Skryt

Jag måste bara få skryta lite.

I helgen var jag på en växtfärgningskurs på Wiks folkhögskola och det var så himla underbart! Jag rekommenderar alla att gå den här helgkursen om dom kan, för den är fantastisk.

Det var definitivt en av dom bästa saker jag har gjort i mitt liv tror jag. Det var så sjukt inspirerande att träffa andra pysselgalna människor, se vilka vackra färger man kan få på helt vanligt ullgarn med hjälp av helt vanliga saker som björklöv eller löksskal, befinna sig i den otroligt vackra miljön som wik är.. Det enda jag kan klaga på från helgen är väl att få rök i ögonen, myggbett över hela kroppen och ont i knäna. xD

Vi hade riktigt underbara, inspirerande och trevliga lärare som verkligen drev gruppen. Och det var så himla kul att se folk som har hållit på med växtfärgning i trettio år som fortfarande blev lika barnsligt lyckliga när dom fick se färgerna som blev.

Och med mig hem har jag en stor skatt som jag ska visa för er senare. Över ett kilo garn som jag själv har varit med och färgat och dessutom en provring med alla dom olika nyanser vi färgade, och det var en del. Över 70 olika närmare bestämt! Det finns verkligen en hel skatt av färger till ullgarn därute som bara väntar på att upptäckas. :)

Jag är riktigt inspirerad nu, så räkna med att den här bloggen blir betydligt mer uppdaterad under den närmsta tiden. Dessutom har jag ju snart skrivit hundra inlägg, och när jag har gjort det så tänkte jag hålla en liten tävling. Så det finns flera anledningar till att hålla koll här under sommaren! :)

Baguetter

Idag var det släktkalas här, pojkvännen fyllde ju 22 i måndags och idag kom släkten och firade honom. Hans mamma bjöd på pastasallad och jag bakade bröd till. Dessutom så bakade jag jordnötskakor (eller Linn-kakor som min pojkvän kallar dom).

Receptet på baguetterna fick jag av underbara Myntan.

Baguetter
(3 stycken)
6 dl ljummet vatten
½ pkt jäst
lite salt (ca en halv tsk)
1,3 litermjöl
(1-2 msk örter t.ex. oregano eller basilika)


Blanda alla ingredienser, börja med att lösa upp jästen i vattnet och tillsätt sedan dom torra ingredienserna. Om du vill så kan du göra örtbaguetter genom att tillsätta torkade eller färska örter. Salladskrydda eller pizzakrydda ger också en god smak till baguetter.

Låt degen jäsa i 2 timmar. Värm ugnen till 250 grader. Häll ut degen på mjölat bord (eller direkt på plåten), knåda inte degen! Skär degen 3 bitar, fös ihop med kniven till baguettform, om du vill så kan du vrida lite på dem så att de blir sprialformade. Skåra dom med en vass kniv eller ett rakblad. Vill man så kan man strö över lite frön innan man gräddar dom, t.ex. linfrö, sesamfrö eller vallmofrö.

Grädda bröden mitt i ugnen. Efter femton minuter så sänker du värmen till 150 grader och gräddar cirka 15 minuter till. Du kan känna när bröden är klara genom att knacka på dom, låter dom ihåligt är dom klara. Bara att skiva upp och avnjuta tillsammans med lite smör.
Follow Pleu