Fröigt knäckebröd

Av någon anledning så har hembakat knäckebröd blivit en sorts lyxprodukt som folk inte unnar sig längre, det är väldigt konstigt tycker jag eftersom det inte tar så himla mycket längre tid att baka knäckebröd än att baka andra saker, visst är det mer kavling än dom flesta andra bröd men med en bra kavel så är det inget som stoppar dig! (Tips, köp inte Ikeas kavel, min gick sönder på en gång och man kan inte ta i ordentligt med den alls. Den första Ikea produkten jag är missnöjd med.)

Det här knäckebrödet är gott och har en god fröig smak. Om du använder pepparkaksformar/kakutstickare för att ta ut små kex i fina former så blir knäckebrödet en god och lyxig detalj till ostbrickan, väljer du att göra stora kakor blir det ett underbart gott frukostknäcke.

Fröigt knäckebröd
cirka hundra små kex eller fem stora kakor.

25 g jäst
5 dl vatten
2 msk rapsolja
1 msk salt, gärna grovt
2 tsk brödkryddor eller kumminfrön eller anisfrön.
½ dl linfrön
½ dl solrosfrön
½ dl sesamfrön
7½ dl grovt rågmjöl
7½ dl vetemjöl

Rör samman jäst och vatten. Tillsätt olja, salt, kryddorna och alla fröerna. Blanda till sist ner båda mjölsorterna och knåda ordentligt. Degen blir ganska hård. Låt degen vila i en timme, den jäser inte upp som en bröddeg men behöver ändå vila.

Sätt ugnen på 200 grader och börja kavla! Kavla ut degen så tunt du kan och tryck eller skär ut knäckebröden antingen i mindre kex eller större kakor, beroende på vad du vill och orkar. Det går jättebra att kavla ut degen så att den täcker en hel plåt och sedan ta en pizzakniv eller liknande och skära upp den i rutor för att få lagom stora frukostmackor t.ex. Grädda bröden i 10-15 minuter, eventuellt lite längre för stora kakor. Det ska vara välgräddade och lätt brunaktiga för att smaka så mycket som möjligt.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Hej, pärlorna har genomgående hål från uppifrån och ner. Det på bilden var en "suprise mix"

2012-08-14 @ 21:51:14
Postat av: Anonym

Så du säger att det är hyfsat enkelt? Jag kanske skall våga mig på att baka lite knäckebröd då?

tack för sparken i ändan!

2012-08-22 @ 09:20:08
URL: http://nal-o-trad.blogspot.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Follow Pleu