Ljusa cookies med vit choklad

Okej, jag utfärdar en officiell varning på dessa kakor här och nu. Jag tar inte ansvar för om ni blir beroende av dessa kakor, ni får faktiskt lov att vara vuxna och ta eget ansvar här! ;) Dom smakar väldigt likt dom kakor man kan köpa på Subway-resturanger så ni kanske förstår varför det är svårt att sluta baka dom?


Ljusa cookies
 
150 gram smör
3½ dl socker
2½ msk sirap
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 äggula
4½ dl mjöl
½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
150 gram vit choklad (hackad eller "chokladknappar")

Börja med att sätta ugnen på 175 grader Celsius.

Smält smöret, blanda i socker, sirap och vaniljsocker. Tillsätt ägget och äggulan, rör ihop till en smet. Blanda mjöl, bikarbonat och salt i en separat skål. Häll i chokladen i äggblandningen, rör om, tillsätt mjölblandningen och rör ihop. Rör inte för länge. Smeten kommer att ha ungefär samma konsistens som chokladbollssmet och du ska kunna rulla bollar av den. Rulla jämnstora bollar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt, lägg dom inte för tätt för dom kommer att flyta ut massor.

Grädda mitt i ugnen, håll koll på kakorna hela tiden, det tar cirka 8-12 minuter för dom att bli klara. Dom ska få _lite_ färg i kanterna, men absolut inte mer. Råkar dom vara inne för länge och blir ljust bruna så smakar dom typ som kolasnittar, vilket ju också är gott, men inte alls lika gott som dessa kakor "ska" smaka.


Vill man så kan man byta ut några matskedar av mjölet mot kakao för att få chokladkakor. Man kan tillsätta hackade nötter i smeten och man kan experimentera med alla olika sorters choklad som finns att få tag på. Jag rekommenderar dock att först prova enligt receptet, med bara en riktigt god vit choklad.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Follow Pleu