Festligt brytbröd

Först och främst så vill jag så klart önska ett gott nytt år till alla mina läsare. Dessutom tänkte jag bjuda er på ett recept på ett otroligt gott brytbröd, min mamma bakar detta till varje kalas/middag och skulle det vara någon festlighet med grannarna där det ska ätas och hon inte har bakat detta bröd så får hon nästan skäll, det är verkligen fantastiskt gott! Och vill man så kan man enkelt variera det för att passa olika smaker och teman. :)
 
Festligt brytbröd
1 påse torrjäst (eller ett paket färsk jäst) för matbröd.
6½ dl vetemjöl special (går att ersätta med vanligt vetemjöl, men blir fluffigare med special)
3 dl vatten
2 msk matolja (gärna olivolja)
1 tsk salt
1 tsk strösocker
 
Garnering:
1 ägg
Flingsalt
 
Fyllning:
1 burk (cirka 200-250 gram) färskost/cream cheese med någon god smak, t.ex. vitlök och örter
eller
1 burk smaksatt kesella (cirka 250 gram)
eller
250 gram kesella/gräddfil/turkisk yoghurt kryddad efter egen smak
 
Blanda torrjästen i mjölet. Tillsätt matolja, salt och strösocker. Tillsätt vattnet sist, kom ihåg att om du använder torrjäst så skall vattnet vara lite varmare än med färsk jäst, cirka 40 grader. Blanda till en slät deg och låt jäsa i 30 minuter. Om du har tänkt blanda egen fyllning så gör det nu.
 
Kavla ut degen, cirka ½-1 cm tjockt är lagom. Bred ut fyllningen över den utkavlade degen och rulla ihop den som om du skulle baka bullar. Om du har en stor pajform eller en långpanna så är det praktiskt att jäsa och grädda brödet i den, då håller det ihop bättre. Smörj i så fall formen noga. Det går annars bra att grädda brödet på en bakplåtspappersklädd plåt. Skär rullen i tjocka skivor/bullar och lägg dom nära varandra i formen eller på plåten, meningen är ju att dom skall jäsa ihop. Låt jäsa i cirka 30 minuter till ett stort fint bröd.
 
Sätt ugnen på 225 grader. Pensla brödet med ägg och strö över flingsalt. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10-12 minuter.
 
Vi gör alltid det här brödet med en fyllning av färskost eller kesella som är smaksatt med vitlök och örter. Det är så gott så att vi har inte kommit oss för att prova någon annan smak, men självklart går det bra att byta ut fyllningen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Follow Pleu