Garnblommor.Har du kanske investerat i en Quick Knit av mindre modell men fått slut på projektidéer? Faktum är ju att man behöver inte hur många muddar, armvärmare, bäbissockor och gosedjursben som helst. På Panduros hemsida finns en beskrivning på hur man använder Easy Knit för att göra garnblommor, dock fungerar det här precis lika bra på Quick Knits i storlekarna S och XS. :)

Bara att sätta igång och linda garnblommor i olika färger för att dekorera mössor, vantar, väskor, gardiner, spegeln, pappa eller något annat som behöver piffas till! ;)
Klicka här för att komma till filmen.

Superstretchig avmaskning på Quick Knit

Om du har stickat en del saker med din Quick Knit så märker du snart att beskrivningarna som följer med verktyget inte räcker till när man vill göra mer avancerade grejer. Den här avmaskningen är min favorit och den jag använder mest just nu. Helt perfekt om du vill att båda ändarna av ditt arbete ska se likadana ut eller om du bara vill att avslutningen ska vara lika stretchig som början, i benvärmare och armvärmare t.ex. Jag har massor av idéer på vad man kan använda den till, den öppnar nya möjligheter. :) Så därför vill jag dela den med er såklart!

Klipp av garnet såpass långt i från arbetet att det räcker till att linda runt verktyget 3-4 gånger. Trä upp garnet på en nål, du börjar vid den sista pinnen.

Låt garnet löpa framför första pinnen och sy upp genom maskan på 2a pinnen,
sen nergenom maskan på 1a pinnen, sedan syr du upp genom maskan på 3e pinnen och
sen ner genom maskan på 2a pinnen. Sy upp genom maskan på 4e pinnen och
sen ner genom maskan på 3e pinnen, sy upp genom maskan på 5e pinnan och
sen ner genom maskan på 4e pinnen.

Fortsätt hela varvet runt och dra lite i garnet hela tiden så att det blir tight. I slutet så syr du upp genom maskan på 1a pinnen och ner genom maskan på sista pinnen. Jag vet att det ser extremt rörigt ut i text, men jag har försökt att stylta upp det lite. Det är jätteenkelt när man har arbetet framför sig och har fått in snitsen, då går det automatiskt nästan. Så ge det ett försök tycker jag, den här avmaskning är väldigt användbar som sagt, så prova. :)

ServettringarMiddagsbjudning men inga bra idéer på hur du ska göra dukningen snygg? Känner du inte för att använda gammelfarmors antika pråliga servettringar på middagsbjudningen utan vill ha något enklare och modernare? Enkelt!

Du behöver:
Metalliclackerad koppartråd i valfri färg.
Pärlor (I olika storlekar om du vill) i en färg som passar bra till tråden.
Gammal servettring att mäta efter (eller ta vad du tycker är lagom)
Avbitartång för att klippa tråden

Klipp av drygt en halvmeter koppartråd från rullen. Börja med att göra en ring av tråden runt din gamla servettring så att den nya får lagom storlek. Fäst ringen genom att vira tråden runt sig själv. Trä på så många pärlor du vill ha på din servettring och linda sedan koppartråden runt sig själv längsmed hela ringen. Fäst koppartråden på motsattsida från pärlorna, klipp av eventuella ändar. Klart!

Det går snabbt att göra en ring och det är enkelt. Till jul gjorde jag 20 stycken i rött och guld, jag ska försöka komma ihåg att fota dom som inspiration åt er. :)

Materialet finns att köpa på t.ex. Panduro och liknande hobbybutiker.

Tänk dock på att du bör använda enfärgade servetter till dom här servettringarna, gärna i diskretare färger, för att dom verkligen ska komma till sin rätt. :)

KorsstygnsbroderiI det här inlägget lovade jag att ge er en bild på den färdiga julklappen till min älskling. Så här har ni en bild på den när den är inramad och upphängd och klar, kanske inte världens bästa bild dock. :)

Mönstret kommer ifrån fuldesign.se och är ett helt gratis mönster. Dom har några stycken lite roligare mönster på sidan tycker jag, så kolla in dom!

Hembakat! (recension)Det har ju blivit mycket bakning nu på senaste tiden, och en del av recepten har jag delat med mig av här på bloggen. Jag tänkte att ni kanske ville veta vart alla dessa recept kommer ifrån. Vissa hittar jag på internet, men vanligast är att jag letar igenom min samlingspärm med recept. Jag prenumererar nämligen på recept och får alltså 36 recept hem i brevlådan var tredje vecka. Tänkte att jag skulle göra en liten recension på dessa recept.

Receptkorten är väldigt bra, blanka och håller att man spiller på dom och sedan torkar av dom. Instruktionerna är tydliga och i vissa fall finns tips på hur man kan göra recepten lite annorlunda genom att t.ex. byta ut saker eller lägga till/ta bort saker. Sånt gillar jag!

Samlingspärmarna skickar dom hem helt gratis när dom har skickat ut så pass många recept att pärmen börjar bli full. Också ett plus. Recepten är indelade i kategorier som gör det enkelt att hitta, men en innehållsförteckning i varje kategori hade varit bra som komplement.

Av dom recept jag har provat så har dom flesta varit till belåtenhet. Faktiskt så har reaktionerna på dom som har blivit bjudna varit nästan enbart positiva.

Något som jag tycker är negativt med den här receptsamlingen är att det är vissa recept som påminner väldigt mycket om varandra. Och pizzarecepten känns lite onödiga, topping till pizzan klarar väl vem som helst av att välja? Kapitlet "Bakhandboken" känns också lite väl basic vissa gånger. Men på det stora hela är jag nöjd med produkten. :)


Pris: 73 kr var tredje vecka (12 recept) eller 199 kr var tredja vecka (36 recept) beställs på imponline.se
Betyg: 4/5

Vanlig plåt vs. Muffinsplåt.Jag vet att det är många som står där i affären ibland och tittar på muffinsplåtarna och undrar "varför behöver jag en sån för? jag bakar ju så sällan..", men jag misstänker att samma människor står och svär över sina platta tråkiga muffins när dom väl bakar. För att förstå poängen med muffinsplåten har jag här gjort en fin jämförelse åt er. :)

På den första bilden har jag bara gjort muffinsarna i pappersformar på en vanlig plåt. På den andra bilden är muffinsarna gjorda i en muffinsplåt. Samma recept, samma smaksättning. Dock får man välja om man vill ha 12 stycken toppiga fina vaniljmuffins med björnbär i eller om man vill ha 17 stycken platta och utflutna vaniljmuffins med björnbär i. ;) Ska man baka fint dekorerade cupcakes är det nästan ett måste med en muffinsplåt. Och eftersom en muffinsplåt bara kostar 50-80 kronor så ser jag ingen anledning till att inte köpa den!

Om man hellre vill vara snål så kan man ju göra "fula muffins" utan plåt och sen dekorera dom lite mer. Som jag har gjort på bilderna. Dom fina muffinsarna från plåten fick kristyr på sig (bild tre), men dom fula muffinsarna gjorda utan plåt ser nästan mer avancerade ut med bärdekorationen (bild fyra).

OBS! Ibland kallas muffinsplåt även för muffinspanna, muffinsjärn eller muffinsformar på plåt. Lite lättare att hitta om man vet flera namn. :)

Pris:
50-80 kronor. Finns bland annat på Eurostore, ÖoB, Clas Ohlsson mfl.
Betyg: 5/5

Baktips!

Om man som jag bakar rätt mycket så märker man rätt snabbt hur otroligt tråkigt det är när man inte har blandat in bakpulvret ordentligt i mjölet när man gör t.ex. sockerkaka. Kakan jäser ojämnt och blir rätt tråkig. Felet många gör är att blanda med en sked.

Världens bästa redskap när du ska blanda torra ingredienser med varandra är en gaffel! Gärna en lite större modell. När du rör med gaffeln istället för med skeden så sprider du runt bakpulvret ordentligt i mjölet istället för att bara "skjuta det framför dig" när du rör med skeden.

Ett litet tips för en jämnare sockerkaka. :) Eller annan bakning förstås!

Skamlös reklam!Tyvärr blev det alldeles för mycket saker kvar efter luciamarknaden den fjortonde. Så köp mina överblivna rester! :P

Babysaker: Jag har sex stycken tomteluvor kvar. Samt fyra babyset bestående av mössa och sockar. Babyseten finns i regnbågsfärgad pastell, rött och lila. Alla babysaker är i 100% akryl och är alltså allergisäkra.

Mössor: Mössorna finns i några olika modeller. Med mudd, rullad eller ribbstickad kant. Mössorna innehåller 20 % ull, vilket värmer mer än akryl, men kliar inte som ullgarner brukar kunna göra. "Tubmössorna" kan man byta snoddar på, och blommorna som finns på några mössor går att sprätta bort om man vill. (Vill man ha en blomma på en mössa som inte har någon blomma så kan det fixas. :)

Armvärmare/muddar/halvhandskar/pulsvärmare: De är cirka 15 cm långa och alla har tumhål som man kan använda om man vill. Säljes i par.

Priser

Babyset: 60 kronor
Babytomteluva: 40 kronor
Mössa: 60 kronor
Armvärmare: 25 kronor

Frakt tillkommer om du inte bor i sala och vi kan träffas. Priserna är diskuterbara, speciellt vid köp av flera grejer. Lämna en kommentar till det här inlägget (helst med din mejladress ifylld under e-mail) så bestämmer vi. :)

Valnötsbröd!

Det har blivit mycket bröd nu, men jag gillar bröd. :) Det här brödet bakade jag till julbordet. Det är nog ett av dom godaste bröd som finns att rosta lite lätt och sedan ha smör på. Vill man kunna njuta av den lyxen vilken tråkig vardagsmorgon som helst så är det enklast att baka brödet i avlånga formar, låta det kallna och skiva det för att sedan stoppa det i frysen direkt. Då kan man enkelt ta upp så många skivor man vill och rosta dom direkt. :)

Valnötsbröd
Brödet kan bakas med eller utan form, formbröd är lättare att rosta.

2 Bröd
50g jäst
6dl ljummet vatten
2 msk honung
3 tsk salt
100g valnötskärnor
16-17 dl vetemjöl special

Smula jästen i degbunken och rör ut den med lite av vattnet. Tillsätt sedan samtliga ingredienser – blanda gärna valnötskärnorna med lite av mjölet. Arbeta degen kraftigt i bunken och jäs sedan degen övertäckt i cirka 40 minuter. Smörj två avlånga brödformar på cirka 2 liter om du vill ha formbröd.

Knåda degen kraftigt på lätt mjölat underlag. Dela den och forma två bröd som jäses endera i formarna eller direkt på plåt med bakpapper i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225 C.

Sätt in bröden i nedre delen av ugnen, sänk värmen till 175 C efter 10 minuter och fortsätt att grädda i cirka 35 minuter. Låt bröden svalna på galler.

Korsstygns tips!Som ni kanske har märkt så tycker jag om att brodera i korsstygn. Det är enkelt och avslappnande. Dessutom så finns det inga gränser för vad man kan göra! Det finns massor av mönster på internet, dessutom så finns det program där man kan göra mönster av sina egna bilder. Som om inte det räckte så finns det aidaväv i massa olika "rutstorlekar" och en mängd andra tyger och garn man kan experimentera med. :)

När jag ska brodera något mindre och jag är osäker på hur stor den kommer att bli så räknar jag rutorna på mönstret och syr sedan stora tråckelstygn längs med dom rutor som kommer att hamna längs ut på broderiet, på så sätt får du en bättre bild av hur stort broderiet kommer bli.

En annan sak som är bra att göra är att markera vart mitten kommer hamna. Då kan du börja där om det är ett större arbete. Är det ett mindre arbete så börjar jag ofta från ena kortsidan, lite beroende på mönstret. Då är mittenmarkeringen ändå bra, för man vet när man har kommit halvvägs. :)

På bilden så skulle jag brodera en julklapp till min pojkvän, tyvärr har jag ingen bild på det färdiga resultatet, men jag ska försöka komma ihåg att ordna en. :)

Arrangemang med flytljusFör några veckor sedan var jag till Ikea och jag kunde inte hålla mig ifrån att köpa på mig lite mysiga ljus. Så fasligt dyrt blev det inte heller.

24 stycken flytljus: 39 kronor
Genomskinliga glasskålar: 5 kronor styck
Lila glasskålar: 9 kronor styck

Arrangemanget på bilden: 37,75 kronor

Golvplankan som jag använder som ljusbricka kostade fyra kronor på fyndhörnan. :)

Jag tycker att man ska passa på att tända ljus så ofta man kan nu när det är mörkt och flytljus är verkligen extra mysigt tycker jag! :)

Juliga örhängen!Eftersom jag hade köpt mini-julgranskulor för att göra mina ljusarrangemang innan jul så var jag ju tvungen att utnyttja dom överblivna kulorna till något skoj! Så jag gjorde örhängen av dom som jag sedan hade på julen. Hade de mattröda på julafton och lillsyrran blev så sugen på dom så jag lånade ut dom till henne på juldagen och annandagen (min familjs julfirande sträcker sig över tre dagar för att vi ska hinna träffa hela släkten.) och gjorde ett par nya blanksvarta åt mig själv. :)

Dom är busenkla att göra, bara att fästa en mini-julgranskula i en örhängeskrok. Antingen genom att sätta fast en ringögla i både kroken och kulan, eller genom att helt enkelt lossa på kulans ögla och fästa den i kroken för att sedan fästa den vid kulan igen. Min beskrivning är kanske inte så bra, får lägga upp en guide nästa jul tror jag. ;)

Hur som helst, busenkla att göra och en skojig detalj tycker jag. :)

Jul-kjol!Till julens festligheter hade jag inhandlat en röd korsett med svart spets på. Jag behövde en matchande kjol!

Resultatet blev det ni kan se på bilderna ovan. Den övre delen av kjolen är svart satin och den nedre delen är i två lager, ett lager rött satin och ett lager spets. Båda lagren är kantade med svart satinsnedslå, underbart vackert men lite smådrygt att sy dit. :)

Jag blev i alla fall nöjd med resultatet.

Long time, no ork. (Bröd)

Bloggen har legat i koma i en dryg månad nu. Jag har helt enkelt inte orkat blogga och inte har jag orkar pyssla speciellt mycket heller. Men nytt år, nya tag! :) Jag har några julpyssel som jag kommer att lägga upp i julkategorin någon gång under veckan trots att det är januari, men annars ska jag förhoppningsvis kunna hålla mig till lite nya fräsha saker. :)

Idag har jag bakat, så jag tänkte bjuda er på ett jättegott och väldigt nyttigt brödrecept. :) Dessutom är det här brödet så gott så att min pappa, som normalt sett är väldigt skeptisk till bröd med "frön och annat skräp i" gärna tar en bit till. ;)


Långpannebröd med linfrö


Ingredienser:
5 dl vatten
1 pkt (50 g) jäst
2 msk matolja
2 tsk salt
1 msk honung
½ dl linfrö
½ dl solrosfrön
5 dl rågsikt
Ca 8 dl vetemjöl

Pensling: vatten
Garnering: ½ solrosfrön

Värm vattnet till fingervärme och smula ner jästen i en bunke. Häll över lite av vattnet och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, honung, linfrö, solrosfrö och rågsikt. Börja arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen känns smidig.

Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter på en rumsvarm och dragfri plats. Ta upp degen och knåda den smidig på ett mjölat bakbord. Tryck ut degen i en smord (eller lägg i ett bakplåtspapper först) långpanna, ca 30x40 cm.

Låt degen jäsa övertäckt i ytterligare 20 minuter, under tiden låter du ugnen värmas upp till 225 grader Celsius.

Pensla degen med vatten och strö över solrosfröna. Grädda brödet mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Låt brödet kallna.
Jättegott till exempel till soppa.


Follow Pleu