Hemslöjden 100 år (Liljevalchs och Nordiska Museet)

Igår så tog jag en spontantur till Stockholm, en liten inspirationsresa. Hemslöjdsutställningar på Djurgården var det som jag var sugen på och det blev det också.

Låt oss börja med att prata om löven, det stora kollektiva konstverket "ser du löven för alla träd?" tar upp större delen av konsthallen Liljevalchs under hemslöjdsutställningen. Jag gillar inte riktigt lövtemat, det är lite tråkigt tycker jag, det finns så mycket roligare teman man kunde ha valt. Däremot så älskar jag kollektiv konst och tycker att det är otroligt fascinerande att se så många olika tekniker, idéer och skapelser på samma ställe. Det finns fina, fula, roliga, trista, naturliga, industriella, obehagliga, mysiga, ambitiösa och oseriösa löv. Det finns helt enkelt löv för alla smaker, och det gillar jag. Har du inte möjlighet att åka till Stockholm och bli inspirerad så kan man tjuvkika på löven, alla är nämligen till salu på Tradera och så länge dom inte har blivit sålda så kan man ju gå in och kika där, även om det såklart är en maffigare upplevelse att se dom på riktigt. En annan bra sak är att pengarna som kommer in på lövförsäljningen går till att plantera träd. Jag gillar trädplantering. Utställningen på Liljevalchs stänger den andra september, så vill du se den börjar det bli bråttom

Något som däremot var helt fantastiskt var resten av utställningen på Liljevalchs, självklart så hade jag inga extra batterier till kameran med mig och tänkte att jag skulle spara kamerabatteriet lite så här får ni jättedåliga mobilbilder på några häftiga saker!Första bilden: Högklackade stövlar i flätad näver.
Andra bilden: Yttepyttesvarvning! Översta våningen är t.ex. svarvade risgryn!
Tredje bilden: Mer yttepytte, svarvade tändstickor.
Fjärde bilden: Fjällpansar. ;) Eller ja, en klänning i metall i alla fall. En modern version av sånt där som serietecknare verkar tro att kvinnor har på sig när dom slåss.Första bilden: Otroligt häftig struktur. Slarvtjäll i tjock ull (?) på panama botten.
Andra bilden: Mer häftig struktur. Nockor i samma tyg.
Tredje bilden: Luffarslöjd som handväska.
Fjärde bilden: Smala traslöpare som vävts/flätats ihop till en stor matta. Underbart!


Bilder från Nordiska museet.
Första bilden: Textiltryck. Otroligt inspirerande.
Andra bilden: Damastväv. Otroligt vackert, det fanns även plädar med fantastiska mönster, måste lära mig detta!

Nordiska museet pågår utställningen väv. Jag blev lite besviken på den om jag ska vara ärlig, mycket var "flummiga konstfacksprojekt" som var gjorda för att provocera och inte inspirera. Däremot så hittade jag en del inspiration från Sätergläntan och i resten av museet.

Angående "resten" av Nordiska museet så är det lite lustigt, jag har varit där en gång per år dom senaste tre åren och ändå missat två fantastiska utställningar som har pågått där, bara för att jag inte har tagit mig upp för alla trapporna till den allra översta våning. Otroligt löjligt, men jag skyller på att jag har varit där på Chokladfestivalen och när man äter så mycket choklad så orkar man ju inte gå i trappor. ;)

Dom två fasta utställningarna som pågår tills vidare och som jag verkligen rekommenderar är: Folkkonst som visar upp massor av intressant slöjd, hantverk och konst. Samt utställningen Sápmi som handlar om samerna, en rörande utställning som dessutom visar upp otroligt vackert hantverk. Utöver det så har dom en otroligt intressant tillfällig utställning som stänger den 13 januari 2013; Skolslöjd heter den och handlar om slöjdens plats i skolan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Follow Pleu