Dadelbollar (Som chokladbollar fast nyttigare)

En del av er har säkert hört/sett att jag har vägrat baka med dadlar eftersom jag tycker att dom är så äckliga och jag därför inte finner någon poäng i att baka med dom eftersom resultatet inte kommer att bli något jag uppskattar.. Min bror önskade dock något nyttigare godis till julens gottebord, så jag fick se mig slagen och valde att baka dadelbollar. På ett gottebord med mängder av gott julgodis spelar det ju mindre roll om man tycker att någon sort är äcklig tänker jag. :)

Dadelbollar
225g dadlar
1 tsk vaniljpulver (inte vanlijsocker)
½ dl grochackade cashewnötter
1 dl grovhackade mandlar
4 dl havregryn
7 msk kakao
1 kopp starkt kaffe (ca 125ml)
1 nypa flingsalt
(Kokosflingor)

Börja med att kärna ur dadlarna och slänga kärnorna. Lägg dadlarna och övriga ingredienser (ej kokosflingorna) i en matberedare och kör till en fast deg. Rulla runda bollar och rulla dom sedan i kokorflingor. Eller doppa dom i smält mörk choklad och strö över kokosflingor eller hackade nötter. Jag märkte även att smeten var väldigt formbar och tog upp detaljer bra, den passade alltså perfekt att trycka in i pralinformar eller sk "marsipanformar" och på så sätt på fina figurer.r

(Vissa recept hävdar att det går bra att göra med stavmixer också, men min stavmixer klarade det inte.)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Follow Pleu