Nöthögar ~Trillingnöt

Ett sista godisrecept innan julafton. Ingen lär väl ha missat att svenska folkets favoritchokladask Alladin har uppdaterats och att Trillingnöt har tagits bort, jag som många andra tror att detta är vad vi senare kommer att prata om som 2014s mest uppenbara pr-kupp. Hur som helst, om du vill servera ett högaktuellt och supersnabbt godis till jul så rekommenderar jag dessa, som jag kallar för nöthögar eller "~Trillingnöt" (uttal: Ungefär lika med Trillingnöt), anledningen är enkel, jag är lat och öser upp lagom stora högar, jag står inte och räknar så att det är tre nötter i varje hög. :)

Nöthögar ~Trillingnöt
200 gram mjölkchoklad (för extra "rätt" smak så använd Marabou)
200 gram hasselnötskärnor (alltså hela hasselnötter utan ytterskalet som man behöver nötknäckare för att få upp)

Smält chokladen, blanda i nötterna. Klicka ut lagom stora högar på en bakplåtspappersklädd plåt och låt svalna. Vill du att dom ska likna trillingnöt ännu mer så smält 200gram extra choklad och doppa dina nöthögar i så att dom får ett tjockare chokladlager.

Lyxig Citronkola

Den här kolan kommer jag definitivt att göra flera gånger under nästa år, den kommer med en liten varning dock. Den är dyr och krånglig att göra och det blir massa disk och den är rätt kass egentligen, men när man tar en bit så är allt slit bortglömt för den är helt fantastiskt god.. tyvärr.. :) Därför väljer jag att kalla den "Lyxig Citronkola", det här är nämligen ingen kola jag skulle orka koka om jag inte verkligen vill lyxa till det.

Lyxig Citronkola

6 dl strösocker
500 g citroner (cirka 3-4 st)
125 gram smör
350 gram vit choklad
225 gram kokosfett

Du måste ha en kökstermometer till detta recept.
Börja med att väga upp smöret, skär det i bitar och lägg i en skål. Gör samma sak med kokosfett och vit choklad, du kommer alltså att ha tre skålar förberedda med ingredienser, för när dom ska i sen så ska det gå fort. Ta fram en sil också,

Tvätta citronerna och riv det gula skalet på alla citroner ner i en kastrull. Pressa saften från alla citronerna ner i samma kastrull. Ha i sockret och koka upp det. När sockret har smält så ska massan silas, häll den genom en sil ner i en bunke som tål värmen och häll sedan tillbaka smeten i kastrullen. Koka upp massan till 115 grader. Tillsätt smöret och koka upp till 120 grader. Rör ned chokladen i smeten. Försök att hålla smeten under 124 grader, genom att sänka värmen på spisplattan. När chokladen har smält så har du i kokosfettet. Smeten ska bli blank och gå ihop ordentligt. Det finns en risk att kokosfettet vägrar blanda sig ordentligt med kolasmeten, ta isåfall fram elvispen och vispa ihop kolasmeten. Häll ut på en plåt klädd med bakplåtspapper, låt kallna. Använd en sax eller en vass kniv för att dela kolan i bitar.

Det ska gå att frysa kolan.. Om du inte hinner äta upp alla bitarna först förståss.

Vörtigt knäckebröd

En sak jag ville prova i år var att experimentera fram ett knäckebröd som påminde om vörtbröd i smaken. Det fröiga tycker jag blev godast, det papperstunna knäcket blev lite för "starkt" i smak så jag har dragit ner på kryddmängden i receptet till er, jag tror att den minskade mängden gör att även det blir perfekt. :) Ni får båda recepten på en gång idag. :)

Fröigt vörtknäcke
cirka hundra små kex eller fem stora kakor.

25 g jäst
4 dl porter (mörkt lättöl)
1 dl julmust
2 msk rapsolja
1 msk salt, gärna grovt
6 krm malda pomeransskal
1 krm malda kryddnejlikor
3 krm mald ingefära
½ dl linfrön
½ dl solrosfrön
½ dl sesamfrön
7½ dl grovt rågmjöl
~7½ dl vetemjöl

Värm porter och julmust till ~37grader Celsius, blanda med jästen. Tillsätt olja, salt, kryddorna och alla fröerna. Blanda ned det grova rågmjölet och så mycket vetemjöl som behövs och knåda ordentligt. Degen blir ganska hård. Låt degen vila i en timme, den jäser inte upp som en bröddeg men behöver ändå vila.

Sätt ugnen på 200 grader och börja kavla! Kavla ut degen så tunt du kan och tryck eller skär ut knäckebröden antingen i mindre kex eller större kakor, beroende på vad du vill och orkar. Det går jättebra att kavla ut degen så att den täcker en hel plåt och sedan ta en pizzakniv eller liknande och skära upp den i rutor för att få lagom stora frukostmackor t.ex. Grädda bröden i 10-15 minuter, eventuellt lite längre för stora kakor. Det ska vara välgräddade och lätt brunaktiga för att smaka så mycket som möjligt.

Papperstunt vörtknäcke
25 g jäst
1 dl porter (mörkt lättöl)
1 dl julmust
½ dl matolja
½ tsk salt
2 tsk malda pomeransskal
2 krm malda kryddnejlikor
1 tsk mald ingefära
3 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
vetekli till utbakningen

Börja med att sätta ugnen på 250 grader. Värm porter och julmust till ~37grader, smula ner jästen i vätskan, tillsätt olja, salt och kryddor. Rör om och tillsätt grahamsmjölet och vetemjölet. Arbeta degen smidig, tills den släpper burkens kant.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda igenom den ordentligt. Dela degen i cirka 20 lika stora bitar och rulla dom till små bollar. Häll upp vetekli i en djup tallrik och rulla bollarna i veteklin, som när du rullar chokladbollar i kokos/pärlsocker/strössel/hackade nötter. Kavla ut degen till tunna kakor, dom ska vara så tunna du kan kavla dom och gärna kavlade med kruskavel. Degen är lättkavlad så man kan utan större problem få riktigt papperstunna knäckebröd.

Lägg kakorna på bakpappersklädda plåtar och grädda dom mitt i ugnen, det tar cirka fem minuter. Låt dom svalna på galler utan bakduk.

Ölsenap

Det här är en liten överaskning som jag har gjort till julbordet. Det är inte jättemånga i min släkt som läser min blogg så jag lägger upp receptet här redan nu. Så hinner ni faktiskt göra denna senap till julbordet om ni skulle vilja. :) Själv gillar jag ju varken senap eller öl, så jag har faktiskt ingen aning om hur denna smakar, men den ser fin ut iallafall.
 
 
Ölsenap
 
1 dl rapsolja    
1 tsk gurkmeja    
3 msk flytande honung
1 msk ättikssprit   
2,dl och 2msk lättöl, mörkt (ex porter)
1 dl senapsfrön, gula


Lägg senapsfröna i blöt i ölen och låt stå minst 8 timmar (tex över natten).
Kör till en gröt med stavmixer eller i mixer. Blanda i ättikssprit, honung och gurkmeja och kör några varv. Tillsätt oljan, lite i taget, och kör till en smidig senapsblandning. Häll upp på burk och låt stå och mogna i smak i rumstemperatur i minst 2-3 dagar men helst någon vecka. mat

Dadelbollar (Som chokladbollar fast nyttigare)

En del av er har säkert hört/sett att jag har vägrat baka med dadlar eftersom jag tycker att dom är så äckliga och jag därför inte finner någon poäng i att baka med dom eftersom resultatet inte kommer att bli något jag uppskattar.. Min bror önskade dock något nyttigare godis till julens gottebord, så jag fick se mig slagen och valde att baka dadelbollar. På ett gottebord med mängder av gott julgodis spelar det ju mindre roll om man tycker att någon sort är äcklig tänker jag. :)

Dadelbollar
225g dadlar
1 tsk vaniljpulver (inte vanlijsocker)
½ dl grochackade cashewnötter
1 dl grovhackade mandlar
4 dl havregryn
7 msk kakao
1 kopp starkt kaffe (ca 125ml)
1 nypa flingsalt
(Kokosflingor)

Börja med att kärna ur dadlarna och slänga kärnorna. Lägg dadlarna och övriga ingredienser (ej kokosflingorna) i en matberedare och kör till en fast deg. Rulla runda bollar och rulla dom sedan i kokorflingor. Eller doppa dom i smält mörk choklad och strö över kokosflingor eller hackade nötter. Jag märkte även att smeten var väldigt formbar och tog upp detaljer bra, den passade alltså perfekt att trycka in i pralinformar eller sk "marsipanformar" och på så sätt på fina figurer.r

(Vissa recept hävdar att det går bra att göra med stavmixer också, men min stavmixer klarade det inte.)

Hokey Pokey, Amerikansk karamell

Det här är ett amerikanskt godis som kallas "Hokey Pokey" eller "Honeycomb", det ser lite ut som bivax nämligen. Det är lite klurigt att få till det och man måste vara snabb i vändningarna och helst ha en sockertermometer. Jag har valt att kalla det för "Amerikansk karamell", ett namn på svenska behövs om jag ska kunna servera det till min farmor. ;) Det är viktigt att man låter det koka tills det klarar karamellprovet, annars får man ett godis som visserligen smakar gott men som är en stor risk för tänderna, riktigt "tandläkargodis".

Amerikansk karamell
4 dl socker
1 dl ljus sirap
1 dl vatten
1 tsk bikarbonat
(3 msk sesamfrön)

Börja med att lägga ett bakplåtspapper på en plåt. Blanda sedan socker, sirap och vatten i en kastrull och koka upp. Det ska koka tills det är gyllene och klarar karamellprovet, eller tills det är minst 150 grader varmt. Ta bort kastrullen från plattan, rör ned bikarbonatet och häll snabbt ut karamellen på bakplåtspapperet. Vill du så kan du smaksätta genom att strö sesamfrön över, det blir supergott. Låt karamellen stelna och bryt sedan i bitar.

Karamellprovet går till såhär: Ta ett metallbestick, doppa i smeten och kyl snabbt i kallt vatten. När du biter i smeten ska den krossas och allt ska lossna från skeden. Allternatvit droppa en liten mängd i en bunke med kallt vatten. Smeten ska stelna, bli spröd och lätt att bryta i bitar.

Experimentförslag; Kokosflingor vore nog också gott att strö över. Eller kanske hackade nötter. Har även sett dessa godsaker doppas i lite smält choklad.



Lingonkola

Den här kolan blev fantastiskt god och dessutom blir dom härligt röda.
 
Lingonkola
250 gram frysta lingon
1½ dl vispgrädde
2½ dl strösocker
1 msk ljus sirap
 
Börja med att tina lingonen, jag körde dom en stund i micron. Klä en form med bakplåtspapper. Lägg sedan lingonen i en sil över en kastrull och mosa dom mot nätet med hjälp av en sked, detta kallas att passera lingonen. Saftmoset som hamnar i kastrullen är grunden i kolan. Tillsätt vispgrädde, socker och sirap och koka upp. Koka tills smeten klarar kulprovet eller använd en termometer för att se när den är 125 grader varm. Häll ut smeten på bakplåtspapperet och låt stelna. Skär eller klipp till lagom stora kolor och slå in dom i papper.

Jag kommer att prova detta recept med andra bär också i framtiden, det kan jag garantera.

Uppdatering: Blåbär blev också helt fantastiskt.


Follow Pleu