Vinylskålar

Ni har säkert sett dom förrut, hemma hos någon, i en dyr designaffär eller på någon annan pysselblogg. Trots det så vill jag såklart också tipsa er om att göra vinylskålar/LP-skålar eller vad ni nu vill kalla dom. :)

Jag har länge varit rädd för att prova detta, och det är väl en ganska logisk känsla innför att stoppa plast i en varm ugn, men igår så tog jag ett djupt andetag och provade och det borde du med göra! Kolla bara på resultatet jag fick:Så, här kommer en instruktion och lite tips.

Du behöver:

En ugn
En mugg eller skål som tål ugnsvärmen, exprimentera gärna med olika varianter.
Grytlappar eller liknande.
Och självklart så många vinylskivor som du vill göra skålar, gärna med snygga etiketter. Ett tips är att åka till närmsta second hand och rota runt efter billiga skivor där, ofta kan man man få dom för en femma eller två.

Så här gör du:
Börja med att slå på ugnen, jag har läst många temperaturer, allt från 75 till 175 grader. Jag körde på cirka 150 i min varmluftsugn, vilket motsvarar 175 grader i en vanlig ugn, men så är jag en hetsfia också. ;)

Sedan lägger du din skiva på en upponedvänd mugg/skål och ställer in allt i ugnen på en plåt/ett galler. Muggen/skålen bör vara hög nog för att inte skivan ska nudda kanten när den smälter.

Titta på skivan hela tiden när den är i ugnen, det är jätteviktigt att du har koll hela tiden, för skivan smälter snabbt. Jag hann knappt räkna till tio innan skivan börjar säcka ihop, den viker ihop sig och det är ditt tecken på att ta ut den ur ugnen. Lättast är att ta ut hela plåten/gallret.

Medan skivan fortfarande är varm kan du forma den, man bör använda handskar eller redskap, men skivan är inte jättefarm och man kommer inte att få brännblåsor av att råka nudda den. Hur formar du din skål? Fyrkantig? Triangulär? Eller bara oregelbunden tills den känns bra? Man bestämmer helt själv, våga exprimentera! Jag blev helt missnöjd några gånger, då kör man bara den skivan i ugnen en liten stund till och kan sen lätt forma om den tills man blir nöjd.

Det är verkligen jättelätt och jätteroligt, när jag hade gjort fyra skivor blev jag lite besviken över att jag inte hade fler skivor att omvandla till skålar.

Extra tips:
Vill du ha något som kanske lämnar fettfläckar i skålen så ta bort etiketten eller lacka den.
Vill du inte ha ett hål i botten på din skål är det enklaste att limma fast en cirkel av kartong eller plast över etiketten.

Det här med att smälta plast i ugn gav mig mersmak och ni kan se fram emot ännu ett smältplastinlägg inom en relativt snar framtid. :)
Trackback

Follow Pleu