Tvätta ylletyg (med y3) i tvättmaskinen

Precis som med tvättandet av sidentyget så var det himla dålig information om hur det är tänkt att y3s doseringspåsar ska användas i maskin. Många rekommenderar y3 till tvätt av ylletyg, även i maskin, men ingen ger några vidare doseringsanvisningar och alla använder flytande y3. Så här kommer min instruktion på hur jag gjorde.

Tvätta ylletyg med y3 i tvättmaskinen

Förutom tyget du skall tvätta så behöver du:
y3 (tvättmedel för känsliga textilier, finns på dom flesta mataffärer)
Ättikssprit

Jag är rätt säker på att det står hur du ska dosera på förpackningen till den flytande y3, det gör det inte på doseringspåsarna (det står bara att en påse räcker till 3-5 liter vatten, en tvättmaskin tar genomsnittligen 60 liter vatten). Hur som helst så är 1-1½ doseringspåse rätt lagom om du ska tvätta en större bit tyg (eller en hög med yllekläder), 1½ påse gav ungefär samma mängd tvättmedel som jag brukar använda i mitt vanliga tvättande. Det räckte bra till 2 meter melton i den ena maskinen och 6 meter supertunn kypert i den andra maskinen, när du tvättar ylle så försök att hålla maskinen max halvfull. En fullare maskin gör det enklare för tyget att filta sig.

Istället för sköljmedel använder du ättikssprit. Det är lite olika hur mycket som får plats i sköljmedelsfacket men ½-1 dl ättika brukar vara lagom. Ättiksspriten hjälper starkt färgade tyger att inte torrfälla, tar bort dålig lukt om sådan finns och det är bra för yllet att avsluta med något surt. :)

En sak som lätt blir fel när man tvättar ull i tvättmaskin är att man luras att använda något som heter "finprogrammet", "fintvättprogrammet", "fintvätt" eller liknande. Undvik det om ditt mål inte är att tova ihop ditt tyg/plagg, benämningen fintvätt kommer nämligen från den tid då nylon och andra syntetmaterial blev populära, för att få syntetmaterial rena vid lägre temperaturer måste smutsen slås ut ur plagget. Fintvätt är alltså ett väldigt våldsamt program som misshandlar tyget/plagget, medan handtvätt/ylletvätt eller liknande är ett lugnare program där trumman i tvättmaskinen rör sig mindre och där det inte är några snabba temperaturväxlingar.

Och sen kan det ju vara bra att komma ihåg att ull är självrengörande, du behöver alltså inte tvätta dina plagg speciellt ofta utan häng ut dom på balkongen/uteplatsen över natten eller häng upp dom i badrummet medan du duschar så kommer dom att bli mycket fräschare och det sliter inte på plagget som tvättning gör. :) Den här guiden riktar sig mest till folk som har köpt ett ylletyg för att sy något tjusigt och som vill försäkra sig om att tyget är färdigkrympt och klart när dom börjar sy i det. :)Jag skulle kunna skriva om att tvätta linne också, men det verkar onödigt när det faktiskt finns bra och ordentlig info på internet om det redan. ;) Rekommenderar detta blogginlägg: Att tvätta linne för dom som känner sig osäkra på hur dom ska göra med sitt nyinköpta linnetyg. Och alla andra, dom flesta som inte har läst inlägget redan har nog råkat misshandla sitt linne några gånger redan. Kan ju nämna att det blir _extremt stor skillnad_ på linne om man gör rätt från början eller om man bara slänger in det i tvättmaskin och sedan vidare till torktumlaren som nog dom flesta av oss gjort tidigare.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Follow Pleu