Fläderblomssaft

I förra veckan så ringde min lillebror mig och frågade om jag ville ha fläderblommor, han jobbar som vaktmästare och hade passat på och ta reda på "skräpet" när dom hade tagit bort en del fläder. Självklart ville jag ha det, fläderblomssaft är ju något av det godaste som finns! Det här var mitt första försök att göra fläderblomssaft och det gick jättebra. :)På bilden ser ni en del av min saft, flaskorna är inte helt fyllda eftersom dom skulle ner i frysen. Saften håller nämligen bara några veckor i kylskåp men i frysen håller den ju betydligt längre. :) Det blev ännu mer saft än på bilden, fyra stycken halvliters pet-flaskor också som inte är med på bilden. :) Men nu ska jag sluta babbla och ge er receptet:

Fläderblomssaft, en sats ger cirka 2½ liter.
30 st fläderblomsklasar
3 st stora citroner
1.5 liter vatten
1.5 kg strösocker
50 g citronsyra eller vinsyra

Plocka fram en stor bunke som rymmer minst fem liter, rostfritt eller plast är bäst. Har man inget bra kärl kan man köpa en 10liters hink på t.ex. mataffären och använda som "mathink". Lägg i blomklasarna i bunken. Tvätta och borsta citronerna noga, skiva dom tunt och lägg dom också i bunken.

Koka upp vattnet och rör ner sockret och citronsyran/vinsyran häll ner den heta vätskan i bunken och täck sedan med lock. Låt bunken stå svalt i 3-4 dagar och skaka gärna på den någon gång per dag.

Efter 3-4 dagar ska saften silas, det gör du enklast genom att ta en kökshandduk som du inte är rädd om och lägga i ett durkslag som du sedan ställer/hänger/håller över en tom bunke t.ex. en salladsskål. Om du inte har en silduk på silställning (så kallad saftmaja) förstås, då är ju det ännu enklare, men det har inte jag. :)

När du låtit saften rinna av ordentligt (tryck inte på för att få det att rinna fortare, då blir saften grumlig!) så tar du bort citronerna, sköljer av dom och lägger i en separat bunke som du dessutom klämmer ut det sista saften ur fläderblommorna över, den grumliga saften och dom "använda" citronskivorna kan du nämligen använda för att göra världens godaste marmelad på!

Saften häller du upp på väl rengjorda flaskor, jag sköljde mina pet-flaskor i rykande varmt vatten flera gånger. Man kan även skölja dom med atamonlösning/natriumbensonatlösning, men då jag skulle frysa mina så kändes det onödigt. Vill man däremot hälla upp saften på fina glasflaskor och ge bort så kan det vara en bra idé. :) Det går även att köra glasflaskor i ugnen för att döda bakterierna, ställ in glasflaskorna på en plåt i kall ugn, låt ugnen bli 100 grader varm och låt dom stå där inne i femton minuter. :) Saften håller som sagt inte så länge men går jättebra att frysa, vill man så kan man även frysa i t.ex. glassburkar, saften är så sockrig att den får en sorbetliknande konsistens och det är enkelt att sleva upp en sked saft för att blanda sig ett läskande glas fläderblomssaft.

Saften blir väldigt koncentrerad, så även om inte 2½ liter låter så mycket så klarar man sig långt på det, jag späder min saft ungefär 1+8 precis som köpesaft så mitt förråd av flädersaft kommer att räcka ett bra tag! :)

Recept på den goda citronmarmeladen kommer senare i veckan. :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Follow Pleu