Dekorera inför festen. (Hängande vaser och/eller lyktor)

Jag vill börja med att hälsa eventuella nya läsare som kommer från Annapanna varmt välkomna!

Och så vill jag be om ursäkt för att den här tutorialen är lite sen. Jag stortstädade ett kylrum som inte har fungerat på över ett halvår igår, allt kastande av möglig mat och diskande av äckliga bunkar gjorde tydligen att min kropp kände för att ta en rejäl sovmorgon, och sen ska man ju hinna pyssla också!

Det här inlägget är en del av en pysselstaffet som anordnas av Sagolikt Pyssel.

Pysslet jag ska göra är helt klart ett pyssel som alla kan börja med nu på en gång, materialet är sånt som många har hemma. Alla mina pysselsaker är nämligen nedpackade då jag är mitt i en flytt så jag fick lov att stjäla lite material hos min mor. ;)

Du behöver:
Flaskor och burkar, gärna i glas.
Tråd eller snöre. Gärna ett lite hållbarare, är det svagt får du ta dubbeltråd.
Ev. Pärlor eller annat att dekorera med om du vill.

Vill du göra ljuslyktor som ska hänga i t.ex. ett träd kan det vara bra att använda ståltråd till upphängningen så att inte handtaget "brinner av".


Vi börjar med att plocka fram materialet. Tiden tog tyvärr slut, så alla varianter jag hade tänkt visa er hans inte med. I så fall hade ni fått vänta ännu längre på den här guiden. :)Börja med att knyta ett snöre runt flaskhalsen eller burkens överkant. Det är här den mesta av vikten kommer att hänga, så gör en fläta eller en snodd eller linda tråden flera varv. Vi vill ju inte att den fina vasen ska gå sönder.Nästa steg är att klippa till lagom många längder att knyta ett nät runt flaskan/burken med. Vill man ha stora maskor i nätet tar man färre trådar, mindre maskor = fler trådar. Jag brukar nöja mig med 3-5 trådar. Observera att varje tråd skall vara dubbelvikt och mäta minst 3-4 gånger flaskans längd. Hellre för långa trådar än för korta, det är svårt att skarva på ett snyggt sätt.Nu kommer själva nätknytandet. Börja med att fästa dina dubbla trådar genom att dra ändarna genom öglan, dom ska fästas i ringen du nyss knöt runt flaskhalsen. Sedan tar du en enkel tråd från varje knut och knyter ihop dom och fortsätter sedan så varvet runt. Det är svårt att förklara i text (Jag har försökt förr.), men med hjälp av bilderna, texten och när ni har arbetet framför er så borde ni förstå vad jag menar. :)

Fortsätt att knyta nätet tills du kommer till bottnen. Här kan du avsluta på flera sätt, bara din fantasi sätter gränser. Gör en fläta, knyt en stor knut och lämna trådändarna som frans, knyt en knut och klipp bort resten, trä upp fina pärlor på tråden. Som sagt, alla sätt fungerar!

Sätt fast en upphängningsögla i halsöglan och din vas är klar. Av burkar kan du göra värmeljuslyktor istället för vaser.Här har ni en bild på mina tre vaser med lite grönt i. Från vänster; Vinägerflaska med rosa garn, sillburk med steksnöre och spritflaska med steksnöre. Det finns många olika vackra glasflaskor och glasburkar som man köper i mataffären och kanske slänger när innehållet är slut; senap, tomatpuré, vinäger, olja, sill, majonäs osv. Ta tillvara på glasburkarna och låt dom agera hållare för lite extra färg och/eller väldoft på sommarfesterna. För att inte tala om hur välkomna dom kan vara på hösten eller våren med lite köpeblomster i när det inte finns så mycket färg och doft i trädgård och balkonglådor. :)

Hoppas att ni gillade mitt pyssel! På söndag får ni kika in hos Stadshimmel, då ska hon visa oss något tjusigt att pyssla med. (Lustigt att jag har hamnat mittimellan två Anna. :P)
Trackback

Follow Pleu