelt bara är för tuffa för att man inte ska vilja spara dom. Dom här mapparna kan bli ganska stora och jobbiga att hantera efter ett tag.

Med Pinterest så kan du spara alla dina inspirationsbilder på en sida på internet, utan att behöva spara dom på datorn först! Det är alltså inte som en bilduppladdningssida där du måste spara ner bilden från internet för att sedan lägga upp den på din sida från din dator, utan allt sker på internet "på en gång".

Så fort du ser en bild du vill spara så klickar du på den lilla "Pin it"-knappen som du har installerat i din webbläsare, sen kan du lägga in bilden på vilken "board" du vill ha den och skriva en liten note om varför du har sparat den. Det bästa är dessutom att du via Pinterest enkelt kan komma tillbaka till "orginalkällan", alltså sidan där du "pinnade" bilden från början. Helt fantastiskt smart!

Dessutom så är det väldigt många Pinterest-medlemmar som har DIY-kategorier (alltså Do It Yourself, Gör det själv) så att titta igenom andra medlemmars album ger också massor av inspiration och sen kan man "pinna" deras bilder på sina egna "boards". Det är ett helt fantastiskt sätt att samla och dela inspiration helt enkelt.

Vill man se vad jag har lagt upp på Pinterest så heter jag PleuPleu där, man kan antingen söka på det eller klicka på länken här: Länk till min Pinterest.

Skriv gärna en kommentar med era Pinterestnamn så jag kan titta på vad ni har "pinnat" om ni börjar. :)

Kökshylla

När jag flyttade in i min lägenhet så var den inte så speciellt vacker, huset är relativt gammalt och förutom badrummet så var det inte mycket som var renoverat om ens något. Ett av dom större jobben som vi gjorde var att riva ut hela det opraktiska, fula och ganska äckliga köket och sätta in ett nytt fräscht ikeakök, riktigt skönt kändes det!

Men ett problem som jag ofta finner i kök är vart man ska förvara sina kokböcker, man vill ju helst ha dom nära köket där man kommer att använda dom. Ett annat problem är hur oorganiserat och stökigt det kan se ut när man hänger upp alla förkläden och handdukar på en hängare på väggen, här är min lösning på båda problemen. :)Hyllan och konsollerna kommer från Ikea (konsolerna Ekby Stödis (5 kr/st) och hyllan Ekby Laiva (19 kr)). Krokarna är second hand, men liknande finns på biltema. Dom är uppskruvade på en "skräpbräda" som pappa hade liggandes som jag målade röd. Gardinstången kommer även den från Ikea och heter Irja och kan enkelt kapas till lagom längd, dessutom kostar den bara 10 kronor. Ett skynke/draperi kan man enkelt sy själv, men jag hade turen att hitta ett i perfekt storlek på secondhand. Totala prissumman: 70 kronor. :)

Papperskrukor igen

För några dagar sedan så bloggade jag om en länk där man kunde göra egna papperskrukor, här kommer min egna guide. :) Inte för att den tillför så mycket nytt, men jag gillar att skriva guider och jag hoppas att ni uppskattar mina guider. :)

Du behöver:
En vinflaska eller annan flaska/burk som har en grop i botten.
En dagstidning (eller fler om du ska göra många krukor)
Jord
Någon form av bricka att ställa din plantering på (dessa krukor är inte speciellt hållbara och vill du kunna flytta dom så är en stadig bricka ett måste)
Fröer såklart. :)Jag hade ingen bra bricka ledig till den här odlingen så jag tejpade ihop kanterna på ett flingpaket ordentligt och skar bort framsidan, sedna "fodrade" jag lådan med en soppåse, ett stadigt och väldigt billigt alternativ, dessutom så gillar jag att använda "skräp" till saker jag behöver. :)Materialet. :)Jag experimenterade lite med olika storlekar och kom fram till att för mig passade storleken som blev av en sida som veks på längden lagom stort, men tveka inte att prova dig fram du också. :) Jag rekommenderar dock inte mer än två lager papper i krukorna, även om det får dom att kännas starkare så försvinner poängen eftersom du då inte kan plantera hela krukan när du ska sätta ut dina plantor, vilket du garanterat kan om du använder två lager papper. :) Det fungerar säkert med några fler lager med, men hellre på den säkra sidan tycker jag. :)

Linda in vinflaskan i tidningspappret och låt tidningspappret sticka ut några centimeter i botten, här får man prova sig fram till hur mycket papper som ska sticka ut på just din flaska/burk.Vik ner det utstickande pappret och tryck ner det ordentligt i "gropen" i flaskan/burken. För att vikningen skall hålla lite bättre så kan det vara en idé att lägga handen över vikningen och med ett lätt tryck vrida flaskan några varv så att vecken blir skarpare.I det här stadiet är din kruka väldigt ostabil, bli inte rädd, det är normalt. :) När du fyller den med jord så blir den lite stabilare och du har en perfekt, nedbrytbar, engångskruka att förgro dina växter i. Ställ den tillsammans med sina vänner i en låda eller på en bricka och du kan dessutom flytta dom enkelt. :)

Lycka till med planteringen. :)


Follow Pleu