Festligt brytbröd

Först och främst så vill jag så klart önska ett gott nytt år till alla mina läsare. Dessutom tänkte jag bjuda er på ett recept på ett otroligt gott brytbröd, min mamma bakar detta till varje kalas/middag och skulle det vara någon festlighet med grannarna där det ska ätas och hon inte har bakat detta bröd så får hon nästan skäll, det är verkligen fantastiskt gott! Och vill man så kan man enkelt variera det för att passa olika smaker och teman. :)
 
Festligt brytbröd
1 påse torrjäst (eller ett paket färsk jäst) för matbröd.
6½ dl vetemjöl special (går att ersätta med vanligt vetemjöl, men blir fluffigare med special)
3 dl vatten
2 msk matolja (gärna olivolja)
1 tsk salt
1 tsk strösocker
 
Garnering:
1 ägg
Flingsalt
 
Fyllning:
1 burk (cirka 200-250 gram) färskost/cream cheese med någon god smak, t.ex. vitlök och örter
eller
1 burk smaksatt kesella (cirka 250 gram)
eller
250 gram kesella/gräddfil/turkisk yoghurt kryddad efter egen smak
 
Blanda torrjästen i mjölet. Tillsätt matolja, salt och strösocker. Tillsätt vattnet sist, kom ihåg att om du använder torrjäst så skall vattnet vara lite varmare än med färsk jäst, cirka 40 grader. Blanda till en slät deg och låt jäsa i 30 minuter. Om du har tänkt blanda egen fyllning så gör det nu.
 
Kavla ut degen, cirka ½-1 cm tjockt är lagom. Bred ut fyllningen över den utkavlade degen och rulla ihop den som om du skulle baka bullar. Om du har en stor pajform eller en långpanna så är det praktiskt att jäsa och grädda brödet i den, då håller det ihop bättre. Smörj i så fall formen noga. Det går annars bra att grädda brödet på en bakplåtspappersklädd plåt. Skär rullen i tjocka skivor/bullar och lägg dom nära varandra i formen eller på plåten, meningen är ju att dom skall jäsa ihop. Låt jäsa i cirka 30 minuter till ett stort fint bröd.
 
Sätt ugnen på 225 grader. Pensla brödet med ägg och strö över flingsalt. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10-12 minuter.
 
Vi gör alltid det här brödet med en fyllning av färskost eller kesella som är smaksatt med vitlök och örter. Det är så gott så att vi har inte kommit oss för att prova någon annan smak, men självklart går det bra att byta ut fyllningen.

Varm choklad i nytt format

Något som är fantastiskt gott i vinterkylan är en kopp varm choklad. Men varför inte göra det lite roligare? Varm choklad i tryffelform eller till och med på pinne! Med varm choklad på pinne kan man dessutom variera sig lite mer än bara oboypulver och mjölk. För två år sedan så bloggade jag om att göra egna chokladtryfflar, varm choklad på pinne följer nästan samma recept, det är mest tillvägagångssättet som skiljer sig litegrann.
 
Varm choklad på pinne
300 g mörk choklad av god kvalité
2 dl vispgrädde

Finhacka chokladen. Värm grädden tills den nästan kokar. Häll i den finhackade chokladen och rör om tills det är en jämn smet. Om det behövs så värm den lite mer under tiden du rör, men var väldigt försiktig. Häll sedan upp smeten i en form som är klädd med folie eller bakplåtspapper. Nu skall smeten vila i kylskåpet i 1-2 timmar, tills konsistensen är lagom hård. Skär i stora bitar och stick i en pinne i varje. Eller låt dom vara i fyrkantiga bitar bara, det gör man som man själv vill. Man kan även använda små pralinformar för att få ovanliga former på sina små godsaker. Dessa håller i kylskåpet i cirka en månad, om dom räcker så länge
 
När man vill ha en kopp varm choklad så värmer man upp en kopp mjölk och tar sedan sin chokladpinne och rör runt med den i mjölken tills all choklad har smält och blandats ut i mjölken.
 
Vill man så kan man smaksätta sin varma choklad, extra kul blir det att ge bort ett set med olika smaker som en present.
 
Förslag:
Använd en polkakäpp istället för en pinne och täck gärna tryffeln i mintsocker (socker blandat med pepparmyntsolja och gärna lite karamellfärg). Polkakäppen smälter långsamt ner i chokladen när du gör i ordning den.
 
Rulla tryfflarna i snabbkaffe pulver innan du sätter i pinnen, varm choklad med kaffesmak är något som många gillar.
 
Gillar du chilli? Blanda chilipulver med florsocker eller kakao och rulla tryfflarna i det innan du sticker i pinnen.
 
Marshmallows i varm choklad är något av det godaste som finns om du frågar mig. Tryck fast minimarshmallows på tryffeln eller trä på en stor marshmallow på pinnen innan du sticker in den i tryffeln.

Badmuffins (Badbomber)

 I december är det ofta väldigt tråkigt att bevaka pysselbloggar tycker jag. Var och varannat inlägg består av "jag pysslar massor, men det är julklappar så det är hemligt!" känns det som och så har det varit även här. Här är en av julklapparna jag har gjort som ni nu äntligen får se. Hemmagjorda badbrus/badbomber är enkelt att göra och en uppskattad gåva för den som tycker om att ta ett bad. Har man inget badkar så kan man göra en mindre sats och göra badbomberna i isbitsformar, perfekt för ett skönt mjukgörande fotbad! Tillsammans med en fotfil, en skön fotcremé, en liten handduk, ett par mjuka sockor och kanske till och med en fotbadsbalja får man en riktigt lyxig present.
 
Hemmagjorda badbomber/badbrus (cirka 10 muffinsformar)
5 dl bikarbonat
2½ dl citronsyra
4 tsk barnolja, massageolja eller olivolja.
Sprayflaska med vatten.
Form (gärna av silikon, t.ex muffinsformar)
Valfritt: Doftoljor, tvålfärger. Dekorationer i form av badsalt i andra färger, badkonfetti, torkade blomblad osv.
 
Först och främst måste man välja en olja som passar. En färdig massageolja ger både färg och doft till din badprodukt, perfekt om du redan har en massageolja som du gillar väldigt mycket. Olivolja (helst en extra virgin, ekologisk) är naturligare och ger väldigt mjuk hud, men kan ge en lätt gulaktig ton till dina badbomber. Vill man ha kritvita badbomber så är barnolja/babyolja det perfekta valet, det finns även varianter med aloevera extrakt i som verkligen ger sköna avslappnande bad. Men allt handlar om personlig smak, välj en olja som du (eller den du gör badbomberna till) gillar.
 
När du ska göra badbomberna så behöver du en ganska stor skål. Du vill ha ordentlig yta att röra dig på så att du inte behöver spreja vatten över hela blandningen, mer om det sedan, men välj en stor skål! Det är ingen fara att ta en skål du normalt sett bakar i, bara du diskar den efteråt.
 
Börja med att blanda bikarbonat och citronsyra i skålen. Blanda noga, det är viktigt att bikarbonaten och citronsyran är jämt blandade och det inte är några klumpar i blandningen. Tillsätt sedan oljan du har valt och rör om ordentligt.
 
Nu kommer vi till det svåra steget. Spreja försiktigt lite vatten över blandningen, försök att inte få den att fräsa. (Få inte panik om blandningen fräser, men ju mindre desto bättre!) Blanda noga. Tillsätt försiktigt mer vatten tills blandningen börjar bli formbar (känn efter ofta), man kan även se att blandningen börjar bli klar när den fastnar i vispen som på bilden nedan. Det är väldigt svårt att säga hur mycket vatten som behövs eftersom det beror väldigt mycket på din lokala luftfuktighet.
 
 
När blandningen är formbar så trycker du ut den ordentligt i någon sorts form, efter eget tycke och smak. Silikon som är lätt att få ur saker ur tycker jag är mest praktiskt, men vill man så kan man även använda tomma mjölkpaket eller liknande. Det går även att bara forma bollar med händerna, men det krävs lite övning för att få det riktigt snyggt tycker jag. Vill man ge badbomberna olika dofter trots att man har gjort en stor sats så kan man droppa doftolja på badbomberna efter att man har pressat ner dom i formarna.
 
Man kan även välja att dekorera sina badbomber med olika saker. Ett enkelt sätt är att köpa färdigt badsalt (som på bilden nedan), badkonfetti eller kanske fina torkade blomblad. Dessa kan man antingen blanda i smeten så att dom blir jämnt utströdda eller göra som på bilden under, först lägga i lite "badbollssmet", sedan badsalt och sedan mer "badbollssmet". Det blir en kul och dekorativ överaskning. Och jag tycker nog att man får räkna sina badbomber som hemmagjorda även om man har köpt dekorationer att ha i, en tårta blir ju inte mindre hembakad för att det är köpeströssel ovanpå. ;)
 
 
Ett annat tips: Om du vill göra många badbomber så rekommenderar jag verkligen att köpa storpack av bikarbonat och citronsyra, jag köpte burkar med 1155 gram bikarbonat och 900 gram citronsyra, det är ungefär en liter i varje burk. Minns inte vad dom kostade, men det var betydligt bättre kilopris än att köpa dom små påsarna på min lokala mataffär. Dom stora burkarna hittade jag på ÖoB, jag har även sett dom på CityGross. :)

God Jul

Jag tror inte det är så speciellt många som läser min blogg på julafton, inte ens jag gör ju det. ;)
 
Vill ändå passa på och önska er en riktigt God Jul.
 
Tänkte även passa på att tipsa om att på Ekonomisk Scrapbooking har det gått en julkalender med gratis digitala stämplar (små bilder som man kan skriva ut eller använda till pyssel på datorn), dessa finns bara kvar december ut, så passa på och spara ner dom innan det är försent, perfekt till nästa års julpyssel! :) (Om du klickar på namnet så kommer du till December månad i bloggens arkiv, där finns alla luckor samt instruktioner.)

Rocky Road och Wienernougat

Den 23 december är stora julgodis-dagen i min familj. Ända sedan jag var liten så är dagen före julafton uppesittarkväll med bingolotto uppe hos farmor (Farmor har en egen lägenhet på 2 rok som består av halva ovanvåningen i mina föräldrars hus, nära och bra!), det dricks glögg och vi dukar upp massor av julgodis och annat mumsigt och sen skojar vi om vad farmor skulle göra om hon vann en bil på bingolotto eftersom hon aldrig har haft körkort. Jag misstänker att den här traditionen startade för att mamma och pappa skulle få lite barnfri tid innan julafton för att hinna slå in julklappar och städa det sista, men det är ändå en mysig tradition. :)
 
Hur som helst, såhär dan före julafton tänkte jag bjuda er på två fantastiska julgodisrecept. Ofta lägger jag ju bara ut dom ett och ett, men eftersom dom här recepten är så snabbgjorda och fantastiskt goda så hinner du faktiskt göra båda två idag och ha en egen uppesittarkväll om du vill, just därför så får ni båda recepten på en gång. God Jul!
 
Ljus Rocky Road
300 gram mjölkchoklad
1 stor påse dumlekola
1 dl minimarshmallows
1½ dl salta chasewnötter
 
Ta av pappret på dumlekolan, skär dumle och chasewnötter i mindre bitar. Smält mjölkchokladen i vattenbad, häll i nötter, dumle och marshmallows. Rör om. Häll upp i bakpappersklädd form, cirka 15x20 cm. Låt stelna, skär i bitar. Ät och njut.
 
--
I en "rocky road"-godis kan man egentligen blanda ned nästan vad som helst. Men för att det ska vara "rätt" så ska det var någon form av skumgodis, en salt nötsort och något kolaaktigt. Det är liksom standardreceptet. Men har du något godis eller annat gott hemma som du tror skulle vara gott i så våga prova. :)
 
 
 
Wienernougat
200 gram flagad mandel
250 gram mörk choklad
500 gram nougat
 
Rosta mandelflagorna genom att steka dom i en torr och het stekpanna, ställ åt sidan. Smält den mörka chokladen i vattenbad. Lägg i nougaten och låt även den smälta. Blanda i mandelflagorna och rör om ordentligt. Häll upp i bakpappersklädd form, cirka 20x30 cm. Låt stelna, skär i bitar. Ät och njut!

--
Wienernougaten är det nog många som känner igen från dom fina vita chokladaskarna med det valsande paret på. Detta hemlagade julgodis smakar exakt likadant och är verkligen busenkelt att göra. Till och med min faster som brukar betala sina syskonbarn för att baka åt henne har lyckats göra det här julgodiset helt själv, så jag lovar, du kan också! ;)

Smörkola/Gräddkola/Vaniljkola

Kärt barn har många namn brukar man säga, och det här är verkligen en favorit hos många. Jag brukar inte koka kola, mest för att jag inte gillar att slå in den i papper för det är så tråkigt. :)
 
När jag senast kokade kola så använde jag en digital termometer, supersmidigt eftersom man enkelt ser när kolan är klar. Vid 120-125°C är kolasmeten lagom seg och tillräckligt hård för att inte kladda. Vid 125-135°C får man hårda kolor med lite seg mitt i. Jag ställde helt enkelt min termometer på 123 grader och när den pep så var kolan klar, busenkelt. :)
 
Smörkola
100g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker + 1 krm vaniljpulver (eller 1½ tsk vaniljsocker)
 
Smält smöret i en kastrull, tillsätt övriga ingredienser. Låt det koka kraftigt i cirka 15-30 minuter (använd gärna digital termometer eller prova att göra kulprovet med jämna mellanrum efter en kvart). Kokar man på för svag värme får man sockrig kola som inte är så gott, det ska koka ordentligt, men kom ihåg att röra om då och då så det inte blir vidbränt. Rör man för ofta kan man också få sockrig kola. När du är nöjd med konsistensen på din kola så häll ut den på ett bakplåtspapper, antingen i en mindre långpanna om du vill ha högre kolor eller direkt på en plåt om du vill ha plattare kolor. En ordentligt kokt kolasmet kommer inte att rinna över kanten på plåten även om man tar en vanlig bakplåt. Låt svalna, skär i bitar, linda in i papper. Klart!
 
Kulprovet: I en mugg/tallrik med iskallt vatten droppar du en klick kolasmet, den ska gå att forma till en kula.
 
Vill du göra chokladkola? Tillsätt 2-3 msk kakao i smeten.

Lyxiga skorpor

Jag bakar ofta något gott som en del av julklappen till min farmor, för att jag tycker att hon är för dålig på att unna sig godsaker. Jag vet inte riktigt om jag vågar lägga upp det här receptet egentligen. Min farmor har nyligen fått en surfplatta och risken är ju att hon kanske läser min blogg nuförtiden, inte för att jag har visat henne den än, men man vet aldrig. Jag chansar iaf, så att ni ska hinna baka dom här underbara skorporna innan jul om ni vill ge bort dom i present. Eller kanske ha något o-juligt att bryta av med på gottebordet (eller krydda dom med lite kanel, saffran eller pepparkakskrydda t.ex.) Dom här lyxiga skorporna är i alla fall otroligt goda, säger jag som inte ens gillar skorpor egentligen! En varning dock, det kan bli trångt att få plats på en bakplåt om man gör en hel sats. Det kan vara smart att göra en halv sats, eller dela upp på två plåtar om man har varmluftsugn och kan köra båda samtidigt.
 
Lyxiga skorpor
150 gram choklad
2 dl torkad frukt eller bär
150 gram nötter
6 dl vetemjöl
3 dl strösocker
en nypa salt
1 msk bakpulver
4 ägg + 1 äggula
 
Börja med att slå på ugnen på 175 grader Celsius. Hacka chokladen, frukten och nötterna grovt. Det kan vara enklare att klippa frukten i bitar. Blanda samman vetemjöl, socker, salt, bakpulver och ägg till en deg. Knåda in chokladen, fruktbitarna och nötterna. Forma degen till rullar, ca 3-4 cm i diameter, ha i lite mer mjöl om degen är för kladdig och svårhanterlig. Lägg rullarna på en bakpappersklädd plåt, grädda i cirka 30 minuter. Ta ut rullarna ur ugnen och skär dom i diagonala kakor, lägg tillbaka dem på bakplåten med snittytan nedåt. Säng ugnsvärmen till 150 grader celsisus, ställ in plåten i ugnen igen och torka skorporna i cirka 30 minuter.
 
 
I mina skorpor valde jag att ha vit choklad, torkade äppelbitar samt blanda mandel, valnötter och hasselnötter. Det här är ett väldigt lätt varierat recept då man enkelt kan använda olika sorters choklad, frukt och nötter. Dessutom kan man ju krydda själva degen med t.ex. kakao, saffran, kanel, pepparkakskrydda, kardemumma ja nästan vad som helst. Hur många varianter som helst kan man komma på!
 
 

Handscrub med citron

En skön handscrub då och då gör underverk för händerna, dom blir otroligt mjuka och rena. Den här som innehåller citron tar dessutom bort allt från stark matlukt till dom där envisa klister - och färgresterna som alla pysslare brukar irritera sig på med jämna mellanrum. Det är verkligen ett mirakelmedel på burk, dessutom innehåller det bara tre ingredienser och du gör den på mindre än en kvart! Upphälld i en fin burk blir det dessutom en perfekt "istället för blomma"-present eller "sista minuten"-julklapp. Eftersom den dessutom funkar på dom flesta sorters fläckar så kan det även vara en bra present till den som gillar att mecka med bilar eller annat smutsigt pysslande, även en mekaniker måste ju få unna sig mjuka händer. :)
 
Handscrub med citron
6 dl strösocker
2½ dl extra virgin olivolja
1msk färskpressad citronjuice
 
Blanda socker och olja i en skål. Tillsätt sedan citronen. Blanda ordentligt. Tycker du att konsistensen är för lös eller hård så tillsätt mer olja eller socker, vill du ha en riktigt rejäl citrondoft så ha i lite mer citron.  Bilden nedan visar konsistensen jag föredrar, ungefär som fuktig sand. När du är nöjd med konsistensen så häller du upp scruben i burkar med tätslutande lock. Klar!
 
 
För att tvätta sig med scruben så tar man en ren tesked och skopar upp en lagom mängd, en eller två skedar räcker absolut. Sedan gnuggar man scruben ordentligt över hela händerna och sköljer av med ljummet vatten. Känner man sig för "oljig" kan man följa upp med sin vanliga handtvål. Scruben funkar även jättebra på torra armbågar..
 
 
Om scruben får stå ett tag så händer det att sockret sjunker till botten, en rejäl omskakning löser det.

Pepparkakshus; Tips och Trix

Många har säkert redan bakat pepparkakshus, eller tänker inte göra det. Jag vet att det här inlägget kommer lite sent. Men det blir ju jul nästa år också misstänker jag. :) I år bestämde jag och min bror mig för att göra något vi aldrig har gjort förrut, att baka ett eget pepparkakshus. Att montera färdigköpta hus och dekorera dom har vi ju gjort många gånger, men nu ville vi designa också. Valet föll på att göra en kyrka, en riktigt stor en också eftersom att vi gillar att ta oss vatten över huvudet. Men vi rodde iland projektet ganska bra, kyrkan fick åtminstone en fotovänlig vinkel, även om den är ganska skev om man ser den från andra sidan. ;) Vi lärde oss dessutom massor under projektets gång, så nästa år blir pepparkakshussbakandet ännu bättre!
 
 
Foto: Glenn Eriksson
 
Här kommer en lista med lite olika tips:
  • Var inte rädd för att bitarna ska bli äckliga av för mycket mjöl eller för lång gräddningstid. Hellre ett stabilt pepparkakshus än ett gott pepparkakshus! Oavsett hur goda pepparkakshusdelarna är när dom kommer ur ugnen så är dom ändå inte goda när dom har stått och samlat damm i något fönster i flera veckor. Och alla vet att det är godiset man vill åt i alla fall. ;)
  • Av samma anledning som ovan; ansträng inte ihjäl er med att baka den perfekta pepparkaksdegen. Spara det till dom vanliga kakorna, till husbygget duger det bra med den billigaste pepparkaksdegen.
  • Kavla alltid ut direkt på bakplåtspapper och skär ut bitarna direkt på pappret, flyttar man bitarna så är det lätt hänt att dom blir skeva.
  • Låt bitarna svalna ordentligt innan ni monterar. Är dom för mjuka trots att dom har svalnat, kör dom i ugnen en omgång till.
  • Bestäm i förväg hur pepparkakshuset ska se ut, skissa och planera, bestäm mått och gör i ordning mallar att skära efter.
  • Det absolut bästa tipset för ett bra bygge; Smält blockchoklad! Det är mycket lättare att hantera än socker, om det stelnar fel så kan du smälta det igen och göra om, det håller bra. Det kan lätt apliceras med en pensel och man kan kladda på lite extra där man har missat. Det funkar dessutom ypperligt till att laga husdelar som går sönder. Tar chokladen för lång tid på sig att stelna kan man ställa ut pepparkaksdelarna utomhus (förutsatt att det är under 10 grader, men det är det ju oftast i sverige i december.). Smält choklad är helt enkelt mycketmycket bättre än smält socker.
  • Gör en glasyr med äggvita istället för vatten eller mjölk, en glasyr med äggvita stelnar bättre och det blir mycket lättare att t.ex. göra istappar med den halvstelnade glasyren.
  • Det tar tid att göra stora hemmabyggen av pepparkaka. Det kan vara en bra idé att ha en dag för bygge och montering och sedan en separat dag för dekorering. Stressa inte utan låt det ta tid.
  • Befolka ditt pepparkakshus! Oavsett hur fint ett hus är så ser det allt lite tomt ut när ingen bor där. Oavsett om det är en Duplo-präst med en bränd pepparkaksbibel eller marsipantomtar som bor i ditt pepparkakshus så blir det roligare med invånare. Våran kyrkan planerar vi att lägga någon form av ljusslinga i till julaftonen. Och får jag tid över så kanske jag bakar lite gravstenar att ställa som en kyrkogård bredvid. Detaljerna gör helheten. :)
Lycka till!
 
 
 

Recension av dafont.com

Det här kan tyckas vara en lite knäpp grej att recensera på en pysselblogg. Men sen jag fick en egen skrivare har jag mer och mer börjat använda den i mitt pysslande, t.ex när jag skrev ut adresser till julkorten och det kommer även att märkas på några inlägg som kommer efter jul.
 
När man vill pyssla med utskrivna texter och göra fina etiketter och liknande så vill man ju såklart ha massor av fina och roliga typsnitt att leka runt med när man designar sin etikett. Det är här dafont.com kommer in i bilden.
 
Det är en lättnavigerad sida som innehåller tusentals typsnitt, eller fonter som det även heter. Dessutom så kan man, med hjälp av den avancerade sökningen, skriva in sin egen text och se den förhandsvisad i dom olika typsnitten på en gång. Mycket praktiskt, om inte annat så för att kolla vilka fonter som innehåller ÅÄ och Ö.
 
Dom flesta typsnitten är gratis för personlig användning, t.ex. när du gör etiketter för att ge bort presenter, gör inbjudningskort eller designar din blogg så får du alltså använda dom här typsnitten hur mycket du vill. Däremot så måste du betala för dom flesta om du vill använda dom till att göra företagslogotyper, sälja saker med dina etiketter på eller sälja saker med text skriven med dom typsnitten. Vissa är helt gratis för all användning också.
 
Det finns verkligen hur många olika typsnitt som helst här, och man kan råka sitta alldeles för länge här fast man "bara ska ladda ner en font till den där etiketten".
 
Betyg: 5/5

Julkort

Här är julstöket i full gång börjar jag känna, eller i alla fall planeringsdelen och shoppingdelen av julstöket. :) Jag hade bestämt mig för att inte skicka några julkort i år, men så kom min lillebror på besök och ville pyssla julkort så då fastnade jag också. Bestämde mig åtminstone för att banta min julkortslista rejält, skickade till tjugo stycken eller så förra året. Dessutom så bestämde jag mig för att om jag skulle göra handgjorda julkort så skulle dom vara enkla så att det inte tog flera veckor att bli klar, vill man att dom ska vara framme innan jul så måste man posta dom senast på söndag nämligen! Å andra sidan så spelar det väl kanske inte så stor roll om dom inte kommer fram förrän i mellandagarna heller.
 
Här är en överblick på dom tio korten jag pysslade ihop. Nedanför kommer närbilder på alla kort. Är det något kort ni undrar speciellt över så är det bara att fråga. :)
 
 
 
Jag passade även på att pynta kuverten lite extra. Stämplade på dom och istället för att skriva adresserna med min fula handstil så skrev jag ut snygg text på datorn. Målade även kanterna på adressetiketten, men glömde visst fota dom. (Lika bra det, så slipper jag krångla med att censurera adresser och grejer. :P)
 

Glitterkrans

Dom säger att "less is more", men ibland så vill man ha något som är "extra allt". När man har en katt i huset så är julgransglitter något som inte riktigt passar in i juldekorationerna, många katter tycker nämligen att det är alldeles för kul att leka med och en del ska dessutom äta det! Och även om glitter är fint så är det nog inte så bra för små kattmagar, därför valde jag att göra en superglittrig krans att hänga på min ytterdörr. På så sätt får jag både glädjen av att pynta med glittret och jag slipper hitta små glittertussar överallt för att min katt har varit framme och lekt.

Till en glitterkrans behöver man: Ståltråd, tejp (t.ex. maskeringstejp), tidningspapper, aluminiumfolie, julgransglitter (till min krans gick det åt 15 meter, dvs 3 paket) samt julgranskulor, band eller annat fint att dekorera med.
 
 
Börja med att böja ståltråden till en ring och tejpa ändarna. Täck ringen med tidningspapper. Jag gjorde så att jag knycklade ihop tidningspappret och tejpade fast det först, sen täckte jag det med några till lager med tidningspapper. Dom stora mataffärsreklambladen var lagom stora, två sidor på längden räckte hela vägen runt. :)
 
När jag började linda glitter insåg jag att det skulle gå åt alldeles för många paket för att täcka tidningspappret så jag började om och täckte tidningspappret med aluminiumfolie, då behövde inte glittret lindas lika tätt, aluminiumfolien som syns igenom smälter in med glittret. Efter det är det bara att linda glittret lagom tätt kring hela kransen och sedan dekorera den med fina band och julkulor eller vad man nu vill ha på sin krans.
 
 
Och som avslutning. Lite bilder på kransen när den är klar, även upphängd på ytterdörren där den ska vara. :)
 

Krans av julgranskulor

Jag hade tänkt ge er en ordentlig, fotad steg för steg beskrivning. Men jag glömde bort att fota under tiden jag pysslade för jag var så inne i pysslet. Så kan det gå. :) Tur att det här är ett pyssel som är relativt enkelt att beskriva i text.
 
 
 
Det man behöver är fiskelina, ståltråd (och tång/tänger för att kapa ståltråden osv) och en hel hög julgranskulor. Till min krans gick det åt cirka sjuttio julgranskulor i olika storlekar. Jag hade en hel del hemma som jag köpte i mellandagarna för något år sedan, man får passa på när butikerna rear ut sitt julpynt! Jag var dessutom på en second hand-affär och köpte några fler för att komplettera med flera större kulor.
 
Att tillverka själva kransen är väldigt enkelt. Ta en lång bit fiskelina, trä upp alla kulorna på den. Knyt en stark knut som håller ihop cirkeln av julgranskulor. Ta sedan ståltråden och forma en cirkel, knyt fast ståltrådscirkeln tätt mot fiskelinegirlangen. Använd gärna fiskelina till det med då den är nästintill osynlig. Om man lägger ståltråden nära fästena så kommer den att döljas nästan helt av julgranskulorna.

Använder man bara lite större julgranskulor så kan man trä dom direkt på ståltråden, men jag ville ha lite mindre också för att få en, i mitt tycke, mer intressant krans. :)
 
Vill man inte göra en krans så kan man göra en fin girlang att hänga upp någonstans.
 
 
Ett annat tips är att om man vill hänga upp en krans på en dörr inomhus, som jag har gjort här på min städskrubb, så kan man sätta upp en krok på insidan av dörren och hänga kransen med ett fint sidenband. Då finns inga fula märken kvar på framsidan när man tar bort kransen. Jag har en "över dörren hängare" som hänger på insidan av städskrubben så jag hängde den helt enkelt där. Annars fyller en spik eller upponed vänd krok samma funktion. :)

Vörtbröd

Jag personligen gillar inte vörtbröd speciellt mycket. Men jag gillar att baka och jag vet att för många så är vörtbrödet ett av julens måsten. Så då måste jag ju såklart ha ett bra vörtbrödsrecept här på bloggen. :)
 
Jag använder ofta torrjäst, men till vörtbrödet så rekommenderar jag färsk jäst. Eller att använda en termometer för att få rätt temperatur på degvätskan, vörtbröd med torrjäst riskerar nämligen att vara lite svårjäst. :)
 
Vörtbröd
4 dl porter (lättöl från mataffären)
6 dl julmust (eller svagdricka)
150 gram smör
100 gram jäst
1 msk soja
1 dl mörk sirap
2 msk stötta pomeransskal
1 tsk malda kryddnejlikor
1 msk ingefära
1-2 dl russin (valfritt)
2 kilo rågsikt

Vatten för pensling.
 
Smula ner jästen i degbunken. Smält smöret och blanda med porter och julmust/svagdricka. Värm till "fingervarmt" (eller var noggrann med att mäta upp 40 grader om du använder torrjäst) och lös upp jästen med hjälp av en del av degspadet. Tillsätt resten av detta samt soja, sirap, kryddorna och eventuellt russinen. Arbeta in mjölet, lite i taget, tills degen blir smidig och släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa i femton minuter. Baka ut fyra eller fem limpor och lägg dom att jäsa på plåt/ar. Vill man så kan man knåda in russin i endast en eller två limpor ifall åsikterna om russinens vara eller icke vara går isär för mycket. Låt limporna jäsa i 30-40 minuter. Grädda i 225 grader celsius i cirka 30 minuter. Pensla bröden med vatten direkt efter gräddningen och låt dom svalna under bakduk.


Follow Pleu