Pepparkakshus; Tips och Trix

Många har säkert redan bakat pepparkakshus, eller tänker inte göra det. Jag vet att det här inlägget kommer lite sent. Men det blir ju jul nästa år också misstänker jag. :) I år bestämde jag och min bror mig för att göra något vi aldrig har gjort förrut, att baka ett eget pepparkakshus. Att montera färdigköpta hus och dekorera dom har vi ju gjort många gånger, men nu ville vi designa också. Valet föll på att göra en kyrka, en riktigt stor en också eftersom att vi gillar att ta oss vatten över huvudet. Men vi rodde iland projektet ganska bra, kyrkan fick åtminstone en fotovänlig vinkel, även om den är ganska skev om man ser den från andra sidan. ;) Vi lärde oss dessutom massor under projektets gång, så nästa år blir pepparkakshussbakandet ännu bättre!
 
 
Foto: Glenn Eriksson
 
Här kommer en lista med lite olika tips:
  • Var inte rädd för att bitarna ska bli äckliga av för mycket mjöl eller för lång gräddningstid. Hellre ett stabilt pepparkakshus än ett gott pepparkakshus! Oavsett hur goda pepparkakshusdelarna är när dom kommer ur ugnen så är dom ändå inte goda när dom har stått och samlat damm i något fönster i flera veckor. Och alla vet att det är godiset man vill åt i alla fall. ;)
  • Av samma anledning som ovan; ansträng inte ihjäl er med att baka den perfekta pepparkaksdegen. Spara det till dom vanliga kakorna, till husbygget duger det bra med den billigaste pepparkaksdegen.
  • Kavla alltid ut direkt på bakplåtspapper och skär ut bitarna direkt på pappret, flyttar man bitarna så är det lätt hänt att dom blir skeva.
  • Låt bitarna svalna ordentligt innan ni monterar. Är dom för mjuka trots att dom har svalnat, kör dom i ugnen en omgång till.
  • Bestäm i förväg hur pepparkakshuset ska se ut, skissa och planera, bestäm mått och gör i ordning mallar att skära efter.
  • Det absolut bästa tipset för ett bra bygge; Smält blockchoklad! Det är mycket lättare att hantera än socker, om det stelnar fel så kan du smälta det igen och göra om, det håller bra. Det kan lätt apliceras med en pensel och man kan kladda på lite extra där man har missat. Det funkar dessutom ypperligt till att laga husdelar som går sönder. Tar chokladen för lång tid på sig att stelna kan man ställa ut pepparkaksdelarna utomhus (förutsatt att det är under 10 grader, men det är det ju oftast i sverige i december.). Smält choklad är helt enkelt mycketmycket bättre än smält socker.
  • Gör en glasyr med äggvita istället för vatten eller mjölk, en glasyr med äggvita stelnar bättre och det blir mycket lättare att t.ex. göra istappar med den halvstelnade glasyren.
  • Det tar tid att göra stora hemmabyggen av pepparkaka. Det kan vara en bra idé att ha en dag för bygge och montering och sedan en separat dag för dekorering. Stressa inte utan låt det ta tid.
  • Befolka ditt pepparkakshus! Oavsett hur fint ett hus är så ser det allt lite tomt ut när ingen bor där. Oavsett om det är en Duplo-präst med en bränd pepparkaksbibel eller marsipantomtar som bor i ditt pepparkakshus så blir det roligare med invånare. Våran kyrkan planerar vi att lägga någon form av ljusslinga i till julaftonen. Och får jag tid över så kanske jag bakar lite gravstenar att ställa som en kyrkogård bredvid. Detaljerna gör helheten. :)
Lycka till!
 
 
 

Kommentarer
Postat av: sarajessica

Den blev superfin! Jag hade nog fått bygga en som skulle ätas/demoleras också, haha.

Svar: Hihi, tack. :) Som sagt, en bra fotovinkel fick vi till i alla fall. ;)
Vi kommer att demolera det här i början på januari och mumsa på det då, men som sagt, det är ju mest godiset man vill åt iaf. ;)
Pleu

2012-12-19 @ 21:23:23
URL: http://crossmenot.blogspot.com
Postat av: Lesthi

Vad fint! :D
Det är så kul att göra pepparkakshus.

Svar: Tacktack. :) Ja, det var det. Det här är första gången jag gör det "på riktigt" och inte "Ikea-style" så det var väldigt stressigt och nervöst också. Haha. :)
Pleu

2012-12-19 @ 23:09:39
URL: http://lesthi.blogspot.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Follow Pleu