Vörtigt knäckebröd

En sak jag ville prova i år var att experimentera fram ett knäckebröd som påminde om vörtbröd i smaken. Det fröiga tycker jag blev godast, det papperstunna knäcket blev lite för "starkt" i smak så jag har dragit ner på kryddmängden i receptet till er, jag tror att den minskade mängden gör att även det blir perfekt. :) Ni får båda recepten på en gång idag. :)

Fröigt vörtknäcke
cirka hundra små kex eller fem stora kakor.

25 g jäst
4 dl porter (mörkt lättöl)
1 dl julmust
2 msk rapsolja
1 msk salt, gärna grovt
6 krm malda pomeransskal
1 krm malda kryddnejlikor
3 krm mald ingefära
½ dl linfrön
½ dl solrosfrön
½ dl sesamfrön
7½ dl grovt rågmjöl
~7½ dl vetemjöl

Värm porter och julmust till ~37grader Celsius, blanda med jästen. Tillsätt olja, salt, kryddorna och alla fröerna. Blanda ned det grova rågmjölet och så mycket vetemjöl som behövs och knåda ordentligt. Degen blir ganska hård. Låt degen vila i en timme, den jäser inte upp som en bröddeg men behöver ändå vila.

Sätt ugnen på 200 grader och börja kavla! Kavla ut degen så tunt du kan och tryck eller skär ut knäckebröden antingen i mindre kex eller större kakor, beroende på vad du vill och orkar. Det går jättebra att kavla ut degen så att den täcker en hel plåt och sedan ta en pizzakniv eller liknande och skära upp den i rutor för att få lagom stora frukostmackor t.ex. Grädda bröden i 10-15 minuter, eventuellt lite längre för stora kakor. Det ska vara välgräddade och lätt brunaktiga för att smaka så mycket som möjligt.

Papperstunt vörtknäcke
25 g jäst
1 dl porter (mörkt lättöl)
1 dl julmust
½ dl matolja
½ tsk salt
2 tsk malda pomeransskal
2 krm malda kryddnejlikor
1 tsk mald ingefära
3 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
vetekli till utbakningen

Börja med att sätta ugnen på 250 grader. Värm porter och julmust till ~37grader, smula ner jästen i vätskan, tillsätt olja, salt och kryddor. Rör om och tillsätt grahamsmjölet och vetemjölet. Arbeta degen smidig, tills den släpper burkens kant.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda igenom den ordentligt. Dela degen i cirka 20 lika stora bitar och rulla dom till små bollar. Häll upp vetekli i en djup tallrik och rulla bollarna i veteklin, som när du rullar chokladbollar i kokos/pärlsocker/strössel/hackade nötter. Kavla ut degen till tunna kakor, dom ska vara så tunna du kan kavla dom och gärna kavlade med kruskavel. Degen är lättkavlad så man kan utan större problem få riktigt papperstunna knäckebröd.

Lägg kakorna på bakpappersklädda plåtar och grädda dom mitt i ugnen, det tar cirka fem minuter. Låt dom svalna på galler utan bakduk.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Follow Pleu