Smultronsaft (Kallrörd saft och sylt)

Finns det något godare än en näve solmogna smultron? Just för att man inte äter smultron så ofta så är det ju extra gott när man väl gör det. Hittar man ett riktigt bra smultronställe så kan man plocka på sig en hel del. Däremot så kan man inte värma smultronen eftersom dom blir otroligt beska när dom svalnar av igen. Detta gör att man får hålla sig till kallrörd saft och sylt, men vad gör väl det när det bevarar den fantastiska smaken ännu bättre! Det funkar även bra att göra kallrörd saft och sylt på andra bär, hallon och jordgubbar till exempel.

Eftersom det kan vara svårt att plocka stora mängder smultron och orginalreceptet kräver 3 liter bär, så har jag här räknat om receptet för 1 dl bär åt er så kan ni enkelt göra så många satser som ni har smultron till. :) Gör man väldigt få satser behöver man dock en mycket noggrann våg för att väga upp vinsyran, det går även att mäta upp vinsyran; ½ tsk är cirka två gram, men var försiktig så du inte har i för mycket! Vinsyra hittar du bland kryddorna och fruktsockret brukar stå bland bakprodukterna, dom flesta mataffärer har det. :)


Kallrörd saft
1 dl bär
½ dl kokt, kallt vatten
1 g vinsyra
50 gram fruktsocker per dl avrunnen saft

Rensa och skölj bären. Mosa dem och lägg i en skål (helst plast/glas/rostfritt som inte riskerar att släppa ifrån sig smak). Lös upp vinsyran i vattnet och häll det över bären, låt stå kallt (kylskåp) i 24 timmar.

Efter ett dygn skall saften silas, har man inte en så kallad saft-maja (en silduk på ställning) så kan man ta en kökshandduk som man inte är rädd om och lägga i ett durkslag som man sedan ställer/hänger/håller över en tom bunke. Låt saften självrinna i minst en timme, tryck inte på bärmoset för att få det att rinna fortare, saften blir grumlig och inte alls lika god! Bären gör man såklart en god sylt på! Är det smultron du har så kan du inte värma dem, men även om en kallrörd sylt på "överblivna" saftbär kan bli lite lös så är den minst lika god för det!

Mät mängden saft du har fått fram, tillsätt fruktsockret och rör försiktigt. Skumma av saften och häll upp på väl rengjorda flaskor. Saften håller väldigt dåligt i kylen, bara någon enstaka vecka, men lägg den i frysen så kan du ta fram och njuta av ett glas sommar mitt i vintern. :) Saften bör spädas en aning när du dricker den, cirka 1+4 beroende på smak så kanske räcker det för att dela med en god vän i decemberkylan. :)

Kallrörd sylt

1 dl bär
20-25 g fruktsocker

Om du har gjort saft enligt receptet ovan så häller du helt enkelt upp bären i en skål och rör ned fruktsockret. Rör om ordentligt så att fruktsockret är väl fördelat. Häll upp i burkar och stoppa in i frysen!

Har du andra bär du vill göra en god rårörd sylt av så gör du såhär:
Rensa och skölj bären, häll upp i en bunke och tillsätt fruktsockret, rör ordentligt i cirka fem minuter tills bären har mosats och blandats med sockret ordentligt och gett en bra syltkonsistens. Häll upp i burkar och frys sylten!

Anledningen till att den
kallrörda/rårörda sylten måste frysas är för att den har väldigt kort hållbarhet i kylskåpet, bara några dagar. För att frysa sylt så passar det väldigt bra med urdiskade plastburkar som det har varit creme fraiché, gräddfil eller färskost i t.ex. Även smörpaket funkar väldigt bra om man har en större sats sylt, sylten får en ganska "glasslik" konsistens och det går oftast att skeda upp en del sylt utan att man behöver tina hela paketet. Folieformar rekommenderas ej för att frysa sylt, men hittar man billiga "engångsplastburkar" så funkar dom såklart bra. Och har man matlådor eller andra plastburkar som man känner att man kan avvara en längre tid så funkar dom självklart, jag föredrar dock att ha lite mer rotation på matlådorna i min frys och det vore ju tråkigt att råka ta med sig den lyxsylten till jobbet och köra den i micron!

Sist men inte minst så undrar ni säkert hur mycket saft och sylt man kan räkna med att få ut av receptet, speciellt om det är dom små röda smultronen ni har ögonen på. Jag plockade nio dl smultron och följde recepten ovan, det blev en halvliters flaska med smultronsaft och drygt ett halvt kilo smultronsylt som hamnade i min frys.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Follow Pleu