"Nyttiga" kakor

I min familj så går det här receptet under benämningen "nyttiga" kakor, anledningen är att min farmor hittade receptet i en apotekstidning, och om apoteket tipsar om dom så måste dom ju vara lite nyttigare än vanliga kakor. :)

Hur som helst så är dom fantastiskt goda, väldigt spröda och alldeles underbara. :)

Nyttiga kakor

8 dl havregryn

2 dl grahamsmjöl

2 msk vetemjöl

2 tsk bakpulver

½ tsk salt

2½ dl socker

200 gram smör

2 ägg

200 gram nötter/frön (t.ex. Hackade valnötter, solrosfrön, pumpafrön)


Blanda havregryn, mjöl, salt och bakpulver i en skål.

Vispa socker och det rumsvarma smöret poröst. Tillsätt äggen och vispa tills det blandats väl. Rör ned grynblandningen och nästan alla frön.

Slå på ugnen på 175 grader Celsius. Klicka ut smeten glest på plåtar, strö över dom kvarvarande fröna och tyck till lätt. Grädda kakorna tills de ser klara ut, cirka 10-14 minuter beroende på storlek.

Låt svalna på galler.


Kladdkaka

I helgen när jag och Nina skulle baka kladdkaka så insåg jag att jag inte hade lagt upp mitt favoritkladdkakerecept här på bloggen. Håll till godo!

Kladdkaka


100g smör
3 dl socker
1½ dl mjöl
5 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
en nypa salt

Blanda alla ingredienser i det smälta smöret, smöra och bröa en form med löstagbar botten (~22 cm i diameter), grädda i 175 grader i 27-30 minuter beroende på hur kladdig du vill ha den.

 

Det är även otroligt gott att hacka choklad i valfri smak (mörk/ljus/vit/smaksatt) och blanda i smeten, cirka 100g brukar vara lagom. Vill man kan man även hacka cirka 100g att strö över kakan efter cirka 20 minuter av gräddningstiden för att låta den smälta över kakan. Underbart för en chokladälskare som mig! :)

Kaffefläckar? Ja tack!



Igår så färgade jag bomullstyg med hjälp av kaffe och te. Jag ville se hur stor skillnad det blev på dom olika metoderna. Jag måste säga att jag är lite besviken, jag var säker på att det kaffefärgade tyget skulle bli mörkare men istället är det någon nyans ljusare än det tefärgade tyget!

Längst till vänster ser ni tyg färgat med kaffe, i mitten en ofärgad bit och längst till höger en bit färgad med te.

Att färga tyg med kaffe/te:

Cirka 15 tepåsar/1dl löste/1dl kaffepulver
En stor gryta
Vatten
Tyg att färga, förslagsvis lakansväv eller annat billigare tyg om du aldrig har gjort det här förrut.

Häll rikligt med vatten i grytan, det behövs två-tre liter för att ordentligt täcka 1½ meter bomullstyg. Lägg i tepåsarna eller rör ner kaffepulvret/löstet. Koka upp vattnet.
När vattnet har kokat upp, ta bort kastrullen från plattan och lägg i tyget. Se till så att det är ordentligt täckt av vatten och rör runt så att blandningen fördelas jämnt på tyget. Låt tyget dra i 10-30 minuter beroende på vilken färgnyans du vill ha, tygerna på bilden har dragit cirka 30 minuter var. Skölj ur tyget ordentligt i kallt vatten och häng det på tork.

Obs! Tyget kommer att se mycket mörkare ut när det är "nyfärgat" och blött, det ljusnar upp rejält när det torkar.


Det här är ett bra sätt att få dina textilier att se äldre ut, t.ex om du vill sy en steampunk-outfit utan att behöva leta efter svårhittade och dyra antika tyger. Dessutom är det ett perfekt sätt att ge ett vitt plagg (av naturmaterial) en begieton för att dölja fläckar som inte går bort. Plagget får ett nytt liv helt enkelt. :)

Nästa vecka får ni kanske se vad jag syr av det här tyget, jag har börjat men är inte klar än. :)

Planer

Idag har jag gjort två saker som jag kommer att blogga ordentligt om när jag har fotat bilder osv.

Jag har fortsatt jobba på mina nålbundna sockor, dom kommer att bli jättefina när dom blir klara och imorgon när det är ljust ska jag försöka fota en work-in-progress-bild. :) Jag nålbinder och kollar på film på datorn, det är en perfekt kombination. Dock är det bäst med filmer på svenska eller filmer som inte har alltför komplicerad handling, man måste ju hålla ögonen på nålbindningen också!

En annan sak som jag har gjort idag är att färga billigt bomullstyg med saker som man kan hitta hemma. Kaffe och te använde jag idag! När tyget har torkat så ska jag fota dom, så att ni kan få se färgskillnaden osv. :)

Nu vet ni vad ni har att se fram emot på min blogg under veckan iaf. Vad ska ni själva göra? :)

Projekt Pirog: Fyllning

Fyllningen jag och pojkvännen gjorde till våra piroger är lite svår att ge recpet på då vi improviserade mycket och helt enkelt tog det som fanns hemma. Det vi gjorde var att göra en currysås och sedan göra lite olika röror genom att blanda currysåsen med bland annat olika grönsaker. När vi sen gjorde pirogerna så tog vi lite olika röror på varje pirog som vi trodde skulle bli gott tillsammans. På det här sättet så hinner man inte tröttna på smaken för att alla piroger har samma smak, och man får lite variation. :)

Våra röror var:

Kokta grönsaker (Morötter & Ärtor + brocolli) med currysås.
Stekta räkor med currysås.
Stekt köttfärs med tomatpure.
Stekt paprika med currysås.
Stekt kyckling med currysås.



Currysås

1dl mjölk
½ buljongtärning
2½ dl vatten
25 g smör
ca ½dl mjöl
1msk curry

Koka upp vattnet i vattenkokare och lös upp buljongtärningen i vattnet. Smält smöret i en kastrull och fräs curryn i fettet. Vispa ihop curryfettet med mjölet till lagom konsistens. Späd med buljongen. Det ska bli ganska tjockt. Tillsätt mjölken och låt såsen sjuda lätt. Låt den inte koka, för då är det lätt att man bränner mjölken!

(OBS! Jag höftar ihop min sås, så måtten ovanför är ungefärliga!)

Projekt Pirog

Jag är en såndär dryg flickvän som inte litar på att min stackars pojkvän äter ordentlig mat när jag inte är med och lagar den åt honom. Speciellt när han alltid svarar "Men jag kan inte laga mat!" när man föreslår någon maträtt för honom att äta eller någon krydda jag tycker att han behöver. Som en del i att lösa problemet så bakade vi idag piroger. :) Receptet vi använde till själva degen kom från recept.nu en av mina favoritsidor när det gäller att hitta bra recept. :)

Piroger
10 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 tsk salt
4 msk olja
4 dl vatten
1 st ägg

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tilsätt olja och vatten. Arbeta ihop till en deg. Dela degen i 15 bitar. Kavla ut tunt och lägg på fyllningen. Vik över. Tryck till kanten med en gaffel. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 15-20 minuter.


Som fyllning kan man välja nästan vad som helst, men något lite krämigare tycker jag blir godast. Nu ska jag se på film med min pojkvän, så fyllningen vi gjorde får jag berätta om i ett senare inlägg. :)


Follow Pleu