Pengaburk - lajvedition!

Jag måste göra en liten minipaus i baktemat och posta det här inlägget. Annars kommer jag att glömma bort det. :P Hoppas ni står ut med ett inlägg utan socker och mjöl i. ;)



Min pojkvän ville ha en lite lajvinspirerad burk att spara sina småpengar i. Så jag sydde ett lock i skinn till en burk och knöt sedan ett nät (samma princip som flasknätet) runt den i vaxad lintråd. Riktigt snyggt blev det tycker jag. :)

Mums-Mums

Om ni som jag har en gigantisk värmebölja över er så misstänker jag att ni inte är så sugna på att dra i gång ugnen och stå och knåda och vispa och hålla på. Vad är då bättre än kakor som nästan bakar sig själva (så länge du har elvisp med stativ) som är supergoda och som kräver kylskåp istället för ugn? Perfekt till barnkalaset eller sommarfikat! Minns ni Grynet som gick på tv förrut? Det är därifrån receptet kommer! :)

Mums-mums


2,5 dl strösocker
¾ dl florsocker
1,5 dl kallt vatten
2 äggvitor
1,5 msk gelantinpulver
1,5 dl kokande vatten
3 dl kokosflingor
1 msk kakao


Blanda socker, florsocker, äggvitor och kallt vatten i bunken och rör så att det blandas ordentligt. Blanda gelantinpulver och kokande vatten i en annan bunke, rör runt tills det blivit en slät massa. Häll sedan ner denna smet som en stråle i den andra bunken. Vispa med en elvisp i 30 minuter. Blanda kokos och kakao i en bunke, häll halva mängden i botten på formen (Förslagsvis en långpanna eller liknande. Går även att göra på plåt) och häll på smeten. Häll sedan resten av kokos och kakaon ovanpå som garnering. Ställ in formen i kylskåpet och vänta tills smeten stelnat.

"Tårtan"



Det här är då dom cupcakes jag hade istället för att ha en tårta. :) Receptet jag använde var mitt Standard cupcakes recept dock helt utan choklad. När jag hade haft upp smeten i formarna så trycte jag ner en jordgubbe i varje form innan jag körde in dom i ugnen.

Istället för frosting så vispade jag grädde tillsammans med lite vaniljsocker som jag sedan klickade ut på cupcakesen. Som dekoration gjorde jag hjärtan i marsipan ovanpå. En riktigt god och stilig "tårta" tycker jag. :)

Bakning pågår!



Ungefär såhär ser det ut i köket när jag är mitt i bakandet. Eller ja, här är jag snarare halvvägs genom städandet men insåg att jag hade mer att göra! xD Så den här bilden är ganska organiserad mot hur kaoset brukar se ut. :P

Bild fotad av: Carina Eriksson (Om hon skulle sluta vara gammal och tråkig och skaffa en fotoblogg som hon borde så skulle det där namnet vara en länk. *hint hint* :P)

Chocolate Cream Cheese Frosting.

Nu undrar ni säkert vad frosting är för något. Och cream cheese? Vad är det för skumt påhitt?

Frosting är helt enkelt den goda kladdet man har på uppe på sina cupcakes för att folk ska kunna skilja dom från vanliga tråkiga muffins. ;) Cream Cheese frosting är baserad på philadelphia ost! Ost i kakor låter kanske lite konstigt för oss svenskar, men jag lovar er, det är fantastiskt! Jag tänker ge er mina två favoritrecept idag, båda passar perfekt till cupcakes receptet som jag gav er tidigare i veckan. Bara att välja om man vill göra en riktig mörk chokladbomb, eller bryta av med lite mild vit choklad istället. :)

Chocolate frosting
:
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
0.5 dl kakao
100 g phiadelphiaost


Blanda ihop alla ingredienser till en jämn och klumpfri smet. Vill man kan man tillsätta lite kaffe i frostingen, (drygt en msk som fortfarande är varm) men jag föredrar utan. När smeten är jämn är det bara att bre frostingen på cupcakes och garnera med ett fint strössel, kanderade blommor eller kanske lite hackad vit choklad? Bara fantasin sätter gränser!

White Chocolate frosting:

200 g vit choklad
200 g philadelphiaost
1 dl florsocker

Hacka chokladen grovt och smält den over vattenbad. Låt den svalna något. Vispa ihop chokladen med philadelphia osten och florsockret. Smaka på frostingen, smakar den surt kan man tillsätta ett par teskedar vaniljsocker för att fixa det.

Den här frostingen blir ganska kladdig, så det är extra viktigt att låta cupcakesen vila i kylskåpet ett tag innan man serverar dom.

Lycka till med cupcakebakandet!

(PS! Ni har väl inte missat att jag har lagt in några favoritlänkar här till höger? Både rena tidsfördriv, recept och pysselinspiration!)

Standard cupcakes

Först ut så kommer mitt "standard-cupcakes"-recept. Detta är det jag använder oftast, och det jag gillar att använda som bas när jag experimenterar. Receptet kommer från Leila Lindholm som ni säkert sett på tv. :)

3 st ekologiska ägg
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 st nypa salt
100 g mörk kvalitetschoklad 70 %

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
Smält smöret, häll i gräddfilen och blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten). Häll sedan ner den i smeten
Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.

Till dom här cupcakes gör jag helst en cream chesse frosting, antingen med vit choklad eller en mörk chokladfrosting, recept på dom kommer senare. :)

(Recept på frostingen finns uppe nu!)

Teaser!

Hejsanhoppsan,

Just nu så är jag mitt uppe i kalasbakandet. Jag fyllde år i söndags och på lördag har jag kalas för släkten. Varför berättar jag då detta för er? För att kalas innebär kakor, och kakor innebär recept!

Så under den kommande månaden kommer jag att ha bakningstema på bloggen och ge er alla recept (med tillhörande bilder på dom färdiga sakerna så klart!) på kakor, cupcakes och bröd jag har bakat till kalaset och som inte finns på bloggen än. :) Samt även lite tips och trix för att lyckas med bakandet såklart. :)

Tänkte bara göra er lite extra nyfikna genom att skriva det här. :P

Tillbaka till bakandet! :D

Säkerheten framför allt!

Något jag inte har pratat så mycket om här i bloggen är säkerhetstips. Lite dåligt av mig, då vissa pyssel kan gå riktigt illa om man inte tänker på säkerheten!

Ljusstöpning och ljusgjutning är ett exempel på det, så här kommer jag med lite tips.

Smält aldrig stearin i kastrull direkt på spisen, använd alltid vattenbad. Det går mycket långsammare, men är mycket säkrare! Stearin som blir för varmt självantänder!

Se alltid till att ha en fungerande brandsläckare i närheten. Bakpulver och bikarbonat kan fungera vid småbränder.

Ha alltid ett stort kastrullock i närheten, självantänder stearinet så lägg på locket direkt och stäng av plattan! Detta kväver branden.

Se till att inte ha några lättantändliga material nära spisen när du tillverkar ljus. Papper, tyg och liknande kan vara ett hav av lågor inom bara några sekunder. Se även till att eventuella fönster är stängda så att inga gardiner fladdrar omkring och fattar eld.

Använd alltid någon form av skydd när du tar i varma saker (grytlappar eller handskar t.ex.). Brännskador är aldrig kul.

Låt aldrig småbarn gjuta ljus själva. Ljustillverkning bör alltid skötas av någon som är 16+ tycker jag.

Tänk på säkerheten och var försiktiga!

Minnesfluffis!



Min mamma bad mig göra en fluffis. Vad är en fluffis undrar ni nu. Jo, det ska jag förklara.

En fluffis är en liten tovad boll som man fäster i sin jackficka. När man sen stoppar ner handen i fickan så är det meningen att man ska tänka "just ja, jag skulle motionera!". Det är en viktväktargrej. ;) Självklart kan man använda fluffisen till att minnas annat också, det handlar ju bara om att koppla ihop den med ett minne. :)

Hur som helst så nålfiltstovade jag en liten boll i svart och sydde på några lila metallicpärlor som är helt omöjliga att fånga på bild. Dessutom så sydde jag fast en säkerhetsnål så att man enkelt kan fästa den i fickfodret och slipper slarva bort sin fluffis. :)


Follow Pleu