En låda att skriva på

För att komplettera glasen så valde jag att måla en låda också. En enkel svart trälåda kan man ju ha till mycket. Till exempel så kan man ha bröd eller frukt i den, eller vända den upp och ned och göra ett fint arrangemang ovanpå för att pynta dukningen lite extra, det finns många möjligheter.
 
Du behöver
"Svarta tavlan"-färg (kallas även "Chalkboard paint")
En enkel trälåda eller kanske en bricka eller något annat du vill måla på.
Ev. matchande hobbyfärg
 
Till den här lådan som är tänkt att t.ex. ha bröd eller frukt i så valde jag att måla insidan och alla andra ytor där man inte kommer att skriva med en blank akrylfärg. Då slösade jag dessutom inte så mycket på den "häftigare" färgen som jag vill ska räcka till många projekt. En blank akrylfärg innuti är ju dessutom praktiskt då den är lättare att göra rent.
 
Det enda man egentligen behöver tänka på när man målar med tavelfärgen är att man måste måla minst två lager och dom ska strykas i olika riktningar. För att göra det enkelt för mig målade jag först hela utsidan genom att måla vågrätt, då behövde jag bara komma ihåg att måla hela lodrätt nästa gång. Går det lång tid mellan att man har tid/lust/ork att måla så kan det vara bra att anteckna vilket håll man målade åt så att man kan se till att nästa lager korsar det första.
 
Det låter mycket krångligare i text än vad det är på riktigt, jag lovar. :)
 
Här är i alla fall en bild på den färdiga lådan hemma hos min syster som fick även denna i julklapp.
 
 
Foto av Ina.
 
Den här lådan hittade jag på jula och jag tyckte att den var i perfekt storlek för att vara mittpunkten på en dukning eller brödkorg på en buffé.
 
Skoltavelfärgen finns att köpa på dom flesta hobbybutiker, Slöjd Detaljer har den till och med i olika färger.
 
Den uppmärksamme kanske lägger märke till att det inte är vanliga vita kritor som använts för att skriva på lådan. På dom flesta leksaksaffärer kan man köpa askar med kritor, en förpackning med blandade färger kostar bara tio kronor och det finns även askar med bara vita kritor om man föredrar det lite mer stilrena.
 

Glas som man kan skriva på

En väldigt sen bild på något jag gjorde i julklapp. Jag glömde fota så jag har fått vänta på bilder och sen råkade jag radera mailet med dom i och så fick jag vänta igen. Haha. Här är i alla fall vinglas där foten är målad med "svarta tavlan"-färg.
 
Det var lite trixigt att få bra, och jag målade nog fem eller sex lager. Skulle jag göra det igen så skulle jag antingen först måla ett lager glasfärg så att tavelfärgen har ett bättre underlag att fästa i, eller köpa tavelfärgen på en färghandel så att man får en burk som man kan doppa glasen i. Jag rekommenderar inte att bara måla direkt på glasen som jag gjorde. Det krävdes som sagt många lager och mycket tålamod för att få det acceptabelt eftersom färgen gled omkring på den blanka ytan. Men det var en kul grej och en uppskattad gåva.
 
 
 
 
Bilder fotade av Ina.
 

Keramik

Jag har försökt fota mina senaste alster från keramikgruppen. Jag är ju tyvärr ingen mästerfotograf, men man får kanske en aning om hur snygga dom är i alla fall.
 
 
Keramikverkstaden där jag håller till håller på att få en ny ugn, en av dom gamla hade redan gått sönder och den andra ugnen slutade fungera dagen efter leveransen av den nya ugnen. Tyvärr är den nya ugnen inte inkopplad än så det är mycket som väntar på att få brännas.
 
Minns ni förresten dom blåa ljusstakarna jag visade er för snart ett år sedan? Min farmor fick dom i födelsedagspresent förra året, hon trodde inte riktigt på att jag hade gjort dom själv förrän hon såg mitt namn under dom, jag tar det som en komplimang. ;)

Inspirerande

Egentligen så gör jag inte utmaningar/awards på bloggen. Även om jag tycker att det kan vara ganska kul att läsa dom så är det inte något jag är så intresserad av att skriva om här egentligen. Men sen så kommer undantaget som bekräftar regeln. När Lesthinämnde mig som en person/blogg som inspirerar henne väldigt mycket så blev jag så löjligt glad att jag kände att jag ville "svara" på den här awarden och dessutom kanske kunna sprida glädjen litegrann. :)
 
 
 
 
Som en kul grej ska man dessutom nämna fem konstiga grejer om sig själv.
 
1. Jag tycker att det är superläskigt att träffa nya människor. Jag är väldigt introvert och blir blyg och tyst och säger knappt någonting. Jag är så rädd för att bli missförståd, misstolkad och att allt ska bli fel. Jag har svårt att "läsa av" människor, så det tar lite längre tid för mig än för andra att våga lita på att folk vill höra vad jag säger.
 
2. Jag tycker att det är sjukt tråkigt att laga mat till mig själv. Jag älskar att laga mat till andra, men ska jag bara laga mat till mig själv så ska det gå superfort och vara jätteenkelt! Därför lagar jag alltid minst fyra portioner mat och fryser in tre, sen lagar jag bara mat någon gång per vecka istället.
 
3. Jag är tondöv och har noll i taktkänsla. Faktum är att jag inte ens känner igen när någon spelar en låt jag älskar om den spelas annorlunda än på cd-skivan (t.ex. på ett annat instrument, eller med bara ett instrument), trots det så älskar jag att lyssna på musik och min musiksmak är väldigt blandad. Jag lyssnar nämligen mest på texten i en låt, för den minns jag och känner igen. Musiken hör jag bara för stunden, den är en flyktig njutning, men texten finns kvar.
 
4. Jag är absolut inte envis alls när det kommer till tv-spel/datorspel eller hantverk. Oavsett vad det är inom dessa kategorier, stöter jag på ett problem så blir jag sur och slänger in projektet i någon gömma. Jag har alltså ett stort antal "UFOs" (UnFinishedObjects) i mina gömmor, fler än vad jag vill låtsas om. Ibland hittar jag något projekt flera månader/år senare och gör klart det. Ibland blir det aldrig klart. Jag gillar att spela tv-spel/datorspel, men samma sak där. Kör jag fast så hamnar spelet i hyllan, kanske plockar jag fram det några månader/år senare, kanske inte.
 
5. Jag kan bli väldigt fäst vid fiktiva karaktärer. Jag har aldrig förståt mig på folk som är kära i kändisar, men själv kan jag ha extrema känslostormar över saker som händer i böcker och tv-serier. Och jag har en och annan "kändiscrush" på pojkar som bara är påhittade karaktärer. Jag har aldrig gråtit till en film, men jag har faktistk  fällt tårar medan jag läste en bok.
 
 
 Några personer som inspirerar mig och som jag vill skicka den här awarden vidare till, utan inbördes ordning:
http://www.linaneidestam.se/
http://crossmenot.blogspot.se/
http://craftandchocolate.blogspot.se/
http://manduzanastickar.blogspot.se/
http://faleartut.blogspot.se/
http://popetotrora.blogspot.se/
http://tossigatrollis.blogspot.se/
http://pysslande.blogg.se/
 
 
http://lesthi.blogspot.se/ är också en mycket inspirerande person, men "tillbaka-kaka" känns så mellanstadiet. ;)
 
 


Follow Pleu