Kardemummaknäcke

När jag var iväg på vävkurs på wik i tio dagar så var min farmor snäll och vaktade min katt, jag bestämde mig för att ge henne en liten tackpresent. Eftersom jag har haft syltmani på sista tiden så ville jag dela med mig av dom olika roliga smaker som jag gjort som farmor själv aldrig skulle komma på tanken att göra trots att hon är den bästa sylt- och saftkokerska jag vet. Men jag ville även ha något som man kunde äta sylten på, ett tunt fint kex som lät sylten vara i fokus, så föddes kardemummaknäcket. :)

Kardemummaknäcke är ett knäckebröd som är så tunt så att det nästan smälter i munnen, det är härligt sprött med en lite grov yta och passar bra med en liten syltklick på. Eller med en god marmelad och en skiva ost. Även för sig själv så är det fantastiskt gott med sin diskreta kardemummasmak.

Kardemummaknäcke
25 g jäst
2 dl vatten
½ dl matolja
½ tsk salt
1 msk kardemumma
3 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
vetekli till utbakningen

Börja med att sätta ugnen på 250 grader. Smula ner jästen i en bunke och rör ut med lite av vattnet, tillsätt resten av vattnet, olja, salt och kardemumma. Rör om och tillsätt grahamsmjölet och vetemjölet. Arbeta degen smidig, tills den släpper burkens kant.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda igenom den ordentligt. Dela degen i cirka 20 lika stora bitar och rulla dom till små bollar. Häll upp vetekli i en djup tallrik och rulla bollarna i veteklin, som när du rullar chokladbollar i kokos/pärlsocker/strössel/hackade nötter. Kavla ut degen till tunna kakor, dom ska vara så tunna du kan kavla dom och gärna kavlade med kruskavel. Degen är lättkavlad så man kan utan större problem få riktigt papperstunna knäckebröd.

Lägg kakorna på bakpappersklädda plåtar och grädda dom mitt i ugnen, det tar cirka fem minuter. Låt dom svalna på galler utan bakduk.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Follow Pleu