Hur man gör en latexmask

Här kommer ett litet annorlunda inlägg. Att göra latexmasker är kanske inte det vanligaste pysslet, men sysslar man med lajv eller teater så finns det en överhängande risk att man förr eller senare blir sugen på att prova på att göra en egen latexmask eller latexlösdelar, tillvägagångs sättet är likadant och att göra en mask är ett tillräckligt enkelt projekt för att man ska kunna göra det till en maskerad eller liknande om man vill. :)

Material som behövs: (per person som ska ha mask)
Två rullar gipsbindor
1,5 kilo gipspulver
~125 ml formgummi per mask
Färg som blandar sig med latex om man vill färga masken (fråga på färgbutiken)
Lera av typ som inte torkar/härdar t.ex. Plastelina
Plastfolie
Vaselin
Diskmedel
Talk eller Potatismjöl
Vatten och skålar

Dessutom så behövs oömma kläder (latex går inte bort från tyg) och gamla tidningar att skydda arbetsytan med. Och en hjälpande hand, det första steget är svårt att göra på sig själv.Här har jag tagit en stackars liten kusin som modell för att visa steg ett. Kladda in ordentligt med vaselin i hårfästet, på ögonbrynen och på eventuell skäggstubb. Lägg noga plastfolie över ögonen och ev. över mun och hårfäste (när jag gör på barn/känsliga personer så plastfoliear jag in allt utom näsborrarna i princip). Klipp upp gipsbindan i bitar på drygt en decimeter. Blöt dom lätt i en skål med vatten och täck sen personens ansikte med bitarna. Kom ihåg att lämna hål vid näsan så att människan kan andas. Det är viktigt att personen som ligger och får gips i ansiktet inte gör grimarser eller skrattar utan ligger så lugn och avslappnad som möjligt. Det behövs ungefär 3-4 lager gipsbindor. Var noggrann så gipsmasken går hela vägen ut på ansiktet. Spara några småbitar av gipsbindorna, alla behöver inte gå åt.Gipset torkar fort, då kan du enkelt lossa masken från personen och skicka in personen i duschen. Vaselin i håret och gipssmulor överallt är inte roligt. Använd dina sparade gipsbindsbitar för att gipsa igen näshålen och förstärka på ställen där masken känns tunn. Låt den sedan torka ordentligt.Smörj in gipsmaskens insida ordentligt med diskmedel. Blanda till en jämn fin gipssmet (använd inte allt pulver!) och gjut ett gipsansikte i din gipsmask. Blanda hellre för lite smet och gjut i flera lager än att göra av med allt pulver på en gång. Låt gipsansiktet härda ordentligt.

Plocka ur ditt gipsansikte ur formen, nu ska masken skulpteras. Börja med att täcka hela gipshuvudet med leran, sen skulpterar du fram de ansiktsdrag, ärr, vårtor osv som du vill att din mask ska ha. Pojkarna som jag hjälpte skulle vara svartblod, så dom ville se läskiga ut. :)När du har skulpterat klart det ansikte du vill att masken ska ha så blandar du till en tjock gipsgröt och täcker leransiktet med. Var noggrann så att du inte missar någon fläck. Låt gipset härda ordentligt.När gipset har härdat så ska du försöka få ut ditt lertäckta gipsansikte ur den nya gipsformen. Var väldigt försiktig och försök att inte spräcka den nya formen. Om oturen ändå är framme så får du försöka limma! Se till så att det inte är några lerrester kvar i formen alls.Nu kommer vi till själva latexen, eller formgummit som vi har användt. Om du inte kommer att göra av med all latex/formgummi så häll upp en mindre mängd i en ren flaska med skruvkork, vi använde en flaska till en drickyoghurt. Om du vill färga din mask så ska du sen hälla i en liten klick färg i flaskan, skruva på korken ordentligt och försiktigt skaka flaskan så att färgen och latexen blandas. Vill du inte färga din mask utan måla den i efterhand så är det bara att börja. Smörj in gipsformen nogrannt med diskmedel och sedan är det bara att börja gjuta. Bli inte rädd om färgen verkar för ljus, den mörknar när den torkar.

När du gjuter i latex så vill du göra många tunna lager och låta lagren torka litegrann imellan, men inte för mycket. I latexmasker har jag märkt att drygt en kvarts torktid mellan lagrena brukar vara lagom, men man får självklart lov att prova sig fram tills det blir bra. En latexmask bör inte vara tunnare än 6 lager, och en lagom tjocklek får man oftast runt tio lager. Då är masken tillräckligt tjock för att hålla om man går i skogen och skrapar i kvistar eller dyl men tillräckligt tunn för att följa ansiktets rörelser. Precis som med torktiden så är det här dock aningens personligt och hur tjocka lager du gör påverkar såklart mycket.När masken är färdiggjuten och du har låtit den torka ordentligt (vi lät dom stå över natten för säkerhets skull), så ska du se till att talka insidan ordentligt. Detta gör du genom att puffa i potatismjöl eller talk och med hjälp av dina fingrar eller lite hushållspapper se till så att det potatismjölet/talken är överallt på insidan av masken. Detta gör man för att latex klibbar mot latex, detta gör att din mask kan råka fastna i sig själv och slitas sönder när du lösgör den från formen om du slarvar på det här steget. Så var noggrann! När du har talkat din mask så är det bara att med hjälp av naglar, en pincett eller något annat litet verktyg försöka pilla loss masken lite i kanten, sedan drar du försiktigt loss masken ur gjutformen och dammar av gipsresterna. Gjutformen kan användas igen, ska man på lajv eller medverka i en teater kan det vara smart att gjuta några reservmasker, för säkerhetsskull. :)När du har tagit ut masken ur formen så klipper du hål för ögon och mun. Var försiktigt när du klipper och klipp lite i taget. Hellre för lite än för mycket! Vill du limma fast masken så är den klar nu, vill du slippa kladda med lim så sy fast ett gummiband ungefär vid tinningarna.

Vill du inte ha en helmask utan lösdelar så klipper du helt enkelt ut haka/näsa/ögonbryn eller vilka andra delar du nu har tänkt dig att ha som lösdelar ur den färdiga masken. Samma sak gäller här, var försiktig när du klipper ut dom och lämna hellre en för stor kant runtom och fixa till den senare. :)

Lycka till!

En ful stickmarkör.

I sneakpeaken jag visade för snart två veckor sedan fanns där även några hängen som inte blev så bra, dom smälte för bubbligt eller snett för att jag skulle bli nöjd med dom. Trots det så slängde jag dom inte, för dom kan ju vara bra att ha. Som nu i veckan när jag insåg att jag behövde en stickmarkör men inte orkade sätta mig ner och göra seriösa, snygga stickmarkörer som jag blev nöjd med (jag ville ju sticka!) och tröttnade på att mina andra provisoriska lösningar funkade dåligt. Ett halsbandslås på ett fult hänge, voila, en stickmarkör! :DDet är förstås lika enkelt att göra fina stickmarkörer som man blir nöjd med, om man har tillgängliga berlocker eller hängen man gillar förstås. Fäst bara hänget på ett halsbandslås så kan du använda det som stickmarkör. :)

Second Hand fynd!

Jag berättade ju nyligen att jag inte har någon ramväv. Men titta här vad jag fyndade på en second hand-butik här i stan! Jag hade planer på att bygga mig en egen ramväv i sommar, men för en simpel tjuga så fanns det ju ingen tvekan, ett alldeles för lågt pris för att slippa slå i alla dom spikarna man varpar på om inte annat. ;)


Telåda i svartvitt

I förra veckan så dekorerade jag en telåda. Jag har länge velat ha en telåda, och nu när jag både har börjat dricka smaksatt te och inte bor hemma längre så gjorde jag slag i saken och köpte en att dekorera.

Jag hade storslagna idéer för hur den skulle dekoreras, men efter mycket om och men så föll valet på ett par enkla trähjärtan.Som ni ser så kunde jag dessutom inte hålla mig ifrån att använda en av tapeterna som jag fick hem nyligen. Jag är riktigt nöjd med slutresultatet, även om det syns att jag har slarvat lite på vissa detaljer så blev det ändå snyggt. Nu står den på köksbordet fylld med goda teér. :)

Fynd från mässanJag tänkte bara visa upp mitt bästa fynd från mässan jag var på i söndags.

Boken i mitten har jag letat lite smått efter. Den har väldigt bra listor på vilken färg man får av massor av växter, dessutom så innehåller den bilder på massor av växter. Jag såg den hos en av antikutställarna för 60 kronor, kände att det var lite för dyrt även om boken är bra och lät bli att köpa den. När jag sedan tittade hos några andra försäljare så hittade jag samma bok för en tjuga, och dessutom hos en mycket trevligare utställare! Jag kände mig nästan som om jag lurade den trevliga gubben trots att jag betalade priserna han hade satt. ;)

Boken till höger som också handlade om växtfärgning fick jag också betala tjugo kronor för, den är inte så bra ur växtfärgningssynpunkt tycker jag, då den är sorterad efter vilka färger man skulle vilja ha, och det är inte så jag vill ha det. Däremot så innehåller den massor av intressant historia om växtfärgning och sånt och det tycker jag är kul, så definitivt värd tjugo kronor!

Bilden till vänster var den dyraste boken, hela trettio kronor. ;) Jag har letat efter bra böcker om svampfärgning och den här verkar riktigt bra. Den ger massor av information om olika svampar, hur man känner igen olika svampar och har dessutom tydliga färgbilder på bra sorter att färga med, något jag uppskattar när jag ska ge mig in på ett nytt område som kan innehålla gifter. ;) Det jag har bläddrat i den hittills så är det en riktigt bra informationskälla om svampar i alla fall, och sen information om färgandet. Verkar riktigt bra. :)

Så sjuttio kronor för tre pysselböcker jag verkligen vill ha, ett riktigt fynd! (Speciellt när den andre försäljaren ville ha nästan samma summa för en av böckerna bara. :D)

Uppsala Antik- & Syfestival

Idag var jag på Uppsalas Antik- & Syfestival. Det fanns både för och nackdelar med mässan i Uppsala om man ska jämföra med den i Västerås.

Till att börja med, lokalen. Fyrishov, eller åtminstone dom delarna av Fyrishov som mässan var på, var ett sjukt dåligt val för den här sortens mässa. Drygt hälften av antikutställarna var ihoptryckta i korridorer och småsalar, det var väldigt svårt att få någon överblick av var man var, vart man hade varit, vart man var på väg osv. Det var dessutom väldigt svårt att veta hur man skulle gå för att komma till andra ställen, för att inte nämna hur otroligt trångt det blev vid vissa tillfällen. Dessutom var det inte alls lika bra och tydliga "rader" av utställare som i Västerås. En rejäl tumme ner på det!

Utställarna då? Ja, det var fler som hade riktigt bra marknadspriser och extra erbjudanden av "sydelens utställare", det var fler utställare som jag undrade vad sjutton dom gjorde där (vad har stödstrumpor med sömnad att göra?) och antikutställarna var riktigt otrevliga vissa av dom. Så visst gick det att göra en hel del fynd, men det var inte en speciellt mysig eller trevlig mässa att besöka. En fördel jämtemot mässan i Västerås var däremot att det definitivt var fler sömnads- och textilutställare i Uppsala, mässan var mer värd namnet symässa helt enkelt.

Så på det hela taget så är jag mycket nöjd med mina fynd, men inte speciellt nöjd med mässan i sig. :)

Betyg: 2/5

Grönt och rosa armband.

I söndags fick ni en liten sneakpeak på berlockerna i det här armbandet bland annat. Dock märkte jag när jag gjorde det att jag inte hade några bra smyckesringar kvar, men jag beställde två storlekar från Pagoni.se och med deras supersnabba frakt så har jag redan fått dom, så fler armband ska nu konstrueras, när jag får tid.  Jag unade mig dessutom en rundtång eftersom dom hade väldigt billiga sådana, ska bli kul att prova den. :)När jag får tid med det vet  jag däremot inte. I helgen är jag helt fullbokad, ett födelsedagskalas med tårta och kattbäbisgos samt ett besök på Uppsala Antik- och syfestival tillsammans med Trollis står i kalendern. Självklart så får ni en recension på mässan sen, och en jämförelse med mässan i Västerås såklart. :)

The pom-pom project

Idag har jag gjort garnbollar. Varför då kan man undra? Jo, för att en tjej i Skottland har startat ett jättehäftigt projekt som kallas "The pom-pom project" där hon vill att folk över hela världen ska sätta upp garnbollar i sitt närområde och på så sätt färgsätta världen och sprida lite extra glädje. :) Hon har skickat ut tusen stycken startset till människor över hela världen med instruktioner, det man behövde göra för att få ett var att fota sin färdiga garnboll ute i naturen och skicka bilder till henne, bilderna ska sen bli en bok. Ett jättekul projekt tycker jag, och jag anmälde mig snabbt som sjutton. Dock blev jag lite överkreativ och istället för en garnboll blev det femton, men ju fler desto bättre. ;) Vill man läsa mer om projektet så finns det på Facebook samt en del på projektets blogg.Vill du vara med? Seten som sändes ut är slut, men det betyder inte att du inte kan göra dina egna garnbollar och sätta upp ändå! Om du dessutom vill informera andra om projektet så finns det info från projektets skapare HÄR! Där finns även info om hur man gör en egen garnboll. :)


Tips: Bokrea 2

Här kommer ännu ett bokreatips. Var in på Åhlens idag igen och kom hem med den här boken. Trots att jag inte har någon ramväv. Varför då kan man undra? Jo för att jag blädrade lite snabbt i den och den har så otroligt underbara bilder så att för 39 kronor var det ingen tvekan om att den skulle få följa med mig hem.

Den är uppdelad i färger efter regnbågen (och med kategorier för återbruk och naturfärger också) samt att den berättar om en teknik jag inte har hörttalas om förru, pinnvävning. Pinnvävning verkar jätteintressant och jag ska definitivt börja se mig om efter material för att kunna prova på det!

Hur som helst, tillbaka till boken. Den innehåller närbilder på alla vävar i boken där man tydligt kan se strukturen på dom olika textilierna. Jag älskar sånt. :)


Bild: Google

Sneakpeak

Medan "alla andra" är ute och super och svirar runt (eller kollar på melodifestivalen eller Idol eller vad som nu går på tv nuförtiden) så pysslar jag! Inte jämt kanske, men kvällar/nätter är faktiskt den tid på dygnet jag är som mest kreativ, så jag har defenitivt spenderat fler lördagnätter i mjukisbyxor och med att klippa, klistra, sy, måla osv än vad jag har i partyoutfit och drickandes drinkar. ;)

Här får ni en liten tjuvkik vad jag pysslade med på lördagskvällen/natten. Som storleksreferens har vi en åtta centimeter lång tub med superlim, den ser verkligen gigantisk ut jämfört med mitt småpill. :)I veckan tänkte jag att ni skulle få se vad jag ska göra med dessa miniatyrsaker, men ni kanske kan gissa redan nu? :) Eventuellt så gör jag en tutorial på tekniken också, om ni är intresserade av det?

Gästpyssel: Smycken av knappar och pärlor

När Ina var här på besök och pysslade lite så ville hon även göra smycken. På marknaden i Sala och i min knappsamling fick hon tag i knappar hon gillade.

Först gjorde vi ett par örhängen genom att limma fast två elefantknappar på ett par örstickor. Letar man bland barnknapparna kan man hitta mycket kul att göra örhängen av.


Sen ville hon göra ringar, för hon är en riktig ringfanatiker. Den gula knappen längst till höger är en helt vanlig knapp som är fastknuten med en bit tråd som sen säkrades med lite superlim på baksidan. Ringen i mitten är även det en barnknapp som enkelt limmades fast på en ringstomme med lite superlim.
Ringen längst till vänster i bild gjorde Ina genom att trä några pärlor på en metalltråd, sticka in den i en ögla i ringstommen, trä på några pärlor till, sticka tråden genom en ögla och sen fortsätta att trä pärlor och sticka in tråden i "klumpen" som bildades tills hon var nöjd.

En skatt i postlådan!

Som ni kanske vet så är jag inte så mycket för scrapbooking. Visst, det kan vara roligt, men jag har svårt för scrapbooking av en helt annan anledning: Priserna. Ett par stämplar och stämpeldynor har jag köpt på mig på rea, men dessa papper som kan kosta trettio kronor för ett ark på 30 gånger 30 centimeter, det är alldeles för dyrt!

Om ni har följt min blogg ett tag så har ni nog märkt att jag har en förkärlek för ekonomiskt pyssel och att använda saker "fel" för att det ska bli billigare. (Tydligast i dessa inlägg: 1, 2 och 3) Just nu har jag en period då jag gillar att snygga till träprodukter, och då kommer man in i nya tankesätt som kan appliceras på scrapbooking. Så nu kommer jag nog att börja tror jag, jag lägger nog till en papperskategori på bloggen i alla fall. ;)

Så idag var jag och hämtade ut ett paket som kom i måndags. Det innehöll tapetprover från Måleributiken! Supersnabba, gratis frakt, två tapetprover helt gratis, större bitar än utlovat, rimliga priser (20 kr för en meters bit) och man kan välja mellan massor av dyra lyxiga tapeter med fina mönster som egentligen kostar femhundra per rulle. ;) (30/10 -11 Jag tror vi har överutnyttjat generositeten här, numera är priserna högre samt att man bara får ett gratisprov. Inte lika prisvärt längre med andra ord.)

Betydligt mer papper för pengarna än att köpa dyra designark, därmed inte sagt att det inte kommer smyga sig hem något designark då och då med, men dom kommer jag bara att köpa om jag behöver ett speciellt mönster till en speciell sak eller så. :)

Men nu ska jag sluta babbla, här kommer en bild på mina fina tapetprover! :)


Tips: Bokrea

Gillar du att göra smycken? Då vill jag tipsa om den här boken som jag hittade på Åhlens bokrea. 29 kronor kostade den, nedsatt från 189! Och jag tycker den är ganska mysig, har mycket fakta om vad dom olika berlockerna stod för förr i tiden och en del tips på hur man kan arbeta med silverplåt och silvertråd. Helt klart värd 29 kronor i alla fall.


Bildkälla: Google.

Tänkte bara slänga in ett litet snabbt tips om den eftersom Åhlens bokrea slutar om drygt en vecka. :)

Nålbrevstutorial (många bilder)

Ojoj, jag tror aldrig jag har gjort en tutorial med såhär många bilder! Låter inte avskräckas av det, det är inte så svårt som man kan tro när man bara ser mängden information i tutorialen. Att sy sig ett eget medeltidsinspirerat nålbrev är jätteenkelt och väldigt roligt, däremot så får man räkna med att det tar lite tid. en 6-10 timmar skulle jag nog räkna med i alla fall, beroende på hur komplicerat man dekorerar sitt nålbrev, hur snabbt man syr och en hel del andra faktorer så klart.

I den här guiden så syr jag ett nålbrev i medeltida stil, det innebär att jag använder ylletyg och ullgarn och lintråd och att jag handsyr, men du behöver inte känna dig begränsad av det! Självklart kan du sy enligt min guide i vilket tyg du vill, tänk bara på att andra tyger kan behöva sicksackas och är dom väldigt tunna kan du behöva stadga upp dom med lite vliseline eller liknande. Om man vet med sig att man kommer att vara rädd om sitt nålbrev och att det garanterat inte kommer att komma i kontakt med fukt så kan man byta ut lädret mot styv kartong, till exempel från ett flingpaket. Mitt nålbrev riskerar att få följa med mig ut i skogen så jag valde att använda läder, just för att det inte blir en kladdig gegga som förstör nålbrevet om det kommer några regndroppar på det. ;)

Men nu ska jag sluta babbla, här kommer guiden! Den här guiden får även avsluta mitt tutorialtema. :)
Material du behöver: Lintråd + bivax eller annan handsömnads tråd, tygsspill förslagsvis av ylle, broderigarn, nålar, läder eller stabil kartong, samt en sax som klarar av att klippa i läder/kartong.Börja med att bestäm hur stort ditt nålbrev ska vara, jag anpassar mig efter dom spillbitar jag hittar. Du behöver två remsor som är lika stora som ditt färdiga nålbrev ska vara (+ sömnsmån) när det är utvikt. Dessutom så behövs det två remsor i ryggens bred (+sömnsmån) som är något längre. Har du inga tillräckligt stora tygbitar så skarva genom att sy ihop flera tygbitar tills du har rätt storlek (se bild).Börja med att dekorera det som ska vara utsidan på ditt nålbrev, dvs hälften av varje tygbit. På bilden ser ni att jag har gjort en applikation som jag sytt fast på ena tygbiten och sedan fyllt den med sönderklippt tygspill och garnsnuttar. Då får man en 3D-effekt som kan vara trevlig. Tänk dock på att stoppa den hårt! Fyllningen brukar ha en tendens att sjunka ihop efter ett tag nämligen. Du kan dekorera ditt nålbrev hur du vill, aplikationer, olika sömmar, sy fast pärlor eller andra fina saker på det osv. Det är bara din fantasi som sätter gränser. Om du känner att du inte kan sy några fina sömmar så finns det ofta böcker att låna på närmsta bibliotek, eller flertalet sidor på internet som kan hjälpa dig. En bra början kan vara den här guiden, däremot så tycker jag att det är viktigt att tillåta sig själv att improvisera också, sy lite som du vill och som du tycker blir snyggt. Blir du inte nöjd så repa upp och börja om bara. :)Här kan ni se två bilder på hur jag valde att dekorera mitt nålbrev.Nu ska vi sy fast "ryggen" på nålbrevet. Nåla fast den dubbelvikta tygbiten längs med kanten på ryggbiten, se till så att du har tillräckligt med kant att sy i och sy sedan en rad täta efterstygn. Eller sy de här sömmarna på maskin, de kommer ändå inte att synas sen. När du har sytt fast den första biten så syr du fast den andra lika dant på andra sidan av ryggbiten.Nu är det dags att sy fast dom tygbitar som vi sen ska förvara våra nålar på. Här är det viktigt att du väljer ett tyg som är snällt mot dina nålar och som håller att sticka i många gånger. :) Tag en tygbit som är något mindre än ditt nålbrev och sy fast den i mitten. Vill man kan man sy dit flera bitar och dom behöver inte vara fyrkantiga, jag överdrev lite och tog fyra stycken spillbitar i lite olika storlekar och färger som jag sydde fast. :)

När du har sytt fast nålsidorna så syr du ihop den nedre kanten på ditt nålbrev med valfritt sömnadssätt, jag använde kaststygn.Ni trodde väl att jag hade glömt bort lädret jag tjatade om i början vid det här laget? Nejdå, klipp ut två bitar som är lagom stora för att passa att föra in i dom små "påsar" som ditt nålbrevs omslag just nu består av, sen så syr du ihop den övre kanten också, även här använde jag kaststygn.Ryggsömmen är inte alltför snygg just nu eftersom det är den vi har fäst alla saker i och den har många sömmar i avikande färg, det löser vi med att sy fast en bit tyg som täcker ryggen och binder ihop fram och baksidan på ett snyggt sätt.

Sen ska vi sy en stägningsanordning. Antingen så syr du fast en knapp och en knappögla på ditt nålbrev eller så syr du fast ett fint band eller en fin snodd i kanten som du kan knyta med. Jag valde att göra långa flätor av ullgarn som kan lindas flera varv runt nålbrevet när man stänger det.Och här får ni en hög bilder på mitt färdiga nålbrev! Det tog mig cirka åtta timmar att göra det (inklusive att fota alla steg för den här tutorialen) men jag blev himla nöjd med slutresultatet. :)

Lycka Till!

Gästpyssel: Sjal

(Ännu ett inlägg undantaget från temat, men det är ju en lansering av en ny kategori!)

I helgen har Ina, min lillasyster varit här på besök. Vi har gjort en hel del, bland annat pysslat. Med lite hjälp från mig så har hon stickat den här sjalen. Ett busenkelt projekt i bara räta maskor, det är garnet som gör hela jobbet! Garnet är ett pompom-garn från svarta fåret.Garn: Fluffy från Svarta Fåret (tror dock att det har utgått)
Stickor: Storlek 8
Beskrivning: Lägg upp 24 maskor löst, låt tråden mellan bollarna bilda maskor och bollarna ligga under stickan. Sticka sedan med räta maskor hela tiden genom att mata fram en boll, sticka två räta maskor i tråden mellan två bollar, mata fram en boll och sticka två räta maskor i tråden mellan två bollar och fortsätt så. Kom ihåg att även mata fram en boll när du vänder. (Det låter komplicerat men när man väl har garnet och stickorna i händerna så blir det mycket enklare att förstå.) Sticka tills halsduken är tillräckligt lång för att räcka runt din hals och ligga bra. (Ina använde lite mer än fyra nystan.) Maska sedan av och sy ihop kortsidorna. Fäst alla trådar och din fluffiga fina tubhalsduk är klar! :)


Follow Pleu