Badmuffins (Badbomber)

 I december är det ofta väldigt tråkigt att bevaka pysselbloggar tycker jag. Var och varannat inlägg består av "jag pysslar massor, men det är julklappar så det är hemligt!" känns det som och så har det varit även här. Här är en av julklapparna jag har gjort som ni nu äntligen får se. Hemmagjorda badbrus/badbomber är enkelt att göra och en uppskattad gåva för den som tycker om att ta ett bad. Har man inget badkar så kan man göra en mindre sats och göra badbomberna i isbitsformar, perfekt för ett skönt mjukgörande fotbad! Tillsammans med en fotfil, en skön fotcremé, en liten handduk, ett par mjuka sockor och kanske till och med en fotbadsbalja får man en riktigt lyxig present.
 
Hemmagjorda badbomber/badbrus (cirka 10 muffinsformar)
5 dl bikarbonat
2½ dl citronsyra
4 tsk barnolja, massageolja eller olivolja.
Sprayflaska med vatten.
Form (gärna av silikon, t.ex muffinsformar)
Valfritt: Doftoljor, tvålfärger. Dekorationer i form av badsalt i andra färger, badkonfetti, torkade blomblad osv.
 
Först och främst måste man välja en olja som passar. En färdig massageolja ger både färg och doft till din badprodukt, perfekt om du redan har en massageolja som du gillar väldigt mycket. Olivolja (helst en extra virgin, ekologisk) är naturligare och ger väldigt mjuk hud, men kan ge en lätt gulaktig ton till dina badbomber. Vill man ha kritvita badbomber så är barnolja/babyolja det perfekta valet, det finns även varianter med aloevera extrakt i som verkligen ger sköna avslappnande bad. Men allt handlar om personlig smak, välj en olja som du (eller den du gör badbomberna till) gillar.
 
När du ska göra badbomberna så behöver du en ganska stor skål. Du vill ha ordentlig yta att röra dig på så att du inte behöver spreja vatten över hela blandningen, mer om det sedan, men välj en stor skål! Det är ingen fara att ta en skål du normalt sett bakar i, bara du diskar den efteråt.
 
Börja med att blanda bikarbonat och citronsyra i skålen. Blanda noga, det är viktigt att bikarbonaten och citronsyran är jämt blandade och det inte är några klumpar i blandningen. Tillsätt sedan oljan du har valt och rör om ordentligt.
 
Nu kommer vi till det svåra steget. Spreja försiktigt lite vatten över blandningen, försök att inte få den att fräsa. (Få inte panik om blandningen fräser, men ju mindre desto bättre!) Blanda noga. Tillsätt försiktigt mer vatten tills blandningen börjar bli formbar (känn efter ofta), man kan även se att blandningen börjar bli klar när den fastnar i vispen som på bilden nedan. Det är väldigt svårt att säga hur mycket vatten som behövs eftersom det beror väldigt mycket på din lokala luftfuktighet.
 
 
När blandningen är formbar så trycker du ut den ordentligt i någon sorts form, efter eget tycke och smak. Silikon som är lätt att få ur saker ur tycker jag är mest praktiskt, men vill man så kan man även använda tomma mjölkpaket eller liknande. Det går även att bara forma bollar med händerna, men det krävs lite övning för att få det riktigt snyggt tycker jag. Vill man ge badbomberna olika dofter trots att man har gjort en stor sats så kan man droppa doftolja på badbomberna efter att man har pressat ner dom i formarna.
 
Man kan även välja att dekorera sina badbomber med olika saker. Ett enkelt sätt är att köpa färdigt badsalt (som på bilden nedan), badkonfetti eller kanske fina torkade blomblad. Dessa kan man antingen blanda i smeten så att dom blir jämnt utströdda eller göra som på bilden under, först lägga i lite "badbollssmet", sedan badsalt och sedan mer "badbollssmet". Det blir en kul och dekorativ överaskning. Och jag tycker nog att man får räkna sina badbomber som hemmagjorda även om man har köpt dekorationer att ha i, en tårta blir ju inte mindre hembakad för att det är köpeströssel ovanpå. ;)
 
 
Ett annat tips: Om du vill göra många badbomber så rekommenderar jag verkligen att köpa storpack av bikarbonat och citronsyra, jag köpte burkar med 1155 gram bikarbonat och 900 gram citronsyra, det är ungefär en liter i varje burk. Minns inte vad dom kostade, men det var betydligt bättre kilopris än att köpa dom små påsarna på min lokala mataffär. Dom stora burkarna hittade jag på ÖoB, jag har även sett dom på CityGross. :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Follow Pleu