Citrusmarmelad (eller citronmarmelad med fläder)

För några dagar sedan skrev jag ju om fläderblomssaft och där tipsade jag även om att man kunde återanvända citronerna från fläderblomssaften till att göra en fantastisk marmelad. :) Här kommer nu marmeladreceptet. Det bästa med det här marmeladreceptet är att det är jätteenkelt och går fort, marmeladen blir kanske inte lika fin som om du lägger timmar på att strimla citronen i perfekta bitar men man ska ju ha tid att njuta av sin marmelad också. Med det här receptet går det så fort och lätt att göra marmelad så att det inte behöver bli en lyxprodukt utan hemmgjord marmelad kan vara något som alltid finns i skafferiet och den är så otroligt god så det är knappt sant!På bilden ovan har fyra burkar redan smitit iväg, det här är en tredubbelsats och det gick jättebra att koka så mycket på en gång. Jag glömde sila bort kärnorna, men lite ska man väl få jobba för maten? ;)

Snabb Citronmarmelad
500 gram citroner
4 dl vatten
6 dl socker
(syltparrafin och bomullstråd)

Börja med att ställa en tallrik i kylskåpet, den behöver du till marmeladprovet sedan. Tvätta och borsta citronerna nogrannt. Skär dom i klyftor eller bitar, låt kärnorna vara kvar, dom innehåller pektin som gör att marmeladen stelnar. Ta däremot gärna bort "ändarna" på citronerna. Vill du vara ambitös/inte ha kärnor i marmeladen/inte orkar ta bort kärnorna sen så kan du ta ur kärnorna och linda in dom i ett litet gasvävspaket som får koka med i marmeladen.

Om du har gjort flädersaft eller citrondricka så kan du återanvända citronerna därifrån, väg bara dina citronrester och räkna om receptet efter mängden citroner. Du kan eventuellt behöva tillsätta lite mer vätska då mycket av citronsaften befinner sig i flädersaften. Tillsätter du drygt en halv dl flädersaft per sats får du en god flädercitrusmarmelad, det går bra att krama ur det sista ur flädersaftssilningen för detta ändamål. :)

Nu kommer den roligaste delen, istället för att skära citronerna i fina strimlor som är ett mycket tidsödande moment i marmeladkokning så tar du fram en köttkvarn eller matberedare och kör dina citronbitar genom den, med skal och allt. Resultatet i en matberedare blir en grynig massa med en köttkvarn blir massan något klumpigare samt med hela kärnor. Häll över i en kastrull och tillsätt vattnet, koka på svag värme under lock i cirka 30 minuter, något längre tid om du gör flera satser samtidigt.

Tillsätt sockret och låt koka upp igen, koka utan lock i cirka femton minuter tills marmeladen klarar "marmeladprovet". Marmeladprovet gör du genom att ta fram din kalla tallrik från kylen, droppa en klick marmelad på tallriken och sedan dra en sked eller gaffel genom marmeladen. Om marmeladen inte flyter ihop till en klick igen så är den klar. :) Sila/peta bort kärnorna om du ser några kärnor.

Om du vill förvara din marmelad i skafferiet så är det viktigt att glasburkarna du häller upp den i är rena; Diska gärna i diskmaskinen och skölj med atamonlösning/natriumbensonatlösning. Eller värm burkarna i ugnen efter att du har diskat dom genom att ställa in glasburkarna på en plåt i kall ugn, låt ugnen bli 100 grader varm och låt dom stå där inne i femton minuter. Locken kan du koka några minuter. Häll sedan upp den varma marmeladen i dom varma burkarna. När marmeladen har stelnat skall dom parrafineras, man smälter parrafin i vattenbad och häller ett lager över marmeladen, ända upp till burkkanten. Lägg gärna i en bomullstråd i parrafinet så är det lättare att ta bort det när du ska äta marmeladen. Sylt och marmelad som är ordentligt parrafinerad i rena burkar kan hålla många år i skafferiet.

Ett annat sätt att få längre hållbarhet på sin marmelad är att frysa den i plastburkar. Spara gärna creme fraiché-burkar för ändamålet.

Å andra sidan så är marmeladen enkel att göra och försvinnande god, så det är ju inte säkert att man behöver förvara den så länge. :)

Det här receptet fungerar även till andra citrusfrukter, apelsin, clementin och grape t.ex. Shoppa loss i frukthyllan och prova en ny spännande blandning till frukostmarmeladen. :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Follow Pleu