Pizza och Uppdatering

Imorgon ska jag försöka fota lite saker som jag har gjort som inte har kommit upp på bloggen. Nu när jag har skrivit det här och berättat för er att jag tänker göra det är chansen större att jag lyckas. ;)

Dessutom tänkte jag slänga in ett recept på världens godaste pizzadeg.

Pizza (1 plåt, dubbelsats för panpizza!)

½ paket jäst (blå!)
2½ dl vatten
6½ dl vetemjöl
1 tsk salt

Sätt ugnen på 225 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll i det fingervarma (37 grader) vattnet. Rör runt tills jästen har löst sig. Ha i salt och mjöl och blanda till en slät deg. Låt degen jäsa i 30 minuter. Lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt och kavla ut pizzan direkt på papperet. Ha på valfri fyllning och grädda mitt i ugnen i cirka 10-15 minuter.

Klart!

Utmanings uppdatering 2

Det blev ingen lång broderisession igår, men väl idag. Nästan 3½ timme har jag setat idag hittills, men inte i sträck! Man måste ju röra på sig ibland, annars får iaf jag en hemsk värk i rygg och axlar. Mina broderisessioner har varit antingen 20 eller 40 minuter långa. Det kan eventuellt ha något att göra med att ett avsnitt av Cake Boss är 20 minuter. ;)

Jag hade en liten tävling på facebook där jag lät mina vänner gissa hur lång tid det skulle ta mig att brodera den här utmaningen, den som var närmast skulle få bli länkad i min status. :P Den som gissade på kortast tid gissade på fem timmar och det kan vi nog konstatera var väldigt snällt gissat. ;) Jag har som sagt jobbat i nästan fem timmar nu och jag har kommit nästan halvvägs med texten på loggan, sen är det bara bakgrunden kvar. :)

Utmanings uppdatering

Jag har lagt till en ny kategori på bloggen för att lägga utmaningsgrejer i, för jag tyckte att det var en himla rolig idé. Dessutom så gör det ju att ni, mina läsare, kan känna er mer delaktiga i vad jag gör! :D

Jag har inte kommit så långt på den första utmaningen, jag har gjort hela mönster och broderat ett tjugotal stygn. Jag för en nogrann logg över mitt arbete och hittills har jag arbetat ~en och en halv timme. Dock är det kanske inte så tidseffektivt att brodera och titta på Cake Boss samtidigt, alla fina tårtor gör ju att jag tappar broderikoncentrationen. Men ikväll efter maten ska jag nog ta mig en lång broderisession. :)

Utmaning

Jag har dom senaste dagarna känt mig lite sugen på att göra ett korsstygnsbroderi. Följande konversation vid matbordet spårade ur till en utmaning.

Linn: "Jag funderar på att brodera en badanka och rama in och hänga upp på väggen, vad tror du om det?"
Patrik: "Folk kommer att fråga om din farmor bor här..."
Linn: "Men jag gillar att brodera. :(" "Om jag broderar en läskig bandlogga då?"
Patrik: "Ha, det klarar du aldrig!"
Linn: "Skicka en bild på msn så fixar jag det."
Patrik: *dont belives*

Så nu ska jag brodera en bandlogga, ett av pojkens favoritband. Hur lång tid tror ni det tar mig? Eller tror ni kanske som min pojke att jag inte klarar av utmaningen alls? Jag tänkte uppdatera på bloggen hur det går för mig, men nu ska jag peta ihop ett mönster. :)

Växtfärgning - Angående blommor

Jag fick en förfrågan om ifall man kan växtfärga med pioner på ett av mina lite äldre inlägg och jag insåg att jag inte har skrivit så mycket om att växtfärga med blommor. Jag har inte speciellt mycket erfarenhet av att färga med blommor, men den jag har och dessutom den jag har läst/frågat mig till ska jag så klart dela med mig av.

1) Blomblad ger sällan speciellt bra färg. De gröna bladen, skaften och/eller rötterna på en blomma ger ofta mycket bättre färg.

2) Det går aldrig att veta vilken färg man får när man växtfärgar. Bara för att blomman man färgar med är gul betyder det alltså inte att garnet/tyget blir gult.

Men låt inte det här hindra er! Har ni tillgång till växterna/blommorna så prova! Det värsta som kan hända är att färgen inte fäster speciellt bra eller blir ful, men då är det bara att färga om/färga över garnet! :) Jag uppmuntrar alla till att våga prova och om ni får till en riktigt fin färg med hjälp av någon speciell växt så kom ihåg att anteckna det!

Får ni bra färg med någon form av blomblad så är jag dessutom väldigt intresserad av att få veta det, så berätta det gärna i en kommentar här på bloggen. :)

Ang: Skyltar

Jag är ledsen att bilderna inte funkade att klicka på i förra inlägget, det blev lite knasigt, men nu ska det funka. :)

Skyltar

Jag har hälsat på min vän Trollis i några dagar och vi har städat och pysslat och handlat på Ikea och alltmöjligt. När vi hade byggt ihop hyllorna hon köpte på Ikea så hoppade hennes katt Trasan upp på ett av hyllplanen och sen dess har han bott där. Jag tyckte att han behövde en omanlig namnskylt där så att inte folk skulle försöka ställa saker i hans hem hur som helst så när Trollis släpade fram alla sina scrapbookingsaker för att göra en liten bok åt sin docka så passade jag på att göra en namnskylt åt honom. Självklart var hennes andra katt, Ozzy, också tvungen att få en namnskylt på sin favoritplats så att han inte skulle bli avundsjuk. Och sen ville Trollis att jag skulle göra skyltar till dockans byrå så att man kunde se vart hon hade sina saker. :) Så en del skyltar pysslade jag ihop, jag som inte ens gillar scrapbooking. :P




Ljuslykta av konservburk

Jag kom fram till att ni nog hellre ville ha en ful tutorial med skräpiga mobilkamerabilder än ingen tutorial alls. Imorgon har jag lite ärenden på stan, ett av dom är att köpa ett dyrt specialbatteri till min kamera, förhoppningsvis så kommer det göra att jag kan fota riktiga bilder åt er och på så sätt så kommer jag att kunna bli mer aktiv på bloggen. Men nu till det inlägget egentligen skulle handla om; Hur man gör en fin ljuslykta av en vanlig konservburk!

Du behöver:
En konservburk, förslagsvis en sån som man öppnar med hjälp av en ring istället för med konservöppnare.
Papper (om du inte använder post-it-lappar så behöver du tejp också!)
Penna
Spik
Hammare (Jag glömde lägga dit hammaren, så jag ritade dit en i paint som ni ser..)
Ev. Tång med platta käftar



Se först och främst till att konservburken är helt ren genom att ta bort allt papper från den och diska den nogrannt, har du diskmaskin så är det bara att slänga in burken där medan maskinen gör jobbet. Om din konservburk har vassa kanter så måste du först se till så att risken att göra illa sig på dom minimeras. Detta gör du genom att vika in kanterna med en tång och/eller platta till dom med hjälp av hammaren. Ett smartare sätt är att redan i butiken välja en vara där konservburken öppnas genom att man drar i en flärp liknande den på läskburkar.




Sedan ritar du det mönster du har valt på din papperslapp. Förslagsvis inte en stjärna första gången för det var inte alls så lätt att få bra. Kanske skriver du ditt namn eller dina initialer med stora bokstäver eller så ritar du bara ett snyggt men enkelt krusidullmönster. Hjärtan är annars en väldigt bra grej att börja med, om man kan rita hjärtan eller har ett fint man kan kalkelera av. Tejpa fast papperet på konservburken.




Nu ska vi få banka ur oss lite aggressioner! Ta en spik i lagom storlek. Dykkert av något slag brukar funka finfint. Sedan börjar du på ett ställe som känns bra och slår i spiken där, slå hela vägen genom burken, dra loss spiken och du har gjort ett hål! Gör nästa hål en bit ifrån det första och försök följa linjen på pappret så gott det går. :)




När du har gjort alla hål så tar du bort papperet och sätter ner ett värmeljus i din lykta och tänder det, släck belysningen i rummet så att det blir mörkt och du ser mönstret framträda. Som sagt så blev inte min stjärna sådär jättesnygg, men jag har massor av idéer och ska nog (till min sambos stora förtret) spara lite konservburkar den närmsta framtiden så jag kan prova mina idéer. Om dom funkar så delar jag såklart med mig av dom här på bloggen sen! :)

OBS! Tänk på att konservburkarna kan bli varma och du bör ställa dom på ett säkert underlag.

Mangopannacotta

När jag såg det här receptet så ville jag prova det på en gång, ett efterrättsrecept med barnmat i var för intressant för att jag skulle kunna hålla mig ifrån det. Väl i barnmatshyllan så konstaterade jag att om jag någonsin får barn så kommer dom aldrig att få äta barnmat, fy sjutton vilken djungel det var bland barnmatsburkarna! Här får ni i alla fall receptet på en god lite syrlig mangopannacotta, fick jag välja så skulle jag servera den med riven vit choklad och tunna skivor färsk mango.

Receptet är till fyra portioner, men jag och sambon föredrar att göra två stora. :)

Mangopannacotta
3dl Grädde
2msk Socker
1dl Mangopuré tex barnmatsburk
0.5dl Matlagningsyoghurt
1 tsk Vaniljsocker
1 krm Vaniljpulver
1.5st Gelatinblad

Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Koka upp grädde, socker, vaniljsocker och vaniljpulver. Krama ur vattnet ur gelatinet och tillsätt i den varma gräddsmeten. Låt pannacottagrunden svalna, blanda i mangopuré och matlagningsyoghurt. Häll upp smeten i lämpliga skålar eller glas, låt stelna i kylen.

För vaniljen så gäller samma sak som för hallonpannacottan, vill man så går det som sagt lika bra med vaniljstång, men jag föredrar att göra såhär.

Ojoj

Tog en tugga av en sockerkaksbit som jag bakade för två veckor sedan, förväntade mig att den skulle vara torr och äcklig men den var helt underbar, fortfarande! Den ska ni minsann få recept på senare.

Jag ber om ursäkt att det blir lite mycket recept, men jag jobbar på att fixa en kamera så att ni kan få vettiga pysselinlägg. Känns som att det är svårt att göra inlägg om pyssel utan bilder. :)

Hallonpannacotta

På nyårsafton var jag och min pojkvän/sambo hemma, vi kände oss båda lite småsjuka och var inte sugna på att åka i väg till någon fest. Så en tur till Ica och 200 kronor spenderades på en lyxmiddag med dubbla efterrätter. Tur att vi hade kött i frysen annars hade vi fått spendera betydligt mer pengar. :)

En av efterrätterna tänkte jag ge er receptet på här nedan, Hallonpannacotta. Enligt receptet blir det sex potioner, men jag skulle snarare säga fyra. Men å andra sidan så är jag väldigt svag för efterrätter också. :) Hallonpannacottan blir syrlig med en kraftig hallonsmak, det kan vara trevligt att bryta av syrligheten med något sött som t.ex. lite vit choklad.

Hallonpannacotta

2 blad gelatinblad
1 tsk vaniljsocker
1 krm vaniljpulver
5 dl vispgrädde
0,5 dl strösocker
200 gram hallon

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Ta en kastrull, häll i grädde, socker samt de båda vaniljerna och låt blandningen sjuda över låg värme ca. 3 minuter. Mixa hallonen till en puré, spar några till garnering. (Om du använder frysta hallon så kör dom i micron ett tag och mosa med gaffel) Blanda ner purén i gräddkrämen. Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur och vispa ner dem i grädden. Rör till gelatinet har lösts upp. Fördela i portionsformar eller glas. Låt stå i kylskåpet i ca. 3 timmar eller tills de har stelnat.


Om ni undrar varför det är både vaniljsocker och vaniljpulver i så är det helt enkelt för att jag föredrar att blanda. Jag använder vaniljpulver istället för vaniljstång för att det är enklare och billigare, sen har jag gärna i lite vaniljsocker för att ge vaniljsmaken lite extra skjuts. Vill man så kan man ersätta vaniljpulvret och vaniljsockret med en vaniljstång, eller ersätta vaniljpulvret med en tsk vaniljsocker till. Eller tvärtom, ersätta vaniljsockret med ett extra krm vaniljpulver.

Soppa på rester

Har ni någonsin lyckats laga en maträtt som smakar helt fantastiskt men som ser helt oätlig ut? Jag har gjort det flertalet gånger, min senaste restsoppa såg ut som något som man redan hade ätit, riktigt osmakligt alltså. Men den var så himla god!

Att göra soppa på rester är jätteenkelt, ta vad som finns i kylskåpet och släng ner i en gryta tillsammans med vatten och kryddor. Svårare än så behöver det inte vara och vissa jättekonstiga restsoppor är riktigt goda. :)

Mitt senaste restexperiment bestod av:

1 Morot
2-3 Potatisar
1 Paprika
2 Buljongtärningar
Grillkrydda

Det fick koka ihop tills potatisen började mjukna, sen tillsatte jag följande:

1 burk Majs
1/3 dels falukorv i bitar
En skvätt mjölk
Lite fryst spenat
Persilja
Vitlök
Chilipulver
Muskot

Sedan fick det koka en stund till och jag serverade det med bulgur som man fick röra i valfri mängd av själv samt rostat bröd. Riktigt mumsigt men såg som sagt inte så aptitligt ut. :P

Bloggstädning

Jag vet inte hur ofta ni går tillbaka i tiden och kollar i mitt arkiv för att leta efter saker. Hur som helst så har jag städat upp lite där nu för att göra det enklare för er, och för mig själv, jag går tillbaka i mitt eget arkiv hela tiden för att kolla recept eller mönster jag har tappat bort.

Hur som helst så har jag delat upp kategorin "Recept" i två delar, "Recept - Sötsaker" är kategorin ni vill till när ni letar efter muffins, kakor och fika av olika slag. Vill ni däremot ha receptet på ett gott bröd eller någon maträtt så är det kategorin "Recept - Mat" ni letar efter.

Jag hoppas att det underlättar för er. :)


Follow Pleu