Gott Nytt År

Gott Nytt År på er kära läsare.

Lämnar ni några nyårslöften vid tolvslaget? Jag lämnar alltid flertalet, ofta mer eller mindre privata och/eller hemliga saker, men i år så är ett av dom av det väldigt publika slaget iaf. Att uppdatera bloggen oftare! :)

Det kan tyckas vara ett töntigt nyårslöfte, men mitt i det kaos som är mitt liv så är en av dom saker jag känner mig gladast och stoltast över den här bloggen. Och just därför så lovar jag att ta mig mer tid till den, för min egen skull. För det är bra att lova saker som man själv mår bra av, tänk på det när ni står där med champangeglaset i handen!

Hoppas att ni får ett trevligt och pyssligt 2011!

Lite efter (Julskinka)

Japp, nu i mellandagarna får ni ett inlägg i julkategorin. Och som om det inte räckte för att få inläggstiteln "Lite efter" så sitter jag just nu och väntar på att mitt livs första skinkgriljering ska vara avklarad. Japp, jag griljerar min första julskinka ever den 29 december 2010.

Anledningen till detta då? Jo min pojkvän fick en låda julmat i julklapp av sin pappa. Bland annat en färdigkokt skinka. Men en skinka måste ju griljeras för att bli extra mumsig, så med receptet från "Den stora julboken" gav jag mig i kast med uppgiften. Receptet kommer nedan, jag uppdaterar sen med om skinkan blev god eller inte. :)

Griljering av julskinka

1-2 äggulor
2-3 msk senap
3 msk ströbröd
1-2 tsk socker
½ tsk salt

Lägg den kokta skinkan på ett ugnssäkert fat. Rör samman äggulor och senap och bred det på skinkan. Blanda ströbrödet med socker och salt, strö det över så att det fastnar i äggsenapsblangningen. Griljera i 250 graders värme i cirka 10-15 minuter eller tills skinkan fått fin färg.

Observera: När man griljerar en kokt skinka så är den ju redan tillagad, alltså behöver den inte bli varm rakt igenom och det är inget att oroa sig för om den är kall i mitten.

---
Och skinkan blev mumsig. Inget problem alls och det var varken svårt eller några problem under vägen. Enda jag eventuellt kan klaga på är att receptet nog vore bättre till en större skinka än vår lilla 2½ kilos. :) Men nästa jul ska jag nog våga experimentera mer med skinka!

Låt inte julen ta Knäcken på dig!

Så himla mycket julpysslande har det inte blivit, och min Julkategori ekar ganska tomt, men ett inlägg bestämde jag mig för att hinna med iaf, minst. :) Jag tänkte dela med mig av lite tips för att underlätta knäckkokandet!

  • Först och främst, det bästa och enklaste knäckreceptet består av lika delar socker, sirap och grädde. T.ex två dl av varje, koka ihop allt och rör om ordentligt hela tiden till knäcken klarar kulprovet.
  • Gör kulprovet ofta mot slutet, för att vara säker på att du blir nöjd med konsistensen.
  • Lämna aldrig rummet medan knäcken står på spisen, låt inte heller små barn koka knäck själva.
  • Välter formarna hela tiden? Ställ dom på en plåt som du har smörjt lite lätt med smör/margarin.
  • Svårt att hälla upp knäcken? En värmetålig kanna är din bästa vän, i med knäcksmeten och sen är det lätt att potionera ut knäcken i formarna.
  • Är ni många knäckätare i familjen? Se till så att alla hjälps åt! Att koka knäck är jobbigt och sliter på ryggen, men med hjälp att ställa upp formar, hacka mandel och en julskiva i bakgrunden så blir det desto trevligare. Gillar inte familjen knäck så kanske du har vänner som vill ha en knäckkokarkväll?
  • Våga experimentera! Saffransknäck eller knäck med kokos i kanske blir en ny julgodisfavorit! Att hälla ner några hackade nötter, naturgodis eller vad helst man kan komma på i några formar skadar aldrig. Låt barnen hjälpa till att komma på vad som kan bli gott.
  • Och när knäcken är färdigkokad: Häll i vatten i knäckkastrullen och koka upp. Eller häll på skållhett vatten från vattenkokare eller kran, all knäcksmet smälter bort på ett litet kick och det blir hur enkelt som helst att diska.
Vad är ditt bästa knäckkokartips?

Mandelfisk

Äter ni ordentligt med fisk? Man ska tydligen bli smart av det, och det här receptet är både gott och enkelt så det finns liksom inte riktigt någon anledning att inte prova. :)

Jag ber om ursäkt att det är dåligt med pysselinlägg här nuförtiden. Har inte riktigt ro att pyssla, har ingen kamera att fota med när jag väl gör det och livet är allmänt turbulent helt enkelt. Jag ska bättra mig, men vi får se när det blir. :)

Mandelfisk 4 portioner

400 gram fisk, t.ex. torsk i block
50 gram margarin
1 dl ströbröd
50 gram mandel
½ tsk gurkmeja
2 krm salt
1 vitlöksklyfta
½ dl persilja

Värm ugnen till 200 °. Låt fiskblocket tina lite, så att det kan skivas. Skär det i ca 2 cm tjocka skivor. Lägg den intill varandra i en smord ugnssäker form. Hacka mandel och persilja

Smält margarinet. Blanda det med ströbröd, mandel, gurkmeja, salt, pressad vitlök och persilja. Bred blandningen över fisken. Sätt in formen i mitten av ugnen. Gratinera i ca 25 min.

Servera med kokt eller pressad potatis och kanske någon grönsak som till exempel kokta ärtor eller finrivna morötter. Lite citronsås eller hollandaiesås är också gott till.

Chokladtryffel

Äter ni mycket julgodis? Jag älskar julgodis, speciellt goda saker med choklad i. Dom här tryfflarna är så otroligt goda så det finns egentligen ingen anledning att bara äta dom under julen tycker jag. :)

Chokladtryffel (25-35 stycken)

300 300 g mörk choklad av god kvalité
2 2 dl vispgrädde
20 20 g smör

Finhacka chokladen. Värm grädden tills den nästan kokar. Häll i den finhackade chokladen och rör om tills det är en jämn smet. Om det behövs så värm den lite mer under tiden du rör, men var väldigt försiktig. När chokladen har lösts upp så rör du i smöret för att göra smeten ordentligt blank.

Nu skall smeten vila i kylskåpet i 1-2 timmar, tills konsistensen är lagom hårt. Rulla nu små bollar som du rullar i kakao, kokos eller florsocker blandat med lite vanlij socker, allt beroende på vad för smak du vill ha på dina underbara tryfflar.

Se till att förvara dom svalt bara, dom här små läckerbitarna smälter snabbt på tungan.


Follow Pleu