Slät persikosylt

Jag har fått sylt/marmelad/saft på hjärnan och spenderar alldeles för mycket tid med att surfa efter recept och inspiration och fundera på nya smaker. Ica hade lämpligt nog extrapris på persikor så jag passade på att prova att göra persikosylt. :) Röd Melatin är ett vegetabiliskt geleringsmedel som dessutom innehåller konserveringsmedel, det ger sylten en bra konsistens och gör så att den håller längre, det brukar finnas vid bakprodukterna. :) För att göra en slät sylt behöver du dessutom en stavmixer, har du inte en stavmixer så var gärna lite nogrannare med hackningen av fruktköttet och se till att det inte är för stora bitar.

Slät persikosylt
1 kilo persikor
750 g socker
1 tsk vinsyra
1 tsk Röd Melatin
Ev. en skvätt vatten

Börja med att skala persikorna, det gör du lättast genom att lägga dom i en stor kastrull och fylla den med vatten, låt vattnet koka upp och skölj sedan persikorna med iskallt vatten. Skalet släpper nu lätt från dom flesta persikorna, vissa kan vara lite envisare än andra. Ta bort kärnorna och lägg fruktköttet i en kastrull.

Värm sakta upp frukten och låt den koka sönder. Kör med en stavmixer tills fruktmoset är helt slätt, tillsätt sockret och låt sylten sjuda i ungefär en kvart. Blanda vinsyran och melatinet med lite socker och häll det i sylten. Försök att inte röra för mycket i sylten utan "skaka om" den så att det blandas istället, ju mer du rör desto mer skum bildas och då blir det jobbigare att skumma.

När melatinet och vinsyran har blandats ner i sylten så behöver sylten bara koka i några minuter till, du testar enkelt syltens konsistens genom att lägga en klick på en iskall tallrik, sylten kyls då snabbt ner och du kan se hur den slutliga konsistensen kommer att bli. När du är nöjd med syltens konsistens så skummar du av den ordentligt och häller upp den på väl rengjorda burkar. Fyll burken nästan ända upp till kanten, låt den kallna lite så att en hinna bildas ovanpå och lägg sedan på ett lager paraffin, din sylt klarar sig nu jättelänge i skafferiet.

Observera att det nästan bara är frukt som lämpar sig för att köra sönder med stavmixern, dom flesta bär (smultron, jordgubbar, hallon, björnbär (kanske fler?)) innehåller frön som blir mycket beska när dom krossas, att köra dom med stavmixer kommer bara att resultera i besvikelse, inte i någon god sylt. Lycka till med era fruktsylter!

Kommentarer
Postat av: Lesthi

Jag har gett vidare en award till dig på min blogg, hoppas du vill vara med :D



http://lesthi.blogg.se/2012/july/liebster-award.html

2012-07-19 @ 07:16:28
URL: http://lesthi.blogg.se/
Postat av: Marie

sv: Ja, Universeum var verkligen riktigt häftigt att vara på. Synd bara att tiden går så fort när man är där. ^^

2012-07-19 @ 13:18:49
URL: http://silverscream.blogg.se/
Postat av: Marie

sv: Det är verkligen en helt underbar semester. Jag får se och uppleva massor av saker samtidigt som det finns gott om tid över till att bada och slappa. =D

2012-07-25 @ 10:41:14
URL: http://silverscream.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Follow Pleu