Vörtbröd

Jag personligen gillar inte vörtbröd speciellt mycket. Men jag gillar att baka och jag vet att för många så är vörtbrödet ett av julens måsten. Så då måste jag ju såklart ha ett bra vörtbrödsrecept här på bloggen. :)
 
Jag använder ofta torrjäst, men till vörtbrödet så rekommenderar jag färsk jäst. Eller att använda en termometer för att få rätt temperatur på degvätskan, vörtbröd med torrjäst riskerar nämligen att vara lite svårjäst. :)
 
Vörtbröd
4 dl porter (lättöl från mataffären)
6 dl julmust (eller svagdricka)
150 gram smör
100 gram jäst
1 msk soja
1 dl mörk sirap
2 msk stötta pomeransskal
1 tsk malda kryddnejlikor
1 msk ingefära
1-2 dl russin (valfritt)
2 kilo rågsikt

Vatten för pensling.
 
Smula ner jästen i degbunken. Smält smöret och blanda med porter och julmust/svagdricka. Värm till "fingervarmt" (eller var noggrann med att mäta upp 40 grader om du använder torrjäst) och lös upp jästen med hjälp av en del av degspadet. Tillsätt resten av detta samt soja, sirap, kryddorna och eventuellt russinen. Arbeta in mjölet, lite i taget, tills degen blir smidig och släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa i femton minuter. Baka ut fyra eller fem limpor och lägg dom att jäsa på plåt/ar. Vill man så kan man knåda in russin i endast en eller två limpor ifall åsikterna om russinens vara eller icke vara går isär för mycket. Låt limporna jäsa i 30-40 minuter. Grädda i 225 grader celsius i cirka 30 minuter. Pensla bröden med vatten direkt efter gräddningen och låt dom svalna under bakduk.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Follow Pleu