Vegansk "cheesecake"

Jag har inte bloggat så mycket i år, bland annat för att jag har varit kass på att fota saker och även för att jag har brutit axeln och massa andra tråkigheter. Till och med min farmor har klagat på den dåliga uppdateringen här på bloggen, så jag ska försöka posta lite mer här. :) Vi börjar med ett recept på en smaskig "cheesecake" som trots namnet är helt fri från ost och faktiskt alla djurprodukter. :) Dessutom så behöver man inte någon ugn heller och den är otroligt lättgjord, alla kan göra den här! Det är dock en del väntetid.
 
Om ni undrar över dom konstiga måtten så beror det på att det är en översättning och modifiering av ett amerikanskt recept.

Vegansk cheesecake med jordnötter och choklad
(den är även "rawfood" eftersom inget värms över 40 grader)

286 gram oreoskakor (två paket minus två kakor)
2 msk kokosolja

3,5 dl cashewnötter (naturella)
½dl citronsaft (1-2 citroner)
0,8 dl kokosolja
1,2 dl kokosmjölk
1,2 dl lönnsirap (eller honung om ej vegansk)
0,8 dl jordnötssmör
 
100g mörk choklad
3 msk kokosmjölk
 
Börja med att blötlägga cashewnötterna, dom ska ligga i blöt i fyra till sex timmar.
 
Kör oreoskakorna i matberedaren tills dom är helt krossade, smält 2 msk kokosolja och häll i, kör på pulseringseffekten tills det blandats ordentligt. Häll upp i 12 st små glas eller i muffinsformar som du ställt i en muffinsplåt (obs, du måste ha en muffinsplåt eller liknande, annars blir det kaos, tro mig.), Använd t.ex. skaftet på en träsked eller ett litet glas för att pressa till kakbottnen ordentligt.

Häll bort vattnet från cashewnötterna och lägg dom i matberedaren tillsammans med citronjuice, kokosmjölk, kokosolja, lönnsirap/honung och jordnötssmör. Kör matberedaren på full effekt i tre till fyra minuter.

Under tiden gör du chokladganache, hacka chokladen i mindre bitar och lägg i en skål, värm kokosmjölken lite i micron och häll över chokladen så den smälter. Kan även göras i vattenbad.

Häll upp jordnötssmeten i glasen över kakbottnen, häll i lite ganache och använd en tandpetare eller liknande för att blanda ihop smeterna lagom mycket.

Täck lätt med plastfolie och låt stå i frysen i minst tre timmar. Ta fram dom en kvart innan servering, servera gärna med kvarvarande ganache eller vispad kokosgrädde om du vill piffa till det lite extra!re
 
 

Kommentarer
Postat av: Jennie (Trollis syster)

wow! Jag som aldrig kunnat äta cheesecake tidigare :D

Svar: Och som en bonus så är nog det här en av dom godaste cheesecakes jag har ätit! :)
Pleu

2014-09-20 @ 12:29:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Follow Pleu