Pressat

Även om jag är ganska omotiverad till pyssel av alla de slag just nu så släpade jag fram symaskinen idag. Var så illa tvungen om jag ska hinna färga dukarna innan julmarknaden. :P

Hur som helst så upptäckte jag idag hur fantastiskt det är att pressa sömmar innan man syr dom och jag ska helt klart försöka orka släpa fram strykjärnet jämnt när jag syr hädanefter. :) Den här gången så stod strykjärnet framme och tyget jag skulle fålla var helt skrynkligt så jag var ändå tvungen att stryka det, passade på att pressa upp fållningen istället för att nåla den och oj vilken skillnad det blev! Jätte mycket enklare att sy. :)

Så idag har jag sytt två dukar och ett draperi. Låter komplicerat men det var totalt sju sömmar. :P Fållning i båda dukarnas kortsidor, fållning nere och kanal uppe på drapperiet. Enkelt! :)

JulklappsetikettJulen närmar sig med stormsteg! Det är faktiskt mindre än en månad kvar, och det är dags att börja med julstöket. :)

Det känns kanske lite dumt att skriva första inlägget i julkategorin om julklappsetiketter. Varför börja med utsidan? Men det finns en bra anledning, jag tänker nämligen avslöja ett litet projekt jag har tänkt genomföra i år som rör just julklappsettiketter. Och eftersom ni kanske också vill göra detta och det kräver lite tid och planering så tänkte jag tipsa er redan nu. :)

I år har jag tänkt att vid varje julklapp fästa en liten påse med godis. Men självklart vill jag att det ska se snyggt och genomtänkt ut. Jag såg den här idén i någon hobbytidning på biblioteket och konstaterade snabbt att det skulle vara perfekt som julklappsetiketter!

Du behöver följande:
Påsar (fryspåsar duger, vill man vara lyxig köper man små cellofanpåsar)
Styvt papper, gärna med fint mönster. Scrapbookingpapper är perfekt.
Häftapparat.
Pennor att skriva namn med.
Eventuell dekor.
Godis.

På bilden har jag använt vanligt vitt lite styvare papper och målat på, ett utmärkt alternativ om man är lite konstnärligt lagd och inte vill köpa scrappapper. :)

Börja med att klippa ut en kartongbit som är lite bredare än påsen du har tänkt använda samt dubbelt så hög som du vill att den färdiga etiketten ska vara. Vik papperet på längden. Dekorera ena sidan, t.ex. med guldstjärnor, lack, glitterlim, rita små figurer eller hur du nu vill att din etikett ska se ut. Glöm inte att skriva vem paketet är från och vem det är till också. :)

Ta sedan påsen och fyll den med godis. Anpassa godiset efter mottagaren. Karameller till farmor, whiskeytryffel till faster, zooapor till kusinerna, lakritskonfekt till mamma och geléhjärtan till älsklingen. Eller vad nu just den som ska få ditt paket vill ha. :) Det behöver inte alls vara mycket godis, 4-5 bitar i normal storlek är lagom. Kanske några fler om det är zooapor det handlar om. ;)

Klipp sedan av påsen om den är för lång, men kom ihåg att du bör spara en bit som är ungefär lika lång som etiketten är hög. Stick in påsen i vikningen på etiketten så att den försluter påsen. Häfta fast etiketten i påsen med häftapparaten. En häfta i varje ände räcker bra. :) Om du vill kan du göra ett hål i din etikett för att kunna fästa den vid presentsnöret. Eller så tejpar/limmar/lackar du fast den på paketet sedan.

Observera att bilden bara är ett snabbt exempel för att illustrera det här inlägget. :)

Bloglovin

Prenumerera gärna på min blogg med bloglovin genom att klicka på länken nedan. :)

Följ min blogg med bloglovin

Billiga ljusHaha, tror nästan att jag har lyckats skapa ett litet tema här utan att tänka på det. :)

Tänkte tipsa om hur man gör billiga ljus såhär i höstmörkret. :) Jag gjöt egna, och dom kostade inte många kronor. Det som köptes var veke och färg det går på cirka femtio kronor, men räcker till måååånga ljus. Istället för dyr ljusmassa föredrar jag att använda gamla ljusstumpar och nerbrunna blockljus när jag gjuter ljus. :) Till stöpning är det dock krångligt och blir mycket bättre om man köper ljusmassa.

Det viktigaste att tänka på när man gjuter ljus är följande saker: En rak vek och vattenfritt stearin! För att hålla veken rak när du gjuter i en form så knyter du fast en liten tyngd, till exempel en spik/skruv/mutter i veken, sedan knyter du fast andra änden i en pinne/ståltråd eller liknande. Jag brukar använda grillspett som jag delar på mitten. Pinnen läggs sedan tvärs över formen och tyngden ligger ner i formen. Det är viktigt att veken inte är för lång!

Smält alltid stearinet i vattenbad (en skål med stearin som står i en kastrull med vatten) och aldrig direkt på spisen! Var noga med att det inte kommer vatten i stearinet, då får du ett ljus som fräser. Var försiktig när du smälter stearin, ha alltid ett stort lock eller ännu hellre, en brandsläckare inom räckhåll. Man vet aldrig när olyckan är framme!

När du har smält dina ljusstumpar och stearinrester (använder du en termometer, vilket jag rekommenderar, så bör massan vara cirka 75-85 grader. INTE mer!) så kan du blanda i eventuell färg. Hade dina ljusstumpar många färger så rekommenderar jag svart eller brunt. :) Sedan är det bara att hälla upp stearinet i en form. Jag rekommenderar att du har dina formar ståendes på en plåt eller liknande, utifall att stearinet skulle rinna utanför.

Det gröna ljuset på bilden har jag gjutit i en konservburk, något som de flesta har hemma. Formen till det svarta ljuset gjorde jag genom att ta två bitar aluminumfolie, vika båda dubbla och sedan forma dom runt ett glas. Det är viktigt att ha flera lager folie, den spricker lätt och då rinner stearinet ut. När du har hällt i stearinmassan i formarna är det bara att vänta. När den första hinnan börjat stelna kan det vara bra att sticka hål på den nära veken med en tandpetare eller liknande. Annars kan det bildas luftbubblor! Fyll på med mer stearin. I vissa fall kan du få göra det här upptill fem gånger! När ljuset inte längre "sjunker ihop" då du sticker hål på det är det bara att vänta. Det tar vanligtvis 3-5 timmar innan "normala" ljus har stelnat. Riktigt stora ljus med flera vekar kan ta över ett dygn! När massan har stelnat helt är det bara att ta bort formen och du har ett ljus!

Billiga ljusarrangemangJag var på Ikea idag och köpte lite saker för att knåpa ihop två ljusarrangemang med lite julkänsla.

Ljusen var det rea på, dom kostade bara 9 kronor! Eftersom man måste ha ljusen på ett brandfast underlag för att inte förstöra bordet så köpte jag två vanliga mattalrikar, den blå är från fyndhörnan men den beiga är standard sortiment, 5 kronor styck kostade dom båda två. För julkänslan så köpte jag minijulgranskulor. En förpackning med 6 matta och 6 blanka kulor kostar 19 kronor. Koppartråden hade jag hemma, summan blir alltså 33 kronor per arrangemang och då fick jag dessutom några minikulor över. Helt okej pris tycker jag. :)

Till arrangemanget med beiget fat tog jag en lång koppartråd och trädde upp sex blanka röda kulor på den. Sedan snurrade jag tråden till öglor så att kulorna skulle stanna där jag ville ha dom. Sedan böjde jag till ett hjärta i varje ände på tråden och "hakade ihop" dom. Tog drygt fem minuter eftersom koppartråden är busenkel att arbeta med, man behöver inte ens några verktyg för att böja den utan kan göra allt för hand. :)

Till arrangemanget på det blå fatet så gjorde jag små krokar av koppartråden och hängde fyra stycken matta röda kulor jämnt utspritt längs tallrikskanten. Sedan böjde jag till fyra stycken små "hållare" med hjärtformad fot som jag hängde varsin blank svart kula i. :) Busenkelt det också men det var lite pilligt att få hållarna att stå upp och man var tvungen att prova balansen och böja till dom lite några gånger. Tog nog nästan 20 minuter totalt.

Två ljus arrangemang på en halvtimme och en bra bit under hundralappen är inte fy skam, eller vad tycker ni? :)

Quik Knit / PåtringMin första recension måste ju bli på mitt nuvarande älsklingsverktyg. :) Quick Knit, Knifty Knitter, Easy Knit stickring eller påtring/påtbräda(beroende på modellen) är alla namn för samma verktyg. Vi vet ju alla att kärt barn har många namn. ;)

Jag vet inte om ni fingerpåtade (eller ägde en påtdocka) när ni var yngre? Det här är samma princip, fast fler pinnar bara. Och istället för att bara göra snoddar så kan man göra mössor, halsdukar, filtar och vad man vill. :) Quick Knit finns i olika storlekar för att passa alla projekt. Jag själv äger de fem ni kan se på bilden, alla från Panduro. XL (Gul), M (Rosa), S (Aprikos, numera i trä), XS (Grön) och Rektangulär (Grön).

Det bästa med Quick Knit är att det är enkelt att komma igång. Det tog inte många timmar från det att jag inhandlade min första Quick Knit tills dess att jag hade gjort min första mössa. Det är enkelt att hitta mönster till den. Panduro har en del mönster på svenska till enklare projekt i sin handarbetesavdelning. Vill man ha mer komplicerade projekt att bita i så finns det rätt bra mönster och länklistor till gratismönster här, här och här.

Jag tycker verkligen om Quick Knit. Det är enkelt, det går snabbt och man kan sticka saker utan att behöva kunna sticka. Stickning är ett hanarbete som jag inte riktigt kommer överens med, men stickade saker tycker jag om. Quick Knit löser det här problemet. :)

Det enda negativa jag kan komma på med Quick Knit är att du inte har lika stor valmöjlighet inom garn. Vill du ha ett tätt resultat så måste du ha ett tjockt garn. Du kan fortfarande använda ett tunt garn om du vill, men resultatet kommer att bli glest och "håligt". Trots detta så vill jag faktiskt ge Quick Knit full poäng, för den gör det den är designad för att göra och den gör det fantastiskt bra. :)

Pris: 49-98 kronor styck på Panduro, 169 kr för ett set med fyra stycken på Slöjd-Detaljer.
Betyg: 5/5

HårspännenIdag bestämde jag mig för att göra hårspännen. :) För ett tag sedan köpte jag hårspännen på slöjd-detaljer, idag kände jag att det var dags att använda dom.

Det gröna har jag gjort med stavformade glaspärlor som jag "vävde" ihop med fiskelina.
Det bruna är träpärlor på en koppartråd som jag sedan snirklade ihop lite i mitten.
Den stora rosetten är ett metallicrosa dekorationsband med svart spets över. Som ni kan se på bilden så är rosetten sydd, inte knuten. Enklaste sättet att få snygga rosetter är att sy dom. :)

Jag kommer antagligen att lägga upp dessa på Tradera inom en snar framtid, så håll utkik om du är intresserad, eller kontakta mig för en egen design. :)

Runda cirklar?En sak som jag faktiskt aldrig har orkat investera i är en passare. Eftersom jag så sällan behöver någon så gör jag hellre en själv när jag väl behöver den. :) Enkelt är det också.

1. Klipp till en bit kartong eller vik ihop två a4-papper två gånger så att det blir stabilt och bra. Tejpa ihop kanterna om du använde vanliga ritpapper. :)
2. Markera vart du ska ha dina hål. Du behöver ett hål i ena kanten (mitten på cirkeln du sen ska göra) och ett hål för varje cirkel. Längden mellan mittenhålet och "cirkelhålet" ska vara samma som radien (en rak linje från mitten och ut till kanten) på den färdiga cirkeln.
3. Gör hålen med en syl eller en spik. En spetsig blyertspenna brukar också fungera. Min syl är en tillslipad skruvmejsel. :P
4. Stoppa en syl eller spik i mittenhålet och en penna i ytterhålet. Håll sylen/spiken stilla och dra en linje med pennan. Klart!

Tips! Ska man göra stora cirklar till exempel till kjolar så funkar det bra att ta ett snöre och knyta fast i en spik, mäta så att snöret är lika långt som radien + lite till och sedan knyta fast andra änden i pennan. :) Dock kan man behöva lite hjälp att hålla snöret sträckt under hela cirkeln.

KorsstygnHar sytt hela dagen idag också. Har inte så mycket val. ;) Men några helhetsbilder får ni inte förrän jag är klar, en liten tjuvtitt på halslinningarna kan jag dock bjuda på. Det vänstra är Daniels ylletunika. Det högra är Emmas ylleklänning med min egengjorda hyska och hake. :) (För er som inte har förstått det riktigt så är bilderna klickbara. Klicka på dom och en större bild dyker upp.)

Jag börjar bli riktigt bra på att sy korsstygn har jag märkt. Det märks att jag har sytt några stycken nu, dom börjar bli riktigt jämna. :) Förhoppningsvis blir jag klar med all sömnad imorgon. Min tid börjar ta slut. :P

En visdom rikare har jag i alla fall blivit av det här sömnadsäventyret: Om du lajvar eller av någon anledning syr saker åt folk som lajvar så är ett stort garnförråd din bästa vän! :) Det har varit grymt skönt att bara kunna öppna mitt stora garnförråd och plocka fram ett garn som passar till att sy med. Har haft ett passande garn till alla plagg tror jag. Mina impulsköp och tilltjatningar lönar sig. :P

Hyska och hakeNu gör jag sådär igen. Bestämmer mig för att bara sitta en kort stund vid datorn och sedan fortsätta med det jag borde göra, i det här fallet handsömnad. Resultat blir att jag sitter framför datorn i fyra timmar och sedan gör något annat i det här fallet hyskor och hakar. Min självdisciplin är obefintlig. :P

Jag är nästan lite för besatt av det här lajvet för mitt eget bästa. Speciellt med tanke på att jag inte ska åka på det och aldrig har varit på ett lajv. xD

Hur som helst. Jag har gjort tre par med hyska och hake. Det översta lite snirkligare paret är tänkt till Emmas dräkt. Förutsatt att hon inte hatar det över allt annat på jorden förstås. De två undre är till Daniels linnetunika. Förhoppningsvis blir dom nöjda båda två.

Det tog mig nog minst en halvtimme aktivt arbete per par att göra dom. Tråden var hård som tusan och jag var tvungen att luta mig på plåtsaxen för att kunna kapa den. Efter att jag hade böjt till formen jag ville ha så provade jag först så att hake och hyska passade ihop och sedan hamrade jag på dom med en hammare. Detta för att minska "bubbligheten" eller vad man ska kalla den. Dessutom så intalar jag mig själv att dom blir svårare att böja också och alltså håller bättre. Om det är sant eller inte låter jag vara osagt, tråden var ju stenhård redan från början. :P

Bloggpyssel

Gjorde mig en liten bakgrund till bloggen såhär på kvällskvisten. Vad tycks? :)

Har sytt större delen av dagen idag. Fick någon gång för mig att det var en utomordentlig idé att erbjuda mig att sy lajvkläder åt min pojkvän och en av mina vänner. Som vanligt så tänkte jag inte på all denna förbaskade handsömnad. Som tur är så är Emmas klänning mer eller mindre fri från handsömnad. :)

Har inga bilder dock, men när jag blir klar kommer det bilder.  På tal om bilder så borde jag försöka orka göra ett collage över alla mössor jag ska sälja på marknaden också. Eller ja, alla jag har hittills. :P Men det blir nog också ett projekt för någon annan dag. :)

Har hunnit med en tur till Heby Textil och köpt tyg till julgardiner, tyg till dukar till marknaden och lite garn med min mamma också. :)

Klicka över till Nina och lär er patinera papper istället. :)

Överkreativ + julmarknad

Har blivit lite lite bloggande nu, har varit hos pojkvännen och inte haft tid. :)

Har dock varit överkreativ. Igår stickade jag två och en halv vanlig mössa och en bäbismössa. Har inhandlat ull också, för att kunna ge mina egenstickade små snögubbar näsor. :)

Dessutom borde jag väl se till att göra lite reklam här också!
Den fjortonde december är det julmarknad i Sätra Brunn. Det börjar klockan 11.00  och slutar klockan 17.00. Alla borde komma dit och handla mössor av mig, smycken av Emma, dekorerade muggar och ljuslyktor av Nina, dekorerade ljus och pastaänglar av Calle och varma tossor av Ninas mamma. :) Komsi komsi!

BrödBlir mycket bilder i bloggen, men jag tycker om att läsa bloggar med bilder. Hoppas att ni också gör det! ;)

Idag bakade jag bröd. Det är ett jättegott bröd som går snabbt att göra. Total tiden inklusive att plocka fram ingredienser och plocka in i diskmaskinen efteråt brukar landa på drygt en timme. Jag gör en något modifierad variant av ett recept från ett företag som heter "Hembakat".

Receptet kommer här:

Snabba Frukostbullar

12 st

4 dl vetemjöl
1½ dl grahamnsmjöl eller rågsikt
1 msk bakpulver
½ tsk salt
2 msk honung
3 dl filmjölk
1 medelstor riven morot

Pensling: 1 ägg
Garnering: Valmofrön

  • Sätt ugnen på 200 grader celsius. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
  • Rör ner honungen och filmjölken i mjölblandningen, arbeta ihop allt till en deg. Ha sedan i morötterna. Grov rivna morötter ger dekorativa bitar i brödet finrivna ger själva brödet en fin färg.
  • Degen är jättekladdig så fördela den i tolv stycken muffinsformar, helst av alimium eller ställ formarna i en muffinsplåt. På så sätt får du bröd med ett riktigt proffesionellt utseende.
  • Vispa ägget lätt med en gaffel och pensla bröden med det. Srö över lite valmofrön.
  • Grädda bullarna mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Låt dem svalna på galler.

PysselkvällIdag var det pysselkväll. Det var min tur att bjuda på fika, men jag valde att bjuda på hembakt bröd och soppa med glass och persikohalvor till efterätt. :) Mumsigt!

Jag har köpt garn idag också. Så nu har jag massor att göra. :) Har stickat en del mössor som ska säljas på julmarknaden på Sätra Brunn den 14de December, välkommen dit att handla stickat av mig eller något annat fint av någon av mina vänner. De två översta tjejerna på bilden kommer vara med samt två lite äldre tjejer. ;) Saker som kommer att kunna köpas av våran lilla grupp är bland annat: Ljus, smycken, muggvärmare, kakor (?), tossor m.m. :)

Är jättepyssel sugen och vill helst sitta uppe hela natten och pyssla, men har prov i morgon så jag ska nog låta bli. :P

Kuddfyllnad

Att pyssla kan vara löjligt dyrt eller löjligt billigt. Allt beror på hur mycket fantasi man har till att utnyttja material på nya sätt. :) Jag tror knappast att jag är den enda pysslaren som har setat och klagat över dom höga priserna på fyllnadsvadd till exempel.

På Panduro kostar en 140 grams påse med fyllnadsvadd 39 kronor. Det låter ju inte så mycket, men vill man sy något större så springer pengarna lätt iväg. Så till mitt senaste projekt involverande fyllnadsvadd tog jag mig en tur till Ikea. Kudden Irma som kostar sju kronor råkar av en händelse också väga 140 gram. Med andra ord fem och en halv gånger så mycket fyllnadsvadd för samma pengar, och det enda extra jobbet är att klippa upp en söm. :) Dessutom får jag ju en hög med tygbitar som kanske kan komma till användning i något annat projekt!

Går du och planerar ett riktigt stort projekt som involverar fyllnadsvadd? Sneglat på sex kilos säckarna på Panduro och önskat att du hade råd? 43 kuddar blir strax över sex kilo, till en tredjedel av priset! Bara att börja sprätta. :)

HerrmössaBlev just klar med farsdagspresenten till pappa. Klockan ett på natten. Av någon anledning blir jag alltid mer kreativ när jag egentligen borde sova. :P Så kan det gå.

Mössan på bilden är i alla fall stickad i ett helt fantastiskt garn som heter Vinga. Det är 85% akryl, 15% ull och jag är lite småförälskad i det. Det är varmt och skönt som ull, men kliar inte och är mjukt som akryl. Helt perfekt med andra ord. :)

Var tvungen att fylla upp mössan med en kudde, den såg så konstig ut när den var platt. Den är stickad på en Quick Knit rektangulär i två bitar och sedan hopsydd. Mönstret finns helt gratis på Panduros hemsida. :)

Inlägg Numero Uno

Hej!

Eftersom Nina har startat upp en pysselblogg så vill ju jag inte vara sämre. Speciellt inte som hon inspirerades av mitt tjat om att jag skulle starta upp en när jag orkade. :P

Bestämde mig för att orka nu, så jag satte mig och pysslade ihop en design, inget avancerat men ändå något personligt. Jag har verkligen glömt allt vad HTML heter, så det borde jag nog också ta tag i. När jag orkar. ;)

Här tänkte jag i alla fall posta en hel del bilder på saker jag gör samt skriva om dom. Har en ambitös föreställning om att jag ska komma med tips och trix och recensera olika metoder och hjälpmedel också, men hur det blir med det får tiden utvisa. ;) Jag älskar att pyssla och hålla på med diverse handarbeten så det kommer att bli en väldigt blandad men förhoppningsvis inspirerande blogg. :) Kommer antagligen att komma med ett bakverk eller två här också. :)

Och sist men inte minst: Jag blir överlycklig för kommentarer, så kommentera allt vad ni orkar. ;)Follow Pleu