Kurs

På måndag börjar den tiodagars vävkurs som jag ska gå i sommar. Jag har gått den en gång förut och det var så himla roligt och inspirerande så nu tänkte jag gå den igen! :) Den här gången tänker jag dock bo i den fantastiska miljön, dels för att få mer vävtid och dels för att faktiskt få lite "semester".  Resan börjar redan idag då jag ska åka hem till min mamma och pappa, farmor (som bor på ovanvåningen i deras hus) ska passa min katt och mamma ska skjutsa mig till kursen på måndag morgon.

Till skillnad mot möklintaveckan när jag glömde kameran längst ner i väskan hela helgen så tänkte jag försöka fota massor under dom här tio dagarna. :) Och när jag kommer hem så ska ni dessutom få veta vad mamma och farmor fick i tack-för-att-ni-ställer-upp-present. :)

Jag tar med mig datorn men jag lovar inga inlägg under tiden jag är borta, vi får se vad som hinns med helt enkelt, jag ska först och främst fokusera på att väva och ha roligt!

Tips för saft och sylt (Frågor och svar)

Jag har fått en del frågor om saft/sylt/marmelad sen jag snöade in på det. Dessutom har jag fått svar på en del frågor som jag själv har haft, så därför tänkte jag göra ett litet "Frågor och svar" inlägg med saker man kanske undrar över om man vill börja safta och sylta. :) Vi börjar med den vanligaste frågan;

Vad är egentligen skillnaden på sylt och marmelad?
Det här är lite knepigt att svara på eftersom det beror på vem man frågar. I dom flesta länder är det en enkel fråga och dom flesta skulle titta på dig ungefär som om du frågade vad det är för skillnad på ett blåbär och en apelsin, i dom flesta länder är nämligen marmelad alltid gjord på citrusfrukter. I Sverige har vi dock gjort marmelader på olika bär långt tillbaka i tiden och därför är Sverige ett speciellt undantag. I Sverige gör vi skillnaden i att marmelad är ett tillbehör man har på mackan eller till ostbrickan medan sylt är något man har i efterrätter och liknande. Marmelad skall dessutom ha en tjockare och mer geléaktig konsistens än sylten. Det här är dock ingenting man behöver bry sig om om man gör marmelad eller sylt för sitt eget husbehov, utan det är bara företag som behöver veta vad dom får skriva på etiketten, men det kan ju vara kul att veta i alla fall. :)

Varför måste jag skumma av saften/sylten?
Att skumma av saften eller sylten är det tråkigaste med sylt-/saftkoket tycker jag och säkert många andra med. Självklart så är det som är tråkigast det som det är viktigast att man gör och det som är viktigast att vara noggrann med. Anledningen till att man måste vara noggrann när man skummar av är för att det är i skummet som syltens värsta fiende helst bosätter sig; möglet! Sylt som möglar är inte trevligt alls och det känns väldigt tråkigt att behöva slänga något man har lagt ner tid på, därför är det viktigt att skumma av ordentligt eftersom det luftiga skummet är en perfekt miljö för möglet att ta sig in och det vill vi såklart undvika! Det går lättare att skumma av med en hålslev, så en sådan kan vara värd att införskaffa om man planerar att göra sylt ofta, brukar gå att hitta på loppis för en tia eller så. :)

Kan jag ha i mindre socker i saften/sylten/marmeladen/gelén?
Ja och nej. Man kan göra lättsockrade varianter av det mesta och då använda så lite som en tredjedel av rekommenderad sockermängd (170 gram socker till ett kilo bär för sylt t.ex.), däremot så bör man tänka på att sockret är det som konserverar produkten så gör man lättsockrade produkter så rekommenderar jag att man förvarar dom i frysen. Man kan även tillsätta extra konserveringsmedel.

Det finns färdiga produkter som heter "syltsocker", är dom bra?
Jag har faktiskt ingen aning, jag har inte provat. Jag är helt enkelt för snål, det är billigare att köpa socker och melatin (och eventuellt vinsyra) än att köpa färdigblandade paket så därför har jag kört på det och jag är nöjd med det "krångligare och billigare" sättet så jag tänker inte byta, men det är nog definitivt värt att prova syltsocker eller liknande produkt om man tycker att det är jobbigt att mäta upp saker och så. :)

Är det jobbigt att göra saft/sylt/marmelad?
Självklart inte! Å andra sidan så är jag ju lite partisk eftersom jag tycker att det är sjukt roligt. :) Det är klart att det finns några tråkiga moment inblandade i dom flesta recept, skala och skiva frukt och bär tycker jag inte är så kul till exempel. Och så den tidigare nämnda skumningen. För att inte tala om att vänta i flera dagar på att fläderblomssaften skulle bli klar, det var inte heller skoj. ;) Är man nyfiken och vill prova men är rädd för att det ska vara krångligt eller tråkigt så rekommenderar jag att börja med en enkel citrusmarmelad, förslagsvis i någon roligare variant än gamla hederliga apelsin; Ett snabbt och enkelt recept med ett spännande slutresultat är såklart ett perfekt nybörjarprojekt. :)

Varför ska man ha paraffin på sylten/marmeladen?
Åter igen, marmeladen/syltens värsta fiende är möglet. Paraffinlagret fungerar som en skyddsvägg mellan sylten och världen utanför. Det är hygieniskt och helt doftlöst och smaklöst, se det som en extra försäkring för din sylt om du förvarar den i skafferiet. Även om man har gjort egen saft och tänker förvara den i skafferi så är det rekommenderat att försluta den extra väl genom att doppa övre delen av flaskhalsen i paraffin eller vax för att vara helt säker på att ingen luft och mögel kan ta sig in i flaskan. Vill du däremot frysa din sylt eller saft så behöver du absolut inget paraffin. "Syltparaffin" finns att köpa på dom flesta mataffärer, har dom det inte inne kan dom säkert ta hem det om du frågar. :)

Varför ska man göra egen sylt för, det tar ju bara massa tid?
Visst tar det ett tag att göra sin egen sylt, betydligt längre än att bara köpa en burk på mataffären, men sylten blir godare, billigare och framförallt så vet du vad det är i den och kan dessutom prova egna roliga smakkombinationer. Det farligaste med att göra egen sylt eller marmelad är att eftersom den är så mycket godare än dom flesta sorterna man kan köpa i butik så blir man fast i en spiral av sylt och får svårt att sluta sen. ;) Det är tur att det är roligt att göra sylt och att det dessutom går så pass snabbt så att man lätt kan hinna med det om man vill, på en kväll kan man hinna göra tre satser sylt istället för att titta på tv t.ex. :) Det går om man vill. :)

Jag har massor av bär/frukt, men jag har inte tid/ork/möjlighet att göra sylt av dom nu, kan jag frysa bären och göra sylt senare?

Självklart! Det går alldeles utmärkt att göra sylt och saft på frysta bär/frukter. Rensa dom innan du fryser dom och är det frukt det gäller så skär gärna upp dom i bitar. Är det sedan en sylt eller saft som ska kokas (till skillnad från kallrörd saft och sylt på t.ex. smultron) så är det bara att lägga bären/frukten direkt i grytan och börja koka sin saft/sylt, är det en kallrörd saft/sylt du ska göra så måste du låta bären tina först. Kom ihåg att aldrig värma smultron (t.ex. genom att tina dom i micron!).

Men vaddå, varför kan jag inte värma smultron?
Smultron som värms upp blir otroligt beska när dom svalnar. Därför kan du inte koka sylt eller saft på smultron. Du kan däremot göra underbar kallrörd saft och sylt på dom underbara små röda bären. :)


Har ni fler frågor så ställ gärna frågorna i en kommentar (helst till detta inlägget) så svarar jag om jag kan, jag är ju alls ingen expert, men jag är ganska bra på att ta reda på saker. :)

Slät persikosylt

Jag har fått sylt/marmelad/saft på hjärnan och spenderar alldeles för mycket tid med att surfa efter recept och inspiration och fundera på nya smaker. Ica hade lämpligt nog extrapris på persikor så jag passade på att prova att göra persikosylt. :) Röd Melatin är ett vegetabiliskt geleringsmedel som dessutom innehåller konserveringsmedel, det ger sylten en bra konsistens och gör så att den håller längre, det brukar finnas vid bakprodukterna. :) För att göra en slät sylt behöver du dessutom en stavmixer, har du inte en stavmixer så var gärna lite nogrannare med hackningen av fruktköttet och se till att det inte är för stora bitar.

Slät persikosylt
1 kilo persikor
750 g socker
1 tsk vinsyra
1 tsk Röd Melatin
Ev. en skvätt vatten

Börja med att skala persikorna, det gör du lättast genom att lägga dom i en stor kastrull och fylla den med vatten, låt vattnet koka upp och skölj sedan persikorna med iskallt vatten. Skalet släpper nu lätt från dom flesta persikorna, vissa kan vara lite envisare än andra. Ta bort kärnorna och lägg fruktköttet i en kastrull.

Värm sakta upp frukten och låt den koka sönder. Kör med en stavmixer tills fruktmoset är helt slätt, tillsätt sockret och låt sylten sjuda i ungefär en kvart. Blanda vinsyran och melatinet med lite socker och häll det i sylten. Försök att inte röra för mycket i sylten utan "skaka om" den så att det blandas istället, ju mer du rör desto mer skum bildas och då blir det jobbigare att skumma.

När melatinet och vinsyran har blandats ner i sylten så behöver sylten bara koka i några minuter till, du testar enkelt syltens konsistens genom att lägga en klick på en iskall tallrik, sylten kyls då snabbt ner och du kan se hur den slutliga konsistensen kommer att bli. När du är nöjd med syltens konsistens så skummar du av den ordentligt och häller upp den på väl rengjorda burkar. Fyll burken nästan ända upp till kanten, låt den kallna lite så att en hinna bildas ovanpå och lägg sedan på ett lager paraffin, din sylt klarar sig nu jättelänge i skafferiet.

Observera att det nästan bara är frukt som lämpar sig för att köra sönder med stavmixern, dom flesta bär (smultron, jordgubbar, hallon, björnbär (kanske fler?)) innehåller frön som blir mycket beska när dom krossas, att köra dom med stavmixer kommer bara att resultera i besvikelse, inte i någon god sylt. Lycka till med era fruktsylter!

Smultronsaft (Kallrörd saft och sylt)

Finns det något godare än en näve solmogna smultron? Just för att man inte äter smultron så ofta så är det ju extra gott när man väl gör det. Hittar man ett riktigt bra smultronställe så kan man plocka på sig en hel del. Däremot så kan man inte värma smultronen eftersom dom blir otroligt beska när dom svalnar av igen. Detta gör att man får hålla sig till kallrörd saft och sylt, men vad gör väl det när det bevarar den fantastiska smaken ännu bättre! Det funkar även bra att göra kallrörd saft och sylt på andra bär, hallon och jordgubbar till exempel.

Eftersom det kan vara svårt att plocka stora mängder smultron och orginalreceptet kräver 3 liter bär, så har jag här räknat om receptet för 1 dl bär åt er så kan ni enkelt göra så många satser som ni har smultron till. :) Gör man väldigt få satser behöver man dock en mycket noggrann våg för att väga upp vinsyran, det går även att mäta upp vinsyran; ½ tsk är cirka två gram, men var försiktig så du inte har i för mycket! Vinsyra hittar du bland kryddorna och fruktsockret brukar stå bland bakprodukterna, dom flesta mataffärer har det. :)


Kallrörd saft
1 dl bär
½ dl kokt, kallt vatten
1 g vinsyra
50 gram fruktsocker per dl avrunnen saft

Rensa och skölj bären. Mosa dem och lägg i en skål (helst plast/glas/rostfritt som inte riskerar att släppa ifrån sig smak). Lös upp vinsyran i vattnet och häll det över bären, låt stå kallt (kylskåp) i 24 timmar.

Efter ett dygn skall saften silas, har man inte en så kallad saft-maja (en silduk på ställning) så kan man ta en kökshandduk som man inte är rädd om och lägga i ett durkslag som man sedan ställer/hänger/håller över en tom bunke. Låt saften självrinna i minst en timme, tryck inte på bärmoset för att få det att rinna fortare, saften blir grumlig och inte alls lika god! Bären gör man såklart en god sylt på! Är det smultron du har så kan du inte värma dem, men även om en kallrörd sylt på "överblivna" saftbär kan bli lite lös så är den minst lika god för det!

Mät mängden saft du har fått fram, tillsätt fruktsockret och rör försiktigt. Skumma av saften och häll upp på väl rengjorda flaskor. Saften håller väldigt dåligt i kylen, bara någon enstaka vecka, men lägg den i frysen så kan du ta fram och njuta av ett glas sommar mitt i vintern. :) Saften bör spädas en aning när du dricker den, cirka 1+4 beroende på smak så kanske räcker det för att dela med en god vän i decemberkylan. :)

Kallrörd sylt

1 dl bär
20-25 g fruktsocker

Om du har gjort saft enligt receptet ovan så häller du helt enkelt upp bären i en skål och rör ned fruktsockret. Rör om ordentligt så att fruktsockret är väl fördelat. Häll upp i burkar och stoppa in i frysen!

Har du andra bär du vill göra en god rårörd sylt av så gör du såhär:
Rensa och skölj bären, häll upp i en bunke och tillsätt fruktsockret, rör ordentligt i cirka fem minuter tills bären har mosats och blandats med sockret ordentligt och gett en bra syltkonsistens. Häll upp i burkar och frys sylten!

Anledningen till att den
kallrörda/rårörda sylten måste frysas är för att den har väldigt kort hållbarhet i kylskåpet, bara några dagar. För att frysa sylt så passar det väldigt bra med urdiskade plastburkar som det har varit creme fraiché, gräddfil eller färskost i t.ex. Även smörpaket funkar väldigt bra om man har en större sats sylt, sylten får en ganska "glasslik" konsistens och det går oftast att skeda upp en del sylt utan att man behöver tina hela paketet. Folieformar rekommenderas ej för att frysa sylt, men hittar man billiga "engångsplastburkar" så funkar dom såklart bra. Och har man matlådor eller andra plastburkar som man känner att man kan avvara en längre tid så funkar dom självklart, jag föredrar dock att ha lite mer rotation på matlådorna i min frys och det vore ju tråkigt att råka ta med sig den lyxsylten till jobbet och köra den i micron!

Sist men inte minst så undrar ni säkert hur mycket saft och sylt man kan räkna med att få ut av receptet, speciellt om det är dom små röda smultronen ni har ögonen på. Jag plockade nio dl smultron och följde recepten ovan, det blev en halvliters flaska med smultronsaft och drygt ett halvt kilo smultronsylt som hamnade i min frys.

Mat naturligt(vis)! :)

Tänkte bara tipsa er om en jättebra hemsida, den listar växter som går att äta samt beskriver vilka växtdelar som går att använda till vad på varje växt. Det går dessutom att sortera växterna efter bokstavsordning, vad man kan göra för något av dom eller vilken månad man kan skörda dom i!

Jättesmart och jättepraktiskt! Kombinera med en flora (brukar finnas på loppisar för en tia eller två) och ge er ut i naturen och samla mat! :)

Skogsskafferiet.se heter sidan men låt inte namnet avskräcka er stadsbor, flera av växterna finns i stadens parker och grönområden. Eller kanske på någon trevlig villaägares tomt om man frågar snällt. :)

Citrusmarmelad (eller citronmarmelad med fläder)

För några dagar sedan skrev jag ju om fläderblomssaft och där tipsade jag även om att man kunde återanvända citronerna från fläderblomssaften till att göra en fantastisk marmelad. :) Här kommer nu marmeladreceptet. Det bästa med det här marmeladreceptet är att det är jätteenkelt och går fort, marmeladen blir kanske inte lika fin som om du lägger timmar på att strimla citronen i perfekta bitar men man ska ju ha tid att njuta av sin marmelad också. Med det här receptet går det så fort och lätt att göra marmelad så att det inte behöver bli en lyxprodukt utan hemmgjord marmelad kan vara något som alltid finns i skafferiet och den är så otroligt god så det är knappt sant!På bilden ovan har fyra burkar redan smitit iväg, det här är en tredubbelsats och det gick jättebra att koka så mycket på en gång. Jag glömde sila bort kärnorna, men lite ska man väl få jobba för maten? ;)

Snabb Citronmarmelad
500 gram citroner
4 dl vatten
6 dl socker
(syltparrafin och bomullstråd)

Börja med att ställa en tallrik i kylskåpet, den behöver du till marmeladprovet sedan. Tvätta och borsta citronerna nogrannt. Skär dom i klyftor eller bitar, låt kärnorna vara kvar, dom innehåller pektin som gör att marmeladen stelnar. Ta däremot gärna bort "ändarna" på citronerna. Vill du vara ambitös/inte ha kärnor i marmeladen/inte orkar ta bort kärnorna sen så kan du ta ur kärnorna och linda in dom i ett litet gasvävspaket som får koka med i marmeladen.

Om du har gjort flädersaft eller citrondricka så kan du återanvända citronerna därifrån, väg bara dina citronrester och räkna om receptet efter mängden citroner. Du kan eventuellt behöva tillsätta lite mer vätska då mycket av citronsaften befinner sig i flädersaften. Tillsätter du drygt en halv dl flädersaft per sats får du en god flädercitrusmarmelad, det går bra att krama ur det sista ur flädersaftssilningen för detta ändamål. :)

Nu kommer den roligaste delen, istället för att skära citronerna i fina strimlor som är ett mycket tidsödande moment i marmeladkokning så tar du fram en köttkvarn eller matberedare och kör dina citronbitar genom den, med skal och allt. Resultatet i en matberedare blir en grynig massa med en köttkvarn blir massan något klumpigare samt med hela kärnor. Häll över i en kastrull och tillsätt vattnet, koka på svag värme under lock i cirka 30 minuter, något längre tid om du gör flera satser samtidigt.

Tillsätt sockret och låt koka upp igen, koka utan lock i cirka femton minuter tills marmeladen klarar "marmeladprovet". Marmeladprovet gör du genom att ta fram din kalla tallrik från kylen, droppa en klick marmelad på tallriken och sedan dra en sked eller gaffel genom marmeladen. Om marmeladen inte flyter ihop till en klick igen så är den klar. :) Sila/peta bort kärnorna om du ser några kärnor.

Om du vill förvara din marmelad i skafferiet så är det viktigt att glasburkarna du häller upp den i är rena; Diska gärna i diskmaskinen och skölj med atamonlösning/natriumbensonatlösning. Eller värm burkarna i ugnen efter att du har diskat dom genom att ställa in glasburkarna på en plåt i kall ugn, låt ugnen bli 100 grader varm och låt dom stå där inne i femton minuter. Locken kan du koka några minuter. Häll sedan upp den varma marmeladen i dom varma burkarna. När marmeladen har stelnat skall dom parrafineras, man smälter parrafin i vattenbad och häller ett lager över marmeladen, ända upp till burkkanten. Lägg gärna i en bomullstråd i parrafinet så är det lättare att ta bort det när du ska äta marmeladen. Sylt och marmelad som är ordentligt parrafinerad i rena burkar kan hålla många år i skafferiet.

Ett annat sätt att få längre hållbarhet på sin marmelad är att frysa den i plastburkar. Spara gärna creme fraiché-burkar för ändamålet.

Å andra sidan så är marmeladen enkel att göra och försvinnande god, så det är ju inte säkert att man behöver förvara den så länge. :)

Det här receptet fungerar även till andra citrusfrukter, apelsin, clementin och grape t.ex. Shoppa loss i frukthyllan och prova en ny spännande blandning till frukostmarmeladen. :)

Fläderblomssaft

I förra veckan så ringde min lillebror mig och frågade om jag ville ha fläderblommor, han jobbar som vaktmästare och hade passat på och ta reda på "skräpet" när dom hade tagit bort en del fläder. Självklart ville jag ha det, fläderblomssaft är ju något av det godaste som finns! Det här var mitt första försök att göra fläderblomssaft och det gick jättebra. :)På bilden ser ni en del av min saft, flaskorna är inte helt fyllda eftersom dom skulle ner i frysen. Saften håller nämligen bara några veckor i kylskåp men i frysen håller den ju betydligt längre. :) Det blev ännu mer saft än på bilden, fyra stycken halvliters pet-flaskor också som inte är med på bilden. :) Men nu ska jag sluta babbla och ge er receptet:

Fläderblomssaft, en sats ger cirka 2½ liter.
30 st fläderblomsklasar
3 st stora citroner
1.5 liter vatten
1.5 kg strösocker
50 g citronsyra eller vinsyra

Plocka fram en stor bunke som rymmer minst fem liter, rostfritt eller plast är bäst. Har man inget bra kärl kan man köpa en 10liters hink på t.ex. mataffären och använda som "mathink". Lägg i blomklasarna i bunken. Tvätta och borsta citronerna noga, skiva dom tunt och lägg dom också i bunken.

Koka upp vattnet och rör ner sockret och citronsyran/vinsyran häll ner den heta vätskan i bunken och täck sedan med lock. Låt bunken stå svalt i 3-4 dagar och skaka gärna på den någon gång per dag.

Efter 3-4 dagar ska saften silas, det gör du enklast genom att ta en kökshandduk som du inte är rädd om och lägga i ett durkslag som du sedan ställer/hänger/håller över en tom bunke t.ex. en salladsskål. Om du inte har en silduk på silställning (så kallad saftmaja) förstås, då är ju det ännu enklare, men det har inte jag. :)

När du låtit saften rinna av ordentligt (tryck inte på för att få det att rinna fortare, då blir saften grumlig!) så tar du bort citronerna, sköljer av dom och lägger i en separat bunke som du dessutom klämmer ut det sista saften ur fläderblommorna över, den grumliga saften och dom "använda" citronskivorna kan du nämligen använda för att göra världens godaste marmelad på!

Saften häller du upp på väl rengjorda flaskor, jag sköljde mina pet-flaskor i rykande varmt vatten flera gånger. Man kan även skölja dom med atamonlösning/natriumbensonatlösning, men då jag skulle frysa mina så kändes det onödigt. Vill man däremot hälla upp saften på fina glasflaskor och ge bort så kan det vara en bra idé. :) Det går även att köra glasflaskor i ugnen för att döda bakterierna, ställ in glasflaskorna på en plåt i kall ugn, låt ugnen bli 100 grader varm och låt dom stå där inne i femton minuter. :) Saften håller som sagt inte så länge men går jättebra att frysa, vill man så kan man även frysa i t.ex. glassburkar, saften är så sockrig att den får en sorbetliknande konsistens och det är enkelt att sleva upp en sked saft för att blanda sig ett läskande glas fläderblomssaft.

Saften blir väldigt koncentrerad, så även om inte 2½ liter låter så mycket så klarar man sig långt på det, jag späder min saft ungefär 1+8 precis som köpesaft så mitt förråd av flädersaft kommer att räcka ett bra tag! :)

Recept på den goda citronmarmeladen kommer senare i veckan. :)

Möklintaveckan

Bara för att jag inte bloggar så betyder ju inte det att jag inte pysslar, just nu så pysslas det massor inför Möklintaveckan där man kommer kunna köpa tjusiga smycken och accessoarer av mig och Trollis. Trollis är i princip uppväxt på Möklintaveckan, jag har varit där dom två senaste åren och hjälpte henne, i år har jag bestämt mig för att sälja en del själv också. :) Trollis sambo kommer även att stå där och sälja lädersaker och smidessaker. :)

Även om man inte är intresserad av smycken så bör man ändå åka dit om man kan tycker jag. Dels så får man ju träffa mig, det är ju alltid skoj och dels så finns det verkligen något för alla där. Vad säger ni om; Traktorcrusing, Kobingo, Hantverksförsäljning (inklusive smycken, godis, korv, smide och massa annat!), Kolmila och Tjärkokning, Folkdansuppvisning, Loppis, Andlig workshop, Bilutställning, Artister/Konserter, Veteransbilsrally, Utställningar av hantverk och historiska saker. Hur mycket som helst att välja på och verkligen något för alla smaker. :)

Har ni gäster på besök som inte är vana vid möklinta och deras egenheter så kan det vara värt att åka på möklintaveckan bara för att få se deras miner när du förklarar reglerna i Kobingo för dom. ;) Såg en man förklara det för en engelsktalande turist förra året och hans minspel var fantastiskt! :)


Follow Pleu