Stekt fläsk med ananas.

Det har blivit många recept här nu i veckan. Jag har helt enkelt fått matlagningslust igen och vill dela med mig av alla nya goda grejer jag provar. :)

Stekt fläsk med ananas

400 gram fläskkarre
600 gram grönsaker (vitkål, bambuskott, vattenkastanjer och morötter tex)
227 gram ananas i spad (en liten burk)
2 msk äppelcidervinäger
2 msk sweet chili sauce
1 msk tomatpuré
1,5 msk honung
Olja
Soya
Fish sauce
Peppar
(Valfri marinad)

Jag marinerade köttet innan, men det är absolut inget krav. Skär köttet i bitar och stek i olja i en wokpanna, när köttet fått färg så tillsätt grönsakerna. Stek i någon minut. 

Tillsätt en burk ananas i bitar, inklusive sockerlagen. Häll i äppelcidervinäger, tomatpure, honung och sweet chili. Koka ihop i någon minut. Smaksätt med några droppar fishsauce, lite soya och lite svartpeppar. 

Servera förslagsvis med nudlar, ris eller bulgur. 


Kyckling med apelsinsås

Jag är förkyld och tänkte att jag skulle laga något med vitlök och mycket c-vitaminer för att skrämma iväg förkylningen. Det råkade bli en av dom godaste apelsinsåser jag någonsin har ätit!

 

Apelsinkyckling med apelsinsås

500 gram kycklingfiléer 

Marinaden

3 msk kycklingbuljong (eller en halv buljongtärning + vatten)
1 dl vatten
1 dl strösocker
2 msk äppelcidervinäger
2 msk soya
3 vitlöksklyftor
1 apelsin
 

Såsen

1 apelsin
2 tsk soya
1 msk bbq sauce
1 msk fryst persilja
Vatten
Salt
Peppar
Vitlökspulver
Maizena

 
Börja med att blanda marinaden, pressa saften ur apelsinen, riv skalet fint, skala och pressa vitlöken. Blanda med övriga ingredienser. Skär kycklingfilérna i mindre bitar och lägg dom i marinaden i minst en timme.

Förbered såsen genom att finriva skalet på apelsinen och pressa ur saften ur den. Stek kycklingen i rikligt med smör, lyft ur den ur pannan och lägg den åt sidan.

Skyn är grunden i såsen. Häll i apelsinsaften, skalet, soyan och bbq såsen i pannan. Vispa ordentligt och låt koka upp. Späd med vatten, jag använde ungefär en dl. Ha i persilja, krydda med vitlökspulver, salt och peppar. Red såsen med maizena tills du är nöjd med tjockleken.

Servera kycklingen med såsen och morotsbulgur, supergott!
 

Jag tror att denna rätt skulle vara fantastisk med t.ex. Qourn istället för kyckling också. (Och såklart grönsaksbuljong istället) Om någon av mina vegetariska/veganska vänner eller bloggläsare får för sig att prova så berätta gärna om resultatet!

 
 

Morotsbulgur

Jag letade efter det här receptet och insåg att jag inte har delat det med er.  Det här är nog det godaste tillbehöret jag vet att servera till stekt och grillad kyckling av olika slag. 

Morotsbulgur

3 dl bulgur
4 morötter
1 msk olja
1 tsk socker
1 tsk spiskummin
1 tsk finrivet citronskal
0,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
0,5 dl vatten

Tillaga bulguren enligt anvisningarna på förpackningen. Skala och skiva morötterna. Fräs morötterna i oljan. 

Tillsätt socker, spiskummin, citronskal, salt och peppar. Häll över vattnet och låt koka i cirka fem minuter. Blanda morötterna med bulgurn. 

Kycklinggryta med parmesanost och valnötter

Det här är en kycklinggryta som tar ganska lång tid att göra och som kräver rätt mycket jobb. Jag rekommenderar att bjuda in några vänner och laga mat tillsammans. (Jag har redan planer på en förenklad version av detta recept.)

Kycklinggryta med pamesan och valnötter

1 hel kyckling
2 gula lökar
2 morötter
3 skivor vitt bröd
3 dl grädde
2 vitlöksklyftor
1 tsk röd currypaste
125 gram parmesanost
100 gram valnötter
Olja
Salt
Peppar

Serveras med kokt ris och wokade grönsaker, jag rekommenderar morötter, majs och vattenkastanjer. 

Lägg kycklingen i en kastrull och täck med vatten. Skala och klyfta en lök och båda morötterna och lägg ner tillsammans med kycklingen. Krydda med en msk salt (ja, det låter jättemycket men det är rätt.) och koka under lock tills köttet lossnar från benen, det tar cirka en timme. 

Skär bort kanterna på brödet och lägg det i blöt i grädden. Skala och finhacka den andra löken och vitlöksklyftorna. 

Lyft upp kycklingen, sila och spara buljongen. Plocka kycklingen från benen och skär köttet i mindre bitar. 

Mixa brödblandningen med en stavmixer. 

Fräs löken och vitlöken i lite olja, gärna i en wokpanna. Tillsätt kycklingen, brödblandningen och currypasten. Späd med 4-5 dl av kycklingbuljongen och låt koka ihop i ca fem minuter. Rör ner den rivna parmesanosten och krydda med salt och peppar. Avsluta med att strö över hackade valnötter. 

Den överblivna kycklingbuljongen häller du upp i isbitspåsar och lägger i frysen, för mig blev det hela fyra påsar till frysen! 

Stark gryta med räkor

Efter att ha bakat veganska cheesecaken i förra inlägget så får man mer än en halv burk kokosmjölk över. Den håller sig någon dag i kylen och är en perfekt bas för mumsiga asieninspirerade grytor, här kommer en ny favorit som jag improviserade ihop!

Stark gryta med räkor
350g blandade grönsaker (jag använde en burk mrs chengs wokgrönsaker och några morötter)
2 vilöksklyftor
1-2 msk röd currypaste
0,5-1 burk kokosmjölk
400 gram räkor
200 gram surimisticks
Saft från en halv citron
Salt
Olja

Serveras med tex nudlar, ris eller couscous. 

Hacka grönsakerna om du använder färska, skölj av dom om du använder konserverade. Ha i olja i en wokpanba och stek i några minuter. 

Skjut grönsakerna åt sidan i pannan och ha i lite mer olja, pressa i vitlöken och klicka i currypasten, fräs kryddorna ordentligt. 

Häll i kokosmjölken, citronsaften och salt. Koka upp. Ha eventuellt i en skvätt vatten om du vill ha mer sås. Låt koka någon minut medan du skär surimisticksen i bitar. Häll i räkor och surimisticks i grytan och vänta tills dom blir varma, tar drygt 1-2 minuter. Låt absolut inte skaldjuren koka för länge, då blir dom som gummi. 



(Lämna gärna en kommentar om hur detta inlägget ser ut, första gången jag skriver ett såhär långt inlägg på mobilen!)

Vegansk "cheesecake"

Jag har inte bloggat så mycket i år, bland annat för att jag har varit kass på att fota saker och även för att jag har brutit axeln och massa andra tråkigheter. Till och med min farmor har klagat på den dåliga uppdateringen här på bloggen, så jag ska försöka posta lite mer här. :) Vi börjar med ett recept på en smaskig "cheesecake" som trots namnet är helt fri från ost och faktiskt alla djurprodukter. :) Dessutom så behöver man inte någon ugn heller och den är otroligt lättgjord, alla kan göra den här! Det är dock en del väntetid.
 
Om ni undrar över dom konstiga måtten så beror det på att det är en översättning och modifiering av ett amerikanskt recept.

Vegansk cheesecake med jordnötter och choklad
(den är även "rawfood" eftersom inget värms över 40 grader)

286 gram oreoskakor (två paket minus två kakor)
2 msk kokosolja

3,5 dl cashewnötter (naturella)
½dl citronsaft (1-2 citroner)
0,8 dl kokosolja
1,2 dl kokosmjölk
1,2 dl lönnsirap (eller honung om ej vegansk)
0,8 dl jordnötssmör
 
100g mörk choklad
3 msk kokosmjölk
 
Börja med att blötlägga cashewnötterna, dom ska ligga i blöt i fyra till sex timmar.
 
Kör oreoskakorna i matberedaren tills dom är helt krossade, smält 2 msk kokosolja och häll i, kör på pulseringseffekten tills det blandats ordentligt. Häll upp i 12 st små glas eller i muffinsformar som du ställt i en muffinsplåt (obs, du måste ha en muffinsplåt eller liknande, annars blir det kaos, tro mig.), Använd t.ex. skaftet på en träsked eller ett litet glas för att pressa till kakbottnen ordentligt.

Häll bort vattnet från cashewnötterna och lägg dom i matberedaren tillsammans med citronjuice, kokosmjölk, kokosolja, lönnsirap/honung och jordnötssmör. Kör matberedaren på full effekt i tre till fyra minuter.

Under tiden gör du chokladganache, hacka chokladen i mindre bitar och lägg i en skål, värm kokosmjölken lite i micron och häll över chokladen så den smälter. Kan även göras i vattenbad.

Häll upp jordnötssmeten i glasen över kakbottnen, häll i lite ganache och använd en tandpetare eller liknande för att blanda ihop smeterna lagom mycket.

Täck lätt med plastfolie och låt stå i frysen i minst tre timmar. Ta fram dom en kvart innan servering, servera gärna med kvarvarande ganache eller vispad kokosgrädde om du vill piffa till det lite extra!re
 
 


Follow Pleu