Helstekt kalkon med klassisk amerikansk fyllning.

Alla som har sett en amerikansk film som utspelar sig runt thanksgiving eller jul har sett den stora fina kalkonen som står mitt på bordet och ser underbart god ut och får det att vattnas i munnen. Oavsett om man någonsin har ätit kalkon eller inte så ser man ju på alla bilder och filmer hur fantastiskt gott det är, eller hur? Till fars dag i år bestämde jag och mina syskon att bjuda våra föräldrar på en god hemlagad middag istället för att köpa tråkiga lotter, för att göra det ännu mer speciellt så ville vi göra något som man inte äter så ofta och valet föll på en rejäl kalkonmiddag. En kalkonmiddag kan även vara passande att göra till jul om man har tröttnat på den klassiska svenska julmaten.
 
En riktig kalkonmiddag är fantastiskt gott, men det tar tid, lång tid. Inte bara för det faktum att kalkonen ska tillbringa flera timmar i ugnen, dessutom så är enklaste sättet att få tag i kalkon i Sverige att köpa den fryst och en kalkon tar flera dagar att tina, så det gäller att planera i förväg.
 
Brödfyllning (lagom till en kalkon på 4-5 kilo)
3 msk hackad gul lök (ungefär en halv gul lök)
3,5 dl finhackad selleri
10 dl krutonger (~300 gram vitt bröd)
280 gram bacon (två paket)
0,6 dl smör

½ tsk salt
½ tsk peppar
2 tsk fågelkrydda
1 tsk salvia
>1½ dl grönsaksbuljong (buljongtärning + vatten)
 
Vi valde att göra krutonger själva, då det är enkelt att göra och betydligt billigare än att köpa krutonger färdiga. Skär vitt bröd i mindre bitar och strö ut på en bakplåt, kör dom i ugnen i 175 grader i 10-15 minuter. Dom ska vara frasiga/knapriga med lite färg men absolut inte brända. 
 
Börja med att steka sellerin och löken i rikligt med smör. Klipp/skär baconet i mindre bitar och stek det också. (Baconet kan uteslutas helt om man vill.)
 
Krossa krutongerna i mindre bitar för att lättare kunna blanda dom med kryddorna i en skål. Blanda ner sellerin, löken och baconet tillsammans med stekfettet. Tillsätt lite buljong i taget och rör runt tills blandningen har en smulig degig konsistens, lite fuktigare än smulpaj skulle man kunna säga. Det bör inte gå åt speciellt mycket buljong, orginalreceptet anger max en halv dl, men jag behövde lite mer. Hellre att att brödet är lite för torrt än för blött.
 
Fylld kalkon
Kalkon
Brödfyllning
Salt
Peppar
Salvia
½ dl vatten
 
Börja med att lägga din rumstempererade kalkon i en ugnssäker form i lagom storlek. Kalkonen ska få plats, men den bör inte vara för stor. Fyll kalkonen med brödfyllningen. För att underlätta en jämnt genomstekt kalkon så kan man försiktigt separera skinnet från bröstfiléerna och även peta in fyllning där. Smält smör och pensla kalkonen med rikligt med smör. Krydda lätt med salt, peppar och salvia. Häll vatten i ugnsformen och täck fågeln med folie.
 
Kalkonen ska stekas i 150 graders ugn. Kalkonen skall stekas i ungefär en timme per kilo. Räkna ut hur lång tid din kalkon skall vara inne i ugnen. Dom sista 45 minutrarna tar du bort folien och låter kalkonen få ordentligt med färg. Kontrollera att kalkonen är färdig genom att skära lite i den, köttsaften ska vara klar. Använd skyn från kalkonen för att göra en god brunsås. Servera kalkonen med potatismos, brunsås och gelé (vinbär funkar bra om man inte vill göra tranbärsgelé). Grönsaker som passar bra till är majs, ärtor, haricot verts och kokta morötter. 
 
Vill man göra en vegetarisk rätt som är inspirerad av kalkonen så kan man göra brödfyllningen (utan bacon såklart) och servera tillsammans med quornfilé kryddad med fågelkrydda.
 
Lycka till med kalkonmiddagen!
 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Follow Pleu