Tips för saft och sylt (Frågor och svar)

Jag har fått en del frågor om saft/sylt/marmelad sen jag snöade in på det. Dessutom har jag fått svar på en del frågor som jag själv har haft, så därför tänkte jag göra ett litet "Frågor och svar" inlägg med saker man kanske undrar över om man vill börja safta och sylta. :) Vi börjar med den vanligaste frågan;

Vad är egentligen skillnaden på sylt och marmelad?
Det här är lite knepigt att svara på eftersom det beror på vem man frågar. I dom flesta länder är det en enkel fråga och dom flesta skulle titta på dig ungefär som om du frågade vad det är för skillnad på ett blåbär och en apelsin, i dom flesta länder är nämligen marmelad alltid gjord på citrusfrukter. I Sverige har vi dock gjort marmelader på olika bär långt tillbaka i tiden och därför är Sverige ett speciellt undantag. I Sverige gör vi skillnaden i att marmelad är ett tillbehör man har på mackan eller till ostbrickan medan sylt är något man har i efterrätter och liknande. Marmelad skall dessutom ha en tjockare och mer geléaktig konsistens än sylten. Det här är dock ingenting man behöver bry sig om om man gör marmelad eller sylt för sitt eget husbehov, utan det är bara företag som behöver veta vad dom får skriva på etiketten, men det kan ju vara kul att veta i alla fall. :)

Varför måste jag skumma av saften/sylten?
Att skumma av saften eller sylten är det tråkigaste med sylt-/saftkoket tycker jag och säkert många andra med. Självklart så är det som är tråkigast det som det är viktigast att man gör och det som är viktigast att vara noggrann med. Anledningen till att man måste vara noggrann när man skummar av är för att det är i skummet som syltens värsta fiende helst bosätter sig; möglet! Sylt som möglar är inte trevligt alls och det känns väldigt tråkigt att behöva slänga något man har lagt ner tid på, därför är det viktigt att skumma av ordentligt eftersom det luftiga skummet är en perfekt miljö för möglet att ta sig in och det vill vi såklart undvika! Det går lättare att skumma av med en hålslev, så en sådan kan vara värd att införskaffa om man planerar att göra sylt ofta, brukar gå att hitta på loppis för en tia eller så. :)

Kan jag ha i mindre socker i saften/sylten/marmeladen/gelén?
Ja och nej. Man kan göra lättsockrade varianter av det mesta och då använda så lite som en tredjedel av rekommenderad sockermängd (170 gram socker till ett kilo bär för sylt t.ex.), däremot så bör man tänka på att sockret är det som konserverar produkten så gör man lättsockrade produkter så rekommenderar jag att man förvarar dom i frysen. Man kan även tillsätta extra konserveringsmedel.

Det finns färdiga produkter som heter "syltsocker", är dom bra?
Jag har faktiskt ingen aning, jag har inte provat. Jag är helt enkelt för snål, det är billigare att köpa socker och melatin (och eventuellt vinsyra) än att köpa färdigblandade paket så därför har jag kört på det och jag är nöjd med det "krångligare och billigare" sättet så jag tänker inte byta, men det är nog definitivt värt att prova syltsocker eller liknande produkt om man tycker att det är jobbigt att mäta upp saker och så. :)

Är det jobbigt att göra saft/sylt/marmelad?
Självklart inte! Å andra sidan så är jag ju lite partisk eftersom jag tycker att det är sjukt roligt. :) Det är klart att det finns några tråkiga moment inblandade i dom flesta recept, skala och skiva frukt och bär tycker jag inte är så kul till exempel. Och så den tidigare nämnda skumningen. För att inte tala om att vänta i flera dagar på att fläderblomssaften skulle bli klar, det var inte heller skoj. ;) Är man nyfiken och vill prova men är rädd för att det ska vara krångligt eller tråkigt så rekommenderar jag att börja med en enkel citrusmarmelad, förslagsvis i någon roligare variant än gamla hederliga apelsin; Ett snabbt och enkelt recept med ett spännande slutresultat är såklart ett perfekt nybörjarprojekt. :)

Varför ska man ha paraffin på sylten/marmeladen?
Åter igen, marmeladen/syltens värsta fiende är möglet. Paraffinlagret fungerar som en skyddsvägg mellan sylten och världen utanför. Det är hygieniskt och helt doftlöst och smaklöst, se det som en extra försäkring för din sylt om du förvarar den i skafferiet. Även om man har gjort egen saft och tänker förvara den i skafferi så är det rekommenderat att försluta den extra väl genom att doppa övre delen av flaskhalsen i paraffin eller vax för att vara helt säker på att ingen luft och mögel kan ta sig in i flaskan. Vill du däremot frysa din sylt eller saft så behöver du absolut inget paraffin. "Syltparaffin" finns att köpa på dom flesta mataffärer, har dom det inte inne kan dom säkert ta hem det om du frågar. :)

Varför ska man göra egen sylt för, det tar ju bara massa tid?
Visst tar det ett tag att göra sin egen sylt, betydligt längre än att bara köpa en burk på mataffären, men sylten blir godare, billigare och framförallt så vet du vad det är i den och kan dessutom prova egna roliga smakkombinationer. Det farligaste med att göra egen sylt eller marmelad är att eftersom den är så mycket godare än dom flesta sorterna man kan köpa i butik så blir man fast i en spiral av sylt och får svårt att sluta sen. ;) Det är tur att det är roligt att göra sylt och att det dessutom går så pass snabbt så att man lätt kan hinna med det om man vill, på en kväll kan man hinna göra tre satser sylt istället för att titta på tv t.ex. :) Det går om man vill. :)

Jag har massor av bär/frukt, men jag har inte tid/ork/möjlighet att göra sylt av dom nu, kan jag frysa bären och göra sylt senare?

Självklart! Det går alldeles utmärkt att göra sylt och saft på frysta bär/frukter. Rensa dom innan du fryser dom och är det frukt det gäller så skär gärna upp dom i bitar. Är det sedan en sylt eller saft som ska kokas (till skillnad från kallrörd saft och sylt på t.ex. smultron) så är det bara att lägga bären/frukten direkt i grytan och börja koka sin saft/sylt, är det en kallrörd saft/sylt du ska göra så måste du låta bären tina först. Kom ihåg att aldrig värma smultron (t.ex. genom att tina dom i micron!).

Men vaddå, varför kan jag inte värma smultron?
Smultron som värms upp blir otroligt beska när dom svalnar. Därför kan du inte koka sylt eller saft på smultron. Du kan däremot göra underbar kallrörd saft och sylt på dom underbara små röda bären. :)


Har ni fler frågor så ställ gärna frågorna i en kommentar (helst till detta inlägget) så svarar jag om jag kan, jag är ju alls ingen expert, men jag är ganska bra på att ta reda på saker. :)

Kommentarer
Postat av: Petra

Tack för tipset på ditt bröd! Det låter jättegott så det ska jag helt klart testa!

2012-07-29 @ 10:54:43
URL: http://www.popetotrora.blogspot.com
Postat av: Siw

Jag är diabetiker och vill göra sylt med sockerersättning. Hur får jag bra konsistens? På flaskan med pektin står det att den bara fungerar med vanligt socker.

Svar: Hejsan,Jag har aldrig gjort sylt med sockerersättning, men det finns "grön melatin" som ska vara till sockerfri sylt, kanske kan det vara något? Annars kan du göra en kallrörd sylt som du fryser så det är sockret som är konserveringsmedlet i vanlig sylt så annars måste du tänka på att tillsätta extra sånt. :)
Pleu

2012-09-07 @ 23:08:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Follow Pleu