Dekorera inför festen. (Hängande vaser och/eller lyktor)

Jag vill börja med att hälsa eventuella nya läsare som kommer från Annapanna varmt välkomna!

Och så vill jag be om ursäkt för att den här tutorialen är lite sen. Jag stortstädade ett kylrum som inte har fungerat på över ett halvår igår, allt kastande av möglig mat och diskande av äckliga bunkar gjorde tydligen att min kropp kände för att ta en rejäl sovmorgon, och sen ska man ju hinna pyssla också!

Det här inlägget är en del av en pysselstaffet som anordnas av Sagolikt Pyssel.

Pysslet jag ska göra är helt klart ett pyssel som alla kan börja med nu på en gång, materialet är sånt som många har hemma. Alla mina pysselsaker är nämligen nedpackade då jag är mitt i en flytt så jag fick lov att stjäla lite material hos min mor. ;)

Du behöver:
Flaskor och burkar, gärna i glas.
Tråd eller snöre. Gärna ett lite hållbarare, är det svagt får du ta dubbeltråd.
Ev. Pärlor eller annat att dekorera med om du vill.

Vill du göra ljuslyktor som ska hänga i t.ex. ett träd kan det vara bra att använda ståltråd till upphängningen så att inte handtaget "brinner av".


Vi börjar med att plocka fram materialet. Tiden tog tyvärr slut, så alla varianter jag hade tänkt visa er hans inte med. I så fall hade ni fått vänta ännu längre på den här guiden. :)Börja med att knyta ett snöre runt flaskhalsen eller burkens överkant. Det är här den mesta av vikten kommer att hänga, så gör en fläta eller en snodd eller linda tråden flera varv. Vi vill ju inte att den fina vasen ska gå sönder.Nästa steg är att klippa till lagom många längder att knyta ett nät runt flaskan/burken med. Vill man ha stora maskor i nätet tar man färre trådar, mindre maskor = fler trådar. Jag brukar nöja mig med 3-5 trådar. Observera att varje tråd skall vara dubbelvikt och mäta minst 3-4 gånger flaskans längd. Hellre för långa trådar än för korta, det är svårt att skarva på ett snyggt sätt.Nu kommer själva nätknytandet. Börja med att fästa dina dubbla trådar genom att dra ändarna genom öglan, dom ska fästas i ringen du nyss knöt runt flaskhalsen. Sedan tar du en enkel tråd från varje knut och knyter ihop dom och fortsätter sedan så varvet runt. Det är svårt att förklara i text (Jag har försökt förr.), men med hjälp av bilderna, texten och när ni har arbetet framför er så borde ni förstå vad jag menar. :)

Fortsätt att knyta nätet tills du kommer till bottnen. Här kan du avsluta på flera sätt, bara din fantasi sätter gränser. Gör en fläta, knyt en stor knut och lämna trådändarna som frans, knyt en knut och klipp bort resten, trä upp fina pärlor på tråden. Som sagt, alla sätt fungerar!

Sätt fast en upphängningsögla i halsöglan och din vas är klar. Av burkar kan du göra värmeljuslyktor istället för vaser.Här har ni en bild på mina tre vaser med lite grönt i. Från vänster; Vinägerflaska med rosa garn, sillburk med steksnöre och spritflaska med steksnöre. Det finns många olika vackra glasflaskor och glasburkar som man köper i mataffären och kanske slänger när innehållet är slut; senap, tomatpuré, vinäger, olja, sill, majonäs osv. Ta tillvara på glasburkarna och låt dom agera hållare för lite extra färg och/eller väldoft på sommarfesterna. För att inte tala om hur välkomna dom kan vara på hösten eller våren med lite köpeblomster i när det inte finns så mycket färg och doft i trädgård och balkonglådor. :)

Hoppas att ni gillade mitt pyssel! På söndag får ni kika in hos Stadshimmel, då ska hon visa oss något tjusigt att pyssla med. (Lustigt att jag har hamnat mittimellan två Anna. :P)

Papier Mache

Nu börjar alla i skolåldern få sommarlov, och det finns nog en och annan därute som inom den närmaste framtiden skall vara barnvakt och vill sysselsätta barnen med lite pyssel. Här kommer ett favoritpyssel för små och stora pysslare; Papier Mache. Kladdigt men lättstädat och otroligt billigt. Alla åldrar kan uppskatta någon del av pysslet iaf. ;)


Till papier mache behöver du:

Hemmagjort tapetklister
Gamla dagstidningar
En långpanna med vatten eller en pensel och ett vattenglas.
Oömma kläder och oömt underlag att kladda på. (Även om fläckar ofta går att tvätta bort är det ju onödigt att göra det svårt för sig.)
"Formar" att göra papier mache på; Skålar och fat täckta med plastfolie eller uppblåsta ballonger.


Recept på hemmagjort tapetklister får du här:


1 del mjöl
3 delar vatten

Vispa ihop mjöl och vatten i en kastrull nogrant (helt klumpfritt!) och låt det koka upp. Det ska få ungefär samma konsistens som äppelmos eller kräm. Låt blandningen svalna och du har ett bra papier mache klister!

Så här gör du:

Om du vill göra en skål i papier mache så tar du en skål du redan har som har lagom storlek, vänd den upp och ned och täck undersidan med plastfolie så att din färdiga skål är lätt att få bort. Du kan även göra fina fat på samma sätt. Vill du göra en mask att leka med eller kanske en klotrund boll som du fyller met ärtor och kan ha som ett instrument, eller kanske en häftig sparbössa, då är det ballonger du vill använda som formar, bara fantasin sätter gränser här! Vill man så kan man även bygga formar av t.ex. hönsnät, men det är lite överkurs. :)

När du har din form färdig så river du remsor/bitar av dina gamla tidningar. Jag brukar använda bitar på cirka 1 gånger 5 centimeter, det är lagom litet för att få ett väldigt detaljerat resultat men tillräckligt stort för att det inte ska ta en hel evighet att riva.

Sen är det bara att böja, ta dina tidningsremsor, blöt dom försiktigt och lägg ett lager över hela formen, pensla på lim och lägg sedan på ett nytt lager. Märker du att din papier mache skapelse är väldigt blöt så kan du ta ett lager med torra tidningsbitar, men allmänt så brukar torra tidningsbitar vara mindre sammarbetsvilliga.

När du har gjort minst fem lager, helst uppemot en tio stycken så skall ditt mästerverk torka. Det tar minst ett dygn, men kan ta flera, allt beror på hur tjocka och många lager du har gjort. När ditt papier mache-arbete är torrt så kan du enkelt lossa det från formen och måla det med t.ex. plakatfärger. :)

Födelsedagsbak

Vill börja med att hälsa eventuella nya läsare som kommer från Clara varmt välkomna!

Idag är inte vilken dag som helst, utan idag är det den sjunde juni och min födelsedag. Jag är född tidigt på morgonen och den tiden kommer jag välja att publicera det här förskrivna inlägget, själv kommer jag att ligga och febersvettas i min säng med en rejäl förkylning som sällskap, men alla födelsedagar är inte roliga födelsedagar.

Det här inlägget är en del av en pysselstaffet som anordnas av Sagolikt Pyssel.

Jag har valt att baka, eller rättare sagt att göra en lite roligare dekoration och fyllning och på så sätt piffa upp ett väldigt traditionellt bakverk, en rulltårta. Kan/vill man inte baka utan bara dekorera så går det bra att köpa en rulltårta också.

Du behöver:
Rulltårta; Baka efter ditt favoritrecet eller köp på mataffären.
Vaniljkräm/marsankräm/grädde
Grön marsipan/färdigt marsipanlock.
Mörk choklad cirka 100 gram.


Jag valde att baka min rulltårta själv efter standardreceptet i en gammal utgåva av Vår Kokbok, sen fyllde jag den med marsankräm och frysta hallon.Sen delade jag den ihoprullade rulltårtan i två ungefär lika stora delar och täckte dom med lite mer marsankräm. Ett färdigt grönt tårtlock kavlades ut lite extra och med lite pusslande så täcktes tårtorna bra, vill du göra samma dekoration som mig så är det viktigast att mitten täcks, varför ser du på nästa bild.Som avslutning så smälte jag mörk choklad och penslade i båda ändarna på rulltårtshalvorna, och vad fick jag då? Jättestora punschrullar/dammsugare! En riktigt bra sidotårta för mig som älskar den här godbiten, men kanske i lite mindre format, en sån här jätte kan bli svårt att äta själv. :) Redan nu så klurar jag på andra kondisbitar som man skulle kunna göra tårtversioner av, om ni gör/har gjort jättebakverkstårtor så skicka gärna en länk till mig!


För er som undrar vad en sidotårta är så är det helt enkelt en extra tårta som man gör när man oroar sig för att den "ordinarie" födelsedagstårtan inte ska bli klar, inte ska bli god, eller det blir något annat fel på den. Och så gjorde jag en sidotårta för att jag vet att vissa i min släkt avskyr mina stora sliskiga chokladfylda monstertårtor. ;) Och som förutspått så blev inte den ordinare födelsedagstårtan så lyckad heller, pga stress så hade den inte hunnit sätta sig ordentligt och var ingen rolig sak att skära. ;)

Men men, nog om mitt tårtbabbel, imorgon får ni titta in hos Fröken pyssel då bjuder hon på en ny spännande guide.

PysselstaffetHej, jag har verkligen varit jättedålig på att blogga den senaste tiden. Men eftersom jag nyligen har flyttat och alla mina saker ligger nedpackade i lådor så blir det svårt att pyssla, nu har jag dock tagit ett privat lån av min mamma och panikköpt en bostadsrätt, så nu har jag boendet för dom närmsta åren löst fram tills dess att jag har möjlighet att bo i Uppsala igen, staden som jag helst vill bo i. Hur som helst, alla dom här förklaringarna och undanflykterna vill ni nog inte höra, ni vill ju så klart ha goda nyheter istället; Min lägenhet behöver renoveras, därför kommer det komma en hel del renoveringsorienterade inlägg i framtiden. Fler inlägg är ju alltid en glad nyhet! Och dessutom så pågår det en pysselstaffet i juni månad som jag ska delta i och nu ska jag skriva ihop mitt första inlägg i den, jag är nämligen en av dom galenpannor som bidrar med två guider. ;P


Follow Pleu