Sylt - Standardrecept

Receptet som jag som standard använder när jag gör sylt. Ibland får man tillsätta lite mer melatin och om frukten eller bären är väldigt saftiga så uteslut vattnet! Lycka till!

Sylt
1 kilo frukt/bär
500 - 750 g socker
1 tsk vinsyra
1 tsk Röd Melatin
Ev. ½ dl vatten

Skala frukten, ta bort eventuella kärnor och skär den i mindre bitar och lägg ner i en kastrull. (bär läggs ner hela och mosas lätt med en potatisstöt) Värm sakta upp frukten och låt den koka sönder.

När frukten är så sönderkokt som du vill ha den (helt sönderkokt för sylt eller med en mosig konsistens för kompotter) tillsätt sockret och låt sylten sjuda i ungefär en kvart. Blanda vinsyran och melatinet med lite socker och häll det i sylten. Försök att inte röra för mycket i sylten utan "skaka om" den så att det blandas istället, ju mer du rör desto mer skum bildas och då blir det jobbigare att skumma. När melatinet och vinsyran har blandats ner i sylten så behöver sylten bara koka i några minuter till, du testar enkelt syltens konsistens genom att lägga en klick på en iskall tallrik, sylten kyls då snabbt ner och du kan se hur den slutliga konsistensen kommer att bli.

När du är nöjd med syltens konsistens så skummar du av den ordentligt och häller upp den på väl rengjorda burkar. Fyll burken nästan ända upp till kanten, låt den kallna lite så att en hinna bildas ovanpå och lägg sedan på ett lager paraffin, din sylt klarar sig nu jättelänge i skafferiet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Follow Pleu