Lyxiga skorpor

Jag bakar ofta något gott som en del av julklappen till min farmor, för att jag tycker att hon är för dålig på att unna sig godsaker. Jag vet inte riktigt om jag vågar lägga upp det här receptet egentligen. Min farmor har nyligen fått en surfplatta och risken är ju att hon kanske läser min blogg nuförtiden, inte för att jag har visat henne den än, men man vet aldrig. Jag chansar iaf, så att ni ska hinna baka dom här underbara skorporna innan jul om ni vill ge bort dom i present. Eller kanske ha något o-juligt att bryta av med på gottebordet (eller krydda dom med lite kanel, saffran eller pepparkakskrydda t.ex.) Dom här lyxiga skorporna är i alla fall otroligt goda, säger jag som inte ens gillar skorpor egentligen! En varning dock, det kan bli trångt att få plats på en bakplåt om man gör en hel sats. Det kan vara smart att göra en halv sats, eller dela upp på två plåtar om man har varmluftsugn och kan köra båda samtidigt.
 
Lyxiga skorpor
150 gram choklad
2 dl torkad frukt eller bär
150 gram nötter
6 dl vetemjöl
3 dl strösocker
en nypa salt
1 msk bakpulver
4 ägg + 1 äggula
 
Börja med att slå på ugnen på 175 grader Celsius. Hacka chokladen, frukten och nötterna grovt. Det kan vara enklare att klippa frukten i bitar. Blanda samman vetemjöl, socker, salt, bakpulver och ägg till en deg. Knåda in chokladen, fruktbitarna och nötterna. Forma degen till rullar, ca 3-4 cm i diameter, ha i lite mer mjöl om degen är för kladdig och svårhanterlig. Lägg rullarna på en bakpappersklädd plåt, grädda i cirka 30 minuter. Ta ut rullarna ur ugnen och skär dom i diagonala kakor, lägg tillbaka dem på bakplåten med snittytan nedåt. Säng ugnsvärmen till 150 grader celsisus, ställ in plåten i ugnen igen och torka skorporna i cirka 30 minuter.
 
 
I mina skorpor valde jag att ha vit choklad, torkade äppelbitar samt blanda mandel, valnötter och hasselnötter. Det här är ett väldigt lätt varierat recept då man enkelt kan använda olika sorters choklad, frukt och nötter. Dessutom kan man ju krydda själva degen med t.ex. kakao, saffran, kanel, pepparkakskrydda, kardemumma ja nästan vad som helst. Hur många varianter som helst kan man komma på!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Follow Pleu