Haricots verts med sesamfrön

Haricots verts, eller gröna bönor som man faktiskt också får säga (eftersom lånord från franskan är jobbiga) är gott, här får dom en asiatisk touch med bland annat sesamfrön och soya. Riktig gott tillbehör till kyckling tex.

Trollis var här och hävdade att jag inte fick lägga upp det här receptet utan bild, när jag sa att jag inte kan fota matbilder så började hon möblera om i mitt kök för att få till den perfekta matbilden. Det förklarar ju varför jag inte kan fota matbilder, någon måtta får det ju vara på krånglandet. På tal om krångel så kan det vara lite lurigt att hitta sesamolja i affären, oftast står den nämligen inte vid dom andra oljorna utan bland dom asieninspirerade matgrejerna, bara så att ni vet.
 
 
 
 
 
Haricots verts med sesamfrön

450g Haricots verts.
2 tsk rapsolja
1 msk sesamolja
1 msk soya
2-3 vitlöksklyftor, tunt skivade.
1,5 msk rostade sesamfrön.
ev. Salt

Orostade sesamfrön rostas enkelt i en het stekpanna, gör det först om du inte har köpt färdigrostade och lägg dom åt sidan.

Värm en wookpanna eller annan stor stekpanna till mediumvärme, ha i rapsolja och den tunt skivade vitlöken. Låt fräsa någon minut. Häll i Haricots vertsen och sesamoljan, rör runt ordentligt så att bönorna är täckta med olja, tillaga i 8-10 minuter, bönorna skall vara klargröna och genomvarma.  Tillsätt soyasåsen och rör ofta i drygt fem minuter. Blanda ner sesamfröna och lägg upp för servering. Se till att det finns salt på bordet så att gästerna kan salta om dom vill.
 

Nålbindning

Jag är osäker på hur mycket jag har bloggat om nålbindning tidigare, den senaste månaden har jag dock nålbundit massor! Och på syfestivalen var det bara nålbindnings-lämpliga garn som var intressanta. ;)

När man nålbinder så sliter man av garnet i hanterbara bitar, till skillnad mot stickning/virkning/krokning där man arbetar med en tråd som fortfarande sitter fast i nystanet. Eftersom mer garn måste skarvas på hela tiden så är det lämpligast om garnet man använer är i ull (som inte är superwashbehandlat) eller alpacka som också tovar sig lätt, då är det lätt att skarva utan knutar eller garnslöseri.

Här har vi den första nålbundna mössan jag har gjort. Garnet är växtfärgat med krapp och stenlav. Jag är inte helt nöjd, mössan blev för stor och vägrade krympa när jag valkade den (och den blev därför betydligt hårdare valkad än vad jag har tänkt mig), resultatet är alltså att jag ser ut som ett barn i den, inte riktigt min målsättning.


Nästa projekt började med att jag undrade om jag kunde nålbinda randigt och få det att se snyggt ut. Dessutom hade jag inga "lajvvänliga" vantar, så kanske kunde jag prova på att nålbinda vantar också? Resultatet blev över förväntan, även om det är en hel del grejer jag kommer ändra på till nästa par. Garnet är växtfärgat, men jag är inte helt säker på vad det är, jag tror att det är björk + koppar (eventuellt överfärgat med indigo) samt lökskal, kan kolla upp om någon är nyfiken.

 
För några månader sedan hittade jag ett ljuvligt mjukt alpacka-garn på rea, jag köpte alla nystan som fanns i den här gröna färgen eftersom det var den enda som skulle kunna funka på lajv. På den här mössan började jag nedifrån istället för uppifrån, för att få en bättre form på den. Självklart så blev den för kort och jag fick återvända och göra fler varv i nederkanten, men det blev en snygg effekt tycker jag!



Sen läste jag om ett stygn som bara var en annan fastsömnad i föregående varv mot det stygnet allt här ovanför är gjort i, det ska tydligen vara mycket bra till strumpor. För att prova det så gjorde jag en liten löjlig halsduk som man fäster med ett spänne runt halsen. Inte medeltida på en fläck egentligen, men vanligt bland amerikanska SCAiter och praktiskt, så den kommer nog att få följa med på en del lajv och event där det passar sig.


Här är en närbild på mössan och halsduken, det syns inte så stor skillnad på stygnen, men stygnen i halsduken ger en mycket slätare yta på ena sidan, mössan "känns randig" på båda sidor så att säga.


Ljusa cookies med vit choklad

Okej, jag utfärdar en officiell varning på dessa kakor här och nu. Jag tar inte ansvar för om ni blir beroende av dessa kakor, ni får faktiskt lov att vara vuxna och ta eget ansvar här! ;) Dom smakar väldigt likt dom kakor man kan köpa på Subway-resturanger så ni kanske förstår varför det är svårt att sluta baka dom?


Ljusa cookies
 
150 gram smör
3½ dl socker
2½ msk sirap
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 äggula
4½ dl mjöl
½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
150 gram vit choklad (hackad eller "chokladknappar")

Börja med att sätta ugnen på 175 grader Celsius.

Smält smöret, blanda i socker, sirap och vaniljsocker. Tillsätt ägget och äggulan, rör ihop till en smet. Blanda mjöl, bikarbonat och salt i en separat skål. Häll i chokladen i äggblandningen, rör om, tillsätt mjölblandningen och rör ihop. Rör inte för länge. Smeten kommer att ha ungefär samma konsistens som chokladbollssmet och du ska kunna rulla bollar av den. Rulla jämnstora bollar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt, lägg dom inte för tätt för dom kommer att flyta ut massor.

Grädda mitt i ugnen, håll koll på kakorna hela tiden, det tar cirka 8-12 minuter för dom att bli klara. Dom ska få _lite_ färg i kanterna, men absolut inte mer. Råkar dom vara inne för länge och blir ljust bruna så smakar dom typ som kolasnittar, vilket ju också är gott, men inte alls lika gott som dessa kakor "ska" smaka.


Vill man så kan man byta ut några matskedar av mjölet mot kakao för att få chokladkakor. Man kan tillsätta hackade nötter i smeten och man kan experimentera med alla olika sorters choklad som finns att få tag på. Jag rekommenderar dock att först prova enligt receptet, med bara en riktigt god vit choklad.


Follow Pleu