Papier Mache

Nu börjar alla i skolåldern få sommarlov, och det finns nog en och annan därute som inom den närmaste framtiden skall vara barnvakt och vill sysselsätta barnen med lite pyssel. Här kommer ett favoritpyssel för små och stora pysslare; Papier Mache. Kladdigt men lättstädat och otroligt billigt. Alla åldrar kan uppskatta någon del av pysslet iaf. ;)


Till papier mache behöver du:

Hemmagjort tapetklister
Gamla dagstidningar
En långpanna med vatten eller en pensel och ett vattenglas.
Oömma kläder och oömt underlag att kladda på. (Även om fläckar ofta går att tvätta bort är det ju onödigt att göra det svårt för sig.)
"Formar" att göra papier mache på; Skålar och fat täckta med plastfolie eller uppblåsta ballonger.


Recept på hemmagjort tapetklister får du här:


1 del mjöl
3 delar vatten

Vispa ihop mjöl och vatten i en kastrull nogrant (helt klumpfritt!) och låt det koka upp. Det ska få ungefär samma konsistens som äppelmos eller kräm. Låt blandningen svalna och du har ett bra papier mache klister!

Så här gör du:

Om du vill göra en skål i papier mache så tar du en skål du redan har som har lagom storlek, vänd den upp och ned och täck undersidan med plastfolie så att din färdiga skål är lätt att få bort. Du kan även göra fina fat på samma sätt. Vill du göra en mask att leka med eller kanske en klotrund boll som du fyller met ärtor och kan ha som ett instrument, eller kanske en häftig sparbössa, då är det ballonger du vill använda som formar, bara fantasin sätter gränser här! Vill man så kan man även bygga formar av t.ex. hönsnät, men det är lite överkurs. :)

När du har din form färdig så river du remsor/bitar av dina gamla tidningar. Jag brukar använda bitar på cirka 1 gånger 5 centimeter, det är lagom litet för att få ett väldigt detaljerat resultat men tillräckligt stort för att det inte ska ta en hel evighet att riva.

Sen är det bara att böja, ta dina tidningsremsor, blöt dom försiktigt och lägg ett lager över hela formen, pensla på lim och lägg sedan på ett nytt lager. Märker du att din papier mache skapelse är väldigt blöt så kan du ta ett lager med torra tidningsbitar, men allmänt så brukar torra tidningsbitar vara mindre sammarbetsvilliga.

När du har gjort minst fem lager, helst uppemot en tio stycken så skall ditt mästerverk torka. Det tar minst ett dygn, men kan ta flera, allt beror på hur tjocka och många lager du har gjort. När ditt papier mache-arbete är torrt så kan du enkelt lossa det från formen och måla det med t.ex. plakatfärger. :)
Trackback

Follow Pleu