Adventsljusstake

I mitt stafettpysselinlägg så lovade jag er en bild när jag hade ställt iordning mina adventsljus, här står dom i varsin ljuskopp tillsammans med lite röd dekorsand, enkelt och fint. :)


Drömrulltårta

Förrförra veckan så kom mina föräldrar på besök för att hjälpa mig att skruva upp en hylla i köket. Dom ringde och förvarnade och passade på att kräva nybakat fixabröd. Jag var otroligt sugen på drömrulltårta dvs chokladrulltårta med smörkrämsfyllning. Jag letade efter recept och hittade ett som med lite modifikation var helt perfekt, så nu tänkte jag dela med mig av det. :)

Chokladrulltårta med smörkräm

4 st ägg
1 st äggvita(or)
1,5 dl strösocker
1 dl vetemjöl
0,5 dl potatismjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver

Fyllning
125 gram smör
1,5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 st äggula

Sätt ugnen på 200 grader. Börja med att separera ett ägg och se till att gulan är hel och kan läggas åt sidan, vitan ska vispas tillsammans med dom fyra hela äggen och strösockret. Vispa tills det blir vitt och fluffigt, du behöver en elvisp eller mycket envishet och armstyrka. :) Ta en annan bunke och rör ihop vetemjöl, potatismjöl, kakao och bakpulver, rör sedan försiktigt ihop dom torra ingredienserna med äggvispet. Vispa inte! Bred sedan ut smeten på en smörpappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen i 6-8 minuter. Sockra på rulltårtan och stjälp upp den på ett annat bakplåtspapper. Låt svalna en stund under en handduk. Dra sedan bort det bakplåtspapper som varit i ugnen. Sitter det fast så pensla med lite vatten.

Fyllningen gör du enkelt genom att vispa ihop ingredienserna ordentligt. Alla ingredienser bör vara rumstempererade, speciellt smöret, annars är det svårt att få till den lena konsistensen.

Rulltårtan går även utmärkt att frysa. :)

Att laga pastasås (och inte matblogga)

Detta inlägg tillägnar jag Patrik och alla som säger att jag borde blogga om mat (ibland gör folk det, ofta via Facebook). Inlägget kommer antagligen att vara lite oseriöst och hyper (vilket visar min matbloggspoäng), så det är helt okej att inte läsa det. :)

Okej, det här är inget vanligt recept, men jag brukar ju börja alla mina recept med en lista på ingredienser så:
Crabsticks
Färska champinjoner
Morot
Ärtor
Majskorn
Mjölk
Mjöl
Margarin
Ost
Kryddor



Vi börjar såklart med att tina dom frysta crabsticksen. Har man varit lite förutseende så plockade man fram dom dagen innan och har låtit dom självtina i kylen, då måste man vara säker både på att man orkar laga mat imorgon och att den maten ska innehålla crabsticks, chansen att dom båda sammanträffar för mig och att jag dessutom kommer ihåg att göra det är ungefär lika stor som den andel svenskar som lämnar in sin brandsläckare på service varje år, dvs en cirka en promille. Därför tinar vi genom att hälla kranvarmt vatten i en gryta, hiva i crabsticksen med förpackning och allt och sen prata med en dörrförsäljare i tjugo minuter eller så. Vid brist på dörrförsäljare kan man ju alltid städa lite, diska, spela facebookspel eller vad som faller en in.



Nu ska det hackas. Jag älskar att ha i färska champinjoner i grytor och såser, så jag gick och köpte några. Anledningen till att Patrik och jag började diskutera pastasås var för att han undrade vad man kunde göra med crabbsticks för han hade fått ett kilo (Fråga inte, det är enklare så. :P) som han inte visste vad han skulle göra med men som han såklart tog eftersom det var gratis mat, så crabbsticksås skulle det bli! :D Sen kom jag på att jag hade en morot som var på väg att dö i min kyl så jag hackade upp den, hackar man i små bitar så behöver man inte förkoka, typ. Däremot försteker jag svampen, för det blir så mycket godare. Och när jag gör den här såsen på bacon så försteker jag såklart det också. :)



Pay attention now kids! Det här är måttet! Det enda måttet i hela receptet och alltså är det superviktigt. Jag improviserar sjukt mycket när jag lagar mat, jag säger ibland att jag följer ett recept max en gång, det är nära på en överdrift. Varför improviserar och höftar jag då inte mina bottenredningar undrar ni nu. Av den enkla anledningen att jag är superdålig på det, och när jag höftar så blir det fel, för mycket mjöl, för tjock redning, för tunn, för fel, för blä. Alltså, är du inte säker på att du kan höfta en redning, använd ett mått! Det behöver inte vara ett exakt mått, det kan vara "en mugg" eller "en slev" bara det är samma mått, capiche? (Börjar ni förstå varför jag inte ska matblogga?)



Smält margarinet på botten av kastrullen. Till min stora sats med pastasås så använde jag tre matskedar margarin. Nästa moment är att vispa ut samma mängd, i mitt fall tre matskedar, mjöl i det smälta margarinet. På bilden med vispen så kan ni se ungefär vad för konsistens klägget bör ha när ni har vispat ihop mjöl och smör, det ska vara väldigt klumpfritt, det är viktigt. Däremot så ska det vara ljusare än på bilden och det beror inte bara på dåligt ljus. När jag hade fotat insåg jag helt enkelt att min bottenredning hade börjat brännas vid. Stressmoment plus fotografering är nämligen skitdåligt, men eftersom jag gör bottenredning så har jag ju iaf inte sabbat hela såsen och kan enkelt diska ur kastrullen och börja om igen utan att ha förlorat speciellt mycket tid eller ingredienser och speciellt inga dyra. Bottenredning är bäst helt enkelt.



För att undvika att bränna maten så tog jag det lite chill med fotandet, men såhär gör man: Ös i en skvätt mjölk, vispa upp redningen i mjölken (vispa som en tok tills du inte ser några klumpar alltså), ös i lite mer mjölk, totalt använde jag nog en liter mjölk ungefär. Häll i allt som du hackade (och eventuellt redan har förstekt/förkokat) tidigare. Ös ner ärtor och majs från frysen. Vispa som en tok. Inse att du har glömt att krydda, ös på med salt vitpeppar och muskotnöt. Rör som en tok, smaka av, krydda mer, rör, smaka av. Vänta på att det blir varmt, typ att det börjar småkoka lite, men rör mycket för du vill inte bränna såsen! När såsen är varm/bubblig så tillsätter vi den hemliga ingrediensen: En rejäl näve riven ost! Rör ner osten så att den smälter och förrenar sig med såsen. När man rör massor så blir crabbsticksen mos. Vill man inte att dom ska bli det så bör man tillsätta dom typ.. sent. Kanske samtidigt som osten?



Servera din pasta sås med överkokta makaroner (för att spagettin var slut och du glömde hålla koll på makaronerna när du fotade och tokvispade och gjorde kaos med köket) och ät maten framför datorn medan du skriver ett inlägg på din blogg om att du inte borde matblogga eller om att Pleu är världens blogg eller om att det nu förtiden finns vita brandsläckare för att folk inte ville ha röda brandsläckare för att dom passade så dåligt med inredningen. Eller ät mat vid köksbordet som vanligt folk eller ät vid tvn. Man får göra som man vill. :)

Ifall någon undrade över mina högs oprecisa mått så blev mina sås på tre matskedar margarin/tre matskedar mjöl/typ en liter mjölk ungefär åtta portioner sås för mig, jag äter inte jättemycket men inte jättelite. Men är man typ, en växande grabb i tonåren eller helt enkelt inte blir ens i närheten av mätt på en standard portion så kanske det mer är fyra portioner. Låt oss säga att det räckte till åtta tallrikar helt enkelt och så får ni själva avgöra om ni äter en eller två tallrikar. Och så den viktigaste frågan; Var pastasåsen god? Ja, det var den, men jag måste säga att den är godare med bacon... Mmm... Bacon...

(Erm, vettigare inlägg nästa gång. Lovar. <3)

Skål av pärlor

Här kommer en liten guide om hur man kan göra en rolig och lite annorlunda skål av pärlor av den sorten man lägger pärlplattor med.



Du behöver:
Pärlor
En skål som tål att vara i ugnen
En ugn
Matolja



Smörj skålen med matolja och häll i pärlorna. Se till så att det inte ligger massor av pärlor uppepå varandra utan att dom ligger i ett lager så att säga. Sedan kör man dom i ugnen, man får experimentera själv lite med grader och tid, för mig tog det cirka en kvart på drygt 175 grader. Se till att hålla koll och ta ut skålen när pärlorna är lagom ihopsmälta så blir det bra. :) Jag har märkt att olika pärlor blir olika bra i skålformat, den här svarta blev jättestabil och bra, men jag har gjort två blåa, en som inte smälter ihop ordentligt alls och en som är som gummi nästan, jag har inte kunnat experimentera med det här tillräckligt för att kunna berätta om det är färgen, märket eller något annat som spelar mest roll, men jag återkommer när/om jag får reda på det. :)



När skålen har svalnat så får man diska den och sedan är den klar att använda. :)

Stockholms Syfestival

I helgen var jag på mässa igen, och här kommer recensionen. Med ett inträde som var dubbelt så dyrt som de tidigare sömnadsmässor jag besökt (i Västerås och Uppsala) så förväntade jag mig en mässa av riktigt hög kvalité. Det kan ha varit mina uppskruvade förväntningar som gjorde att jag blev en aning besviken, det var en trevlig mässa, men inte alls den fullträff som jag väntade mig.

Åter igen så känner jag att begreppet syfestival, sömnadsmässa osv bör bytas ut. Kalla det för slöjdfestival eller hantverksmässa istället, men att kalla det sömnadsmässa känns som falsk marknadsföring. Visserligen var jag förvarnad om detta då jag visste att min morbrors sambo (Engströms Artstudio AB) skulle ha en monter på mässan, och lite har jag nog slutat förvänta mig billiga tyger på sömnadsmässor, men det är fortfarande det jag tycker att ordet borde stå för.

Bland alla utställare så fanns det en del jag kände igen från mina tidigare mässbesök till exempel pagoni.se och det underbara företaget som säljer alla billiga sömnadstillbehör i orangea plastbackar (men som är jättedåliga med att skylta med sitt namn som ni kanske förstår av bristen på namn.), det fanns dessutom massor av trevliga utställare med mycket pärlor, scrapping-grejer och en hel del garn.

Mängden utställare var betydligt större än på dom tidigare mässor jag har besökt, men det var även större lokal och fler besökare så det jämnade ut sig lite. Det märktes verkligen att det här var en lokal som var menad att annordna mässor i och rymma stora folksamlingar, det fanns syre i lokalen till skillnad mot när jag var i Uppsala. ;) Dock måste jag säga att systemet för hur montrarna var utmärkta i programmet var himla krångligt, det var lättare att strunta i programmet och bara gå tills man hittade det företag man ville komma till helt enkelt, men å andra sidan så tror jag att det är samma system som alltid används på älvsjömässan.

En väldigt smart sak som fanns på plats var dessutom en bankomatbuss, eller det skulle ha varit smart om det inte var för att SHB-automaterna vägrade att ge ut några pengar om man inte var kund hos dom. Det hela slutade med att jag var tvungen att gå ut från mässan och gå in på närmsta pressbyrån och köpa sjukt dyrt godis för att få ta ut pengar i kassan där och på så sätt kunna få ut lite mer pengar och kunna hugga ett mässerbjudande som var för bra för att låta bli.

Jag tror att den här mässan är helt perfekt om man bor nära och har gott om pengar. För någon som mig som har lite dåligt med pengar för såna här äventyr och bor någon timmes bussresa bort så är nog inte dom fynden jag gjorde värda resan egentligen, men har man väl kommit dit så måste man ju handla, annars är ju hela resan förgäves. ;P

Så på det hela taget så var lokalerna helt perfekta men jag var aningens besviken på utställarna, som vanligt, men så går det när man är kräsen som jag. :)

Betyg: 3/5

Ljusdekorering


Hej alla gamla och nya bloggläsare. Lite extra hej och välkommen till dom som kommer från pysselstaffeten och Eddy så klart. :) Har ni märkt hur fort den här hösten går? Eller är det bara för mig? Det är hur som helst snart dags för advent och att har man dekorerat sina egna fina adventsljus så ser man lite extra fram emot att få tända dom, i alla fall så gör jag det. :) Efter inlägget har jag gett er lite inspiration på andra sätt man kan göra, och om ni blir inspirerade att dekorera adventsljus så får ni gärna visa mig hur ni har gjort genom att länka till era bilder.



Jag har använt:
Bivaxkakor
Vass kniv och skärbräda
Måttband
Pepparkaksform
"Ljuspenna" dvs flytande vax (finns att köpa på de flesta hobbybutiker)
Färdigköpta ljus att dekorera



Vi börjar med att mäta hur högt ljuset är samt vad det har för omkrets och skära ut en bit ur vaxkakan som är drygt en halv centimeter längre än ljusets är runt om. Använd sedan pepparkaksformen för att ta ut ett hål där du vill ha det, ungefär mitt i vaxbiten troligen.



Linda vaxkakebiten hårt runt ljuset och tryck till ordentligt vid den överlappande kanten på baksidan. Jag gjorde fyra stycken såna här ljus och använde sedan "ljuspennan" för att skriva siffror i hjärhålet. Observera att det flytande vaxet måste torka i 24 timmar innan du tänder dina ljus och att det är jättelätt att råka kladda till det under torktiden, så håll torkande ljus borta från barn och husdjur! Å andra sidan så om olyckan är framme och dekorationen blir utsmetad så brukar det vara ganska lätt att torka bort all dekoration och sedan göra om, men det är inte speciellt roligt och har vaxet börjat torka så är det försent, så det är bättre att inte kladda. ;)



Så här blev sen mina ljus. När jag har rotat fram skålarna dom ska stå i så kanske ni får ett snyggare "gruppfoto", men det blir kanske inte förrän om några veckor. ;)



Här ser ni två andra varianter på ljusdekorering jag gjorde. Adventsljuset där man måste elda för att komma ner till nästa siffra gjorde jag med en remsa av en dekorationsvaxplatta och en guldfärgad ljuspenna, det ska nog min farmor få, hon gillar blått. :) Det lilla dekorerade ljuset är hjärtat som jag stansade ut när jag gjorde mina adventsljus, jag försökte fästa det på det andra adventsljuset men det gick inte bra alls, för att kunna fästa bivaxplattorna såhär så behöver ljuset ha lite struktur och inte vara sådär blankt som billigare blockljus ofta är. :)

Det var allt för mig just nu, men oroa er inte, jag kommer tillbaka med ett till pysselstaffetsinlägg i december, och lite andra inlägg imellan dess. :) Imorgon är det Lindas tur att visa oss ett spännande pyssel i pysselstaffeten, undrar vad det kan tänkas bli? :)


Follow Pleu