Rocky Road och Wienernougat

Den 23 december är stora julgodis-dagen i min familj. Ända sedan jag var liten så är dagen före julafton uppesittarkväll med bingolotto uppe hos farmor (Farmor har en egen lägenhet på 2 rok som består av halva ovanvåningen i mina föräldrars hus, nära och bra!), det dricks glögg och vi dukar upp massor av julgodis och annat mumsigt och sen skojar vi om vad farmor skulle göra om hon vann en bil på bingolotto eftersom hon aldrig har haft körkort. Jag misstänker att den här traditionen startade för att mamma och pappa skulle få lite barnfri tid innan julafton för att hinna slå in julklappar och städa det sista, men det är ändå en mysig tradition. :)
 
Hur som helst, såhär dan före julafton tänkte jag bjuda er på två fantastiska julgodisrecept. Ofta lägger jag ju bara ut dom ett och ett, men eftersom dom här recepten är så snabbgjorda och fantastiskt goda så hinner du faktiskt göra båda två idag och ha en egen uppesittarkväll om du vill, just därför så får ni båda recepten på en gång. God Jul!
 
Ljus Rocky Road
300 gram mjölkchoklad
1 stor påse dumlekola
1 dl minimarshmallows
1½ dl salta chasewnötter
 
Ta av pappret på dumlekolan, skär dumle och chasewnötter i mindre bitar. Smält mjölkchokladen i vattenbad, häll i nötter, dumle och marshmallows. Rör om. Häll upp i bakpappersklädd form, cirka 15x20 cm. Låt stelna, skär i bitar. Ät och njut.
 
--
I en "rocky road"-godis kan man egentligen blanda ned nästan vad som helst. Men för att det ska vara "rätt" så ska det var någon form av skumgodis, en salt nötsort och något kolaaktigt. Det är liksom standardreceptet. Men har du något godis eller annat gott hemma som du tror skulle vara gott i så våga prova. :)
 
 
 
Wienernougat
200 gram flagad mandel
250 gram mörk choklad
500 gram nougat
 
Rosta mandelflagorna genom att steka dom i en torr och het stekpanna, ställ åt sidan. Smält den mörka chokladen i vattenbad. Lägg i nougaten och låt även den smälta. Blanda i mandelflagorna och rör om ordentligt. Häll upp i bakpappersklädd form, cirka 20x30 cm. Låt stelna, skär i bitar. Ät och njut!

--
Wienernougaten är det nog många som känner igen från dom fina vita chokladaskarna med det valsande paret på. Detta hemlagade julgodis smakar exakt likadant och är verkligen busenkelt att göra. Till och med min faster som brukar betala sina syskonbarn för att baka åt henne har lyckats göra det här julgodiset helt själv, så jag lovar, du kan också! ;)

Kommentarer
Postat av: sarajessica

Nu har jag ju inte vare sig ingredienser eller ork just idag men kanske till nyår...hm...? Rocky road-grejset låter smarr. Tack för tipsen! :D

Svar: Rocky roaden är supersmarrig. Jag har ätit hur mycket som helst dom senaste dagarna, och goda julgodisar kan man äta året runt om du frågar mig så dom passar nog perfekt på nyår. :) Vill man piffa till dom lite kan man ju ha lite glittrigt strössel uppepå innan dom har stelnat helt, då passar dom definitivt in! :)
Pleu

2012-12-23 @ 16:12:13
URL: http://crossmenot.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Follow Pleu